Jump to content

Cum sunt plătiți profesorii români, comparativ cu cei din alte țări europene.


Kevin
 Share

Recommended Posts

   Profesor-educatoare-gradinita-cresa-copii-Foto-dreamstime-e1601910076688-768x544.jpg

 

România se numără printre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori, dar și cu cele mai mari creșteri salariale din ultimii ani, potrivit ultimului raport Eurydice pe tema salarizării cadrelor didactice în Europa, dat publicității luni, cu ocazia Zilei Educației. Raportul, bazat pe datele aferente anilor 2018-2019, arată că salariul anual al profesorilor din România, una dintre țările cu cel mai mic PIB per capita din UE, pornește de la mai puțin de 9.000 de euro și ajunge, la vârful carierei, în jurul a 14.000 de euro anual.

 

Analiza Eurydice arată, între altele, că cele mai multe țări central și est-europene din UE, inclusiv România, înregistrează de patru ani cea mai mare creștere a salariilor primite de profesorii aflați la început de carieră. România se află, la acest capitol, în același grup cu Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria și Slovacia, unde veniturile profesorilor au crescut datorită unor măsuri luate pe parcursul mai multor ani.

 

  • Spre deosebire de acestea, salariile au crescut minim sau deloc în țări precum Grecia, Portugalia, Luxemburg, Albania, Bosnia-Herțegovina, Elveția, Liechtenstein și Muntenegru.

 

În România, ca în Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia și Slovacia, salariul pentru profesorii la început de carieră este sub pragul de 9.000 de euro pe an. Aceste țări, notează Eurydice, sunt și țările UE cu cel mai redus PIB per capita. Salarii similar de mici sau mai mici se găsesc în Albania, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Turcia și Serbia.

 

Spre comparație, aceste salarii se ridică la 22-28.000 de euro în țări precum Marea Britanie, Franța, Italia, Portugalia, iar cele mai mari salarii sunt în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia – țările cu cel mai mare PIB per capita. În Liechtenstein, salariile de pornire se ridică la 70-90.000 de euro anual.

 

La nivel european, arată același raport, există diferențe semnificative în progresul salarial. În țări ca Marea Britanie, salariul crește rapid în primii ani de carieră și considerabil mai lent mai târziu, în altele evoluează constant. Dacă în Portugalia salariul la apogeul carierei este de peste două ori mai mare decât cel de pornire (după 34 de ani de muncă), creșterea este de 97% în Grecia (după 36 de ani de muncă) sau de 90% în Austria sau Ungaria după 34, respectiv 42 de ani.

 

 

Sursa

 

 

Edited by Ramses
Link to comment
Share on other sites

  • Kevin locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.