Jump to content

Test Drive BMW X4 xDrive35d – M3-ul diesel de prerie


WG Kahrun
 Share

Recommended Posts

lMmCJEX.jpg

De ce BMW X4 în loc de X3? Și, de ce 35d? Două întrebări pertinente, cu răspunsuri pe măsură. În primul rând, dacă X3-ul este un SUV premium compact onest, de familie, la volanul căruia poți merge și într-o aventură cu copiii, și la o petrecere cu ștaif, BMW-ul X4 include atributele X3-ului, mai puțin spațiul pentru bagaje, și plusează la capitolele design și plăcere a condusului. Mai explicit, X4-ul este echivalentul coupe-ului în lumea crossover-elor compacte.

În al doilea rând, BMW-ul X4 xDrive35d este un fel de M3 ”pisică” diesel de prerie. Adică, motorul diesel TwinPower Turbo de 3.0 litri, cu șase cilindri în linie (L6), dezvoltă 313 CP și un cuplu de 630 Nm, valori ce permit coupe-ului cu reale capacități în teren accidentat să ”bată suta” în 5.2 secunde

M3-ul E36 dispunea de un benzinar L6 de 3.2 litri, care scotea 321 CP, și accelera 0-100 km/h în 5.4 sec.. Dar, evident, nu putea merge pe câmp, limitându-se la ”cerculețe” spectaculoase pe asfalt… Ceea ce xDrive-ul nu-i permite X4-ului.
Dinamică – Performanțe la limita greutății
Chiar dacă unii susțin că liniile SAC-ului (Sport Activity Coupe) X4 seduc mai mult reprezentantele sexului frumos, forța motoarelor L6, benzină sau diesel, este clar masculină. Dar nu este brută. În funcție de modul de condus ales prin apăsarea unui buton situat pe tunelul median, în stânga schimbătorului de viteze, X4 xDrive35d își schimbă complet comportamentul. Dacă în ”Eco Pro” pare un bătrânel care merge la consum, în ”Sport+” electronica poate fi decuplată complet, volanul și suspensiile active se întăresc, accelerația e sensibilă la cea mai mică atingere și cutia stă în ture, chiar și în modul automat.
Pentru cine dorește mai mult, cutia ZF cu opt trepte, care, fie vorba între noi, este o capodoperă tehnologică și, deocamdată, nu are rival în segmentul premium, în ceea ce privește adaptabilitatea, polivalența și răspunsul (nu vorbim despre cutiile de pe supersportive), poate fi trecută pe manual.
Acționând padelele din spatele volanului sau schimbătorul, se pot retrograda agresiv și două, trei trepte pe frânare, pentru a ajuta decelerarea ”monstrului” de aproape 2.0 tone și a ține permanent motorul în zona de putere. Cu puțin balans din volan, caracterul subvirator al integralei este neutralizat și mașina pleacă frumos, cu toate cele patru roți, într-un derapaj controlat și monitorizat permanent de xDrive.
Totuși, chiar dacă este un coupe al SUV-urilor, X4 nu este un coupe. Centrul de greutate mai ridicat și suspensiile standard îl fac să se aplece destul de pronunțat pe virajele abordate la limită. Mult mai puțin însă decât X3-ul. Mașina stă bine pe drum, dar senzația percepută la bord îi poate speria puțin pe cei mai puțin avizați. Până la urmă, este un SUV, deși este denumit SAC.
Există însă o soluție. Bifați pe lista de opțiuni pachetul de suspensii M Performance! Și dacă tot am ajuns la bifat, adăugați și niște frâne M Performance. Nu că cele de pe X4 xDrive35d n-ar fi de încredere, dar pentru un stil mai agresiv cele ”M” sunt mai adecvate.
Ca și fratele său mai mare, X6, și restul ”cocoțatelor BMW”, X4 ia un minus la capitolul direcție, mai ales în contextul variantelor sportive de +300 CP. Dacă la un 2.0d, feedback-ul volanului nu este foarte important, la ”35” ar trebui să simți ceva mai bine în covrig ce fac roțile: cât de aproape ești de ruperea aderenței, câtă încărcare laterală suportă gumele, etc.
Cu o gardă la sol de 204 mm, unghiuri de atac / degajare respectabile pentru un astfel de vehicul, de peste 20 de grade, și un sistem de asistență la coborârea rampelor ce permite reglarea vitezei (reminescență de pe vremea când BMW deținea Land Rover), X4 nu e o mașină de Camel Trophy, dar se descurcă mai mult decât onorabil în off-road.
Confort – Răsfăț sportiv
Dacă la bordul principalului rival, Porsche Macan, pasagerii spate sunt cam strâmtorați la nivelul picioarelor, X4 poate acomoda fără constrângeri patru adulți. Volumul portbagajului este identic: 500 litri.
Postul de conducere este mai jos decât la X3 și îți dă impresia că te afli la volanul unui coupe BMW veritabil. Acest aspect se transpune într-un atribut al plăcerii condusului, dar în spate nu vezi aproape nimic. Oglinzile laterale destul de mari ajută, dar camera video pentru marșarier și senzorii de parcare față / spate sunt opțiuni obligatorii. Sau, puteți alege sistemul cu vedere 360 de grade și vedeți tot ce mișcă… Inclusiv, prin activarea camerei montate în calandru, la ieșirea de pe o stradă ori un gang fără vizibilitate, puteți vedea ”după colț”.
FerayLf.jpg
Volanul din pachetul M Performance al mașinii testate are dimensiunea perfectă și oferă o priză excelentă. Comenzile sunt exact acolo unde te aștepți, ca la orice BMW, de altfel. Iar scaunele oferă un sprijin lateral optim, fără a neglija confortul. O singură problemă: standard, se reglează manual. Bine că e hayonul electric.
Suspensia adaptivă face un compromis bun între confort și stabilitate. Mașina aproape că nu simte gropile și, dacă nu e forțată, nu se simte nevoia unor amorizoare mai tari.
Siguranță – Electronică peste electronică
Nu e autonomă, dar nici departe nu e. Pe autostrada către Ploiești, am testat, de exemplu, pilotul automat adaptiv. Dacă prinzi un ”iepure”, apeși butonul de urmărire, setezi distanța la care vrei să-l urmezi și viteza pe care nu vrei s-o depășești. Apoi, nu mai trebuie decât să te ții de volan. Sistemul accelerează, sistemul frânează… Senzația de a te lăsa în voia creierului electronic este, însă, ciudată. Sistemul de asistență la parcare îți afișează pe display-ul sistemului multimedia indicațiile necesare pentru a nu greși nicio manevră (camera video spate costă 356 euro, fără TVA). Iar Hill Descent-ul te ajută să cobori în siguranță orice pantă, gestionând singur frânele și tracțiunea.
Mașina testată dispunea de faruri LED adaptive (+ 1.579 euro, fără TVA). Costă ceva în plus, dar, la cum ”albesc”, drumul merită fiecare cent.
Preț & Consum
Cea mai mare problemă pentru X4 xDrive35d este prețul. Acesta pornește de la 49.650 euro, fără TVA. Sigur, este mai accesibil, de exemplu, decât Macan-ul, dacă ne gândim că, aproape la același preț, cumperi cu peste 60 de cai mai puțin (Macan S Diesel, 258 CP). Iar Audi SQ5 TDI, care are tot 313 CP, are un preț de bază mai mare. Dar dacă mai pui niște opționale de bun simț și mai bifezi și câteva elemente M Performance, X4-ul xDrive35d ajunge la aproape 80.000 euro, TVA inclus. Și, tot nu are scaune față cu reglaj electric și nici încălzite.
În ceea ce privește consumul, cei 313 CP sunt mofturoși la mâncare raportat la performanțe. În oraș, după circa 60 km, computer-ul de bord a indicat o cifră decentă, de 11.8 litri/100 km. Iar la capătul testului, care a inclus și un drum București – Valea Doftanei, și o sesiune de ”dans” sportiv pe serpentine, ”M3-ul diesel de prerie” s-a mulțumit cu un consum mediu de 8.9 litri/100 km.
Nota: 8.2
BMW X4 xDrive35d
PLUSURI: 1) Rafinamentul motorului diesel; 2) Cutia de viteze cu 8 trepte care schimbă fără ezitare; 3) Design-ul cosmopolit. MINUSURI: 1) Prețul; 2) Suspensia destul de moale; 3) Dotări standard sărăcăcioase

sursa

Edited by eS Kahrun
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.