Jump to content

Finala CM 2018, toate punctele de vedere.


cedrykk
 Share

Recommended Posts

didier-deschamps.thumb.jpg.90155a752f8d3825d32e35a813f5705d.jpg

 

Într-o zi în care mulţi dintre prietenii mei au plâns pe umărul Croaţiei, de ce Franţa?

Pentru că, dintre toţi, Franţa produce cel mai mult.

Pentru că Franţa înseamnă, astăzi, fotbal în cantitate industrială şi la calitate nemţească. De ani buni, francezii scot zeci de vedete de valoare mondială, sute de fotbalişti excelenţi, mii de jucători decenţi, cu abecedarul meseriei la purtător. Fotbalul francez înseamnă „materie primă“ pentru toată lumea şi pentru toate buzunarele. De la staruri de sute de milioane până la anonimi din ligile subterane, şcoala de fotbal franceză scoate pe piaţă profesionişti care-şi respectă ocupaţia. 
Vi se pare puţin? Păi, de aici începe totul.

Franţa de azi, campioana mondială din 2018 după un turneu pe parcursul căruia n-a fost niciun moment în pericol real să piardă vreun meci, este un omagiu adus seriozităţii, muncii sedimentate în decenii.

Acolo, în „Hexagon“, duduie o uzină de fotbal, un sistem lucrat asiduu şi gândit de profesionişti, care funcţionează şi se perfecţionează continuu încă din anii ’90. Zi după zi, an după an, deceniu după deceniu. Nu hei-rup, nu woodoo, nu "la mişto". Muncă, nene!

Franţa 2018 joacă având în spate nu neantul, nu întâmplarea, nu norocul unei generaţii de moment, ci şcoli de antrenori, investiţii masive, o filosofie de joc concepută şi vegheată de experţi, centre de copii şi juniori, reţele de căutători care scormonesc, fără resentimente, în toată lumea. Fotbalul franţuzesc este o sumă de reguli pe care le respectă toţi. 

Franţa a confirmat, la Mondialul rusesc, banalitatea de fag a expresiei „a câştigat echipa cel mai bine pregătită“. În toate sensurile. Pentru că, dincolo de fundaţia de beton armat pe care poţi ridica zgârie-norii, francezii au venit „acoperiţi“ pe toate palierele. Sunt o echipă de staruri strunită de un campion.

La Mondialul ăsta au venit şi alţii cu vedete. Argentina l-a avut pe Messi, Portugalia pe Cristiano Ronaldo, Belgia pe Hazard, Brazilia pe Neymar. Dar cu alde Tite şi Sampaoli poţi face, cel mult, un grătar de succes, nu echipe campioane.

Mbappe fundaş lateral circumstanţial în minutul 6 al finalei, cu tackling la Strinic într-un moment potenţial periculos, surprinde perfect detaliile care au făcut diferenţa. Alţii au venit doar cu starurile. Cu talentaţii. Francezii şi-au inclus în delegaţie şi antrenor. Deschamps, căpitanul precedentei generaţii de aur a Franţei, campioană mondială şi europeană, şi-a organizat aproape milităreşte plutonul de elită. A construit o coeziune de grup care a făcut posibile scenele cu fotbalişti de 180 de milioane „băgând“ muncă necalificată jos, în cală, unde miroase a păcură şi te murdăreşti de funingine. Fără fiţe, fără ochi daţi peste cap, cu o determinare şi o foame de victorie aproape desuete la alte naţionale venite gemând de superstaruri şi plecate cu primul avion. La naţionala Franţei, o asemenea mobilizare n-am mai văzut din 1998.

Pe bancă stătea atunci Aime Jacquet.

Despre Croaţia, a treia echipă est-europeană ajunsă în finala Cupei Mondiale (după Cehoslovacia 1934 şi 1962 şi Ungaria 1938 şi 1954), ar trebui spus că replică, până la urmă, modelul Franţei, la o scară mai mică. Croaţii, o naţie cu 4 milioane de locuitori, produc într-un flux continuu „marfă“ de calitate. Din când în când, atunci când li se aliniază planetele, reuşesc să-şi apropie mâna de stelele către care privesc mereu. A fost cazul în 1998, când Suker şi Boban au jucat semifinala. A fost cazul acum, în 2018. La Mondialul rusesc, croaţii au avut meritul să fie acolo când partea lor de „tablou“ a fost curăţată de favorite. Iar ei, ambiţioşi şi valoroşi, au simţit momentul.

Ce-i deosebeşte, totuşi, pe croaţi de celelalte echipe „mici“ care stau, şi ele, la pândă? Nonşalanţa şi îndrăzneala cu care aceşti oameni îşi privesc destinul în ochi. Nu-i intimidează nimic. Nici numele adversarului, nici gândul că pot câştiga.
Dintre toţi „talentaţii fără noroc“, croaţii cred.
Oare nouă ce ne-a lipsit în ’94? 

Sursa

 

Rakitic loveşte cu pumnalul ironiei: "Au marcat 4 goluri, dar doar 3 şuturi au fost ale lor"

 

Mijlocaşul echipei FC Barcelona, Ivan Rakitic, nu a putut să îşi ascundă dezamagirea la finalul partidei Franţa - Croaţia 4-2.

"Am fost echipa mai bună în prima jumătate a meciului, am atacat, dar am fost ghinionişti în seara aceasta (n.r.: duminică, 15 iulie). Au marcat 4 goluri, dar doar 3 şuturi au fost ale lor. Cu toate acestea, felicit Franţa, a meritat să câştige!", a declarat Rakitic la finalul turneului final.

Înaintea meciului, Ivan Rakitic (30 de ani) a declarat că pentru a câştiga Cupa Mondială ar fi renunţat definitiv la fotbal. "Prefer să renunţ la ghetele de fotbal, luni (n.r.: 16 iulie), dacă ăsta este preţul pentru a câştiga Campionatul Mondial", au fost cuvintele mijlocaşului croat. 

Sursa

Modric le-a cerut socoteală arbitrilor la pauză! "Cum puteţi trece peste asta?"

 

Franţa a marcat după două momente controversate în prima repriză a finalei de pe Lujniki, iar Luka Modric le-a cerut socoteală arbitrilor pe tunel. Căpitanul Croaţiei i-a reproşat unui dintre asistenţi lovitura liberă din care a rezultat autogolul lui Mandzukic şi penalty-ul acordat de Nestor Pitana în urma consultării VAR.
 

"Nu a fost penalty! Nici la primul gol nu a fost fault. Cum puteţi să treceţi peste asta?", i-a spus Luka Modric unuia dintre asistenţii centralului Nestor Pitana, pe tunelul care duce spre vestiare, conform Marca.

Griezmann a centrat în minutul 18 din lovitura liberă respectivă, iar Mandzukic a deviat decisiv în propria poartă. În finalul primei reprize, Franţa a revenit la conducerea partidei după intervenţia VAR. Perisic, omul care marcase pentru 1-1, a fost lovit în mână de balon în urma unei lovituri de colţ. Centralul argentinian Nestor Pitana n-a acordat penalty în primă fază, după care i s-a comunicat prin cască faptul că ar trebui să vadă reluarea la marginea terenului.

Sursa

Premiile Campionatului Mondial din Rusia. Decizie surprinzătoarea a FIFA în privinţa celui mai bun jucător de la turneul final

 

Luka Modric, cu un ochi plânge, iar cu celălalt râde. Nu a reuşit să ridice alături de croaţi Cupa Mondială, însă, sub ochii a 90.000 de spectatori prezenţi pe stadionul Lujniki din Moscova, a fost desemnat "Cel mai bun jucător al turneului". 

Luka Modric is the Golden Ball Winner as the best player of the 2018 FIFA 

— TSN (@TSN_Sports) July 15, 2018

Campionul mondial, Kylian Mbappe, a primit şi el un premiu care îl va apropia şi mai mult de câştigarea Balonului de Aur. Atacantul de 19 ani a fost desemnat "Cel mai bun tânăr jucător" al Mondialului din Rusia. 

Kylian Mbappe wins the Young Player Award for the 2018 FIFA 

— TSN (@TSN_Sports) July 15, 2018

Sâmbătă, 14 iulie, goalkeeper-ul naţionalei Belgiei, Thibaut Courtois, a fost numit "Cel mai bun portar" al turneului final, 2018. Harry Kane a primit titlul de golgheter al Mondialului după ce a marcat şase goluri în Rusia.

Sursa

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.