Jump to content

Lumea Acvatica


Ghambyt
 Share

Recommended Posts

Am creeat acest topic pentru cine este interesat de ce se afla in apa,sub apa

Puteti sa va interesati si sa postati in acest topic diferite speeci de pesti si detali despre ei.

 

„ Lumea peştilor şi a amfibienilor este o lume plină de frumuseţi, dar şi de mister, ce trebuie studiată cu atenţie pentru a o putea înţelege. Misterele, în ceea ce priveşte comportamentul sau modul de viaţă al acestor vieţuitoare, sunt uneori neînţelese."

07677940718260328544.jpg

91954319403876106573.jpg

Incalecam caluti de mare

pictati pe-o farfurie,

ce seamana perfect

cu-o palarie.

Portile adancului se deschid

iar anelidele isi desfasoara

portocalii esarfe

in semn de ‘Bun venit!’

Strapungem

miscatoare bancuri

de pesti stralucitori,

ne duelam cu

pestii spada si

la lumina lumanarii

stam la sfat cu

maica caracatita

stapana marii.

 

Speeci de pesti :

Betta Splendens

-Siamese Fighting Fish-

Betta este un peste foarte frumos originar din S-E Asiei, unde este cunoscut si apreciat de sute de ani. Sunt numiti si Pesti Luptatori datorita fapului ca masculi sunt foarte teritoriali si daca sunt pusi doi masculi intr-un acvariu se vor lupta pana unul dintre ei moare.

Galerie foto

Betta face parte din asa numita familie a pestilor cu labirint. Acest labirint este de fapt un organ care permite pestelui sa respire aer la suprafata apei. Datorita acestei abilitati pesti pot supravietuii in ape cu foarte putin oxigen.

Masculi Betta sunt printre cei mai colorati si frumosi pesti din lume. Coloritul lor variaza de la rosu pana la galben, albastru, auriu,verde si combinatii spectaculoase intre aceste culori.

De asemene inotatoarele lor sunt alungite creand impresia de voal. Cand un Betta se vede intr-o oglinda sau are in fata sa un rival comportamentul lui se schimba creand un spectacol de culoare. Inotatooarele sunt extinse, pestele aratindu-si toata splendoarea.

Betta care este omnivor,accepta in general orice fel de hrana. Pot fi hraniti cu fulgi, bloodworms, tubii, larve de tantari, larve de libelule, artemia etc. Este bine insa sa i se asigure si ceva vegetale pentru a prevenii blocajele intestinale. Se pot folosi fulgi cu spirulina, frunze de salata sau spanac oparite.

Ingrijirea acestui peste este relativ usoara, nu este sensibil la conditiile chimice ale apei cum ar fii pH (5-9) si dH (5-14), nu este mofturos in ceea ce priveste mancarea, singura conditie este ca temperatura apei sa fie mai mare. Betta se simte bine la temperaturi de 26-28'C, se inmulteste la cca 30'C , multi crescatori insa prefera sa-i tina la temperaturi mai mici deoarece in apa mai rece s-a observat ca pestele traieste mai mult.

Chiar daca este considerat un peste comunitar este bine sa fie tinut cu pesti de aceeasi marime (10 cm), nu impreuna cu pesti care au inotatoare lungi, deoarece Betta are tendinta de a ciupi si nu se tin doi masculi in acelasi acvariu. De asemenea, pestii mai agresivi pot ataca inotatoarele fragile ale acestui peste.

Masculul Betta Splendens : in primul rand inotatoarele masculul cresc foarte lungi, sunt mai lungi decat cele ale femelelor si mai mari in general iar coloritul lor este mai aprins. Comportamentul masculilor este mai agresiv fata de aceeasi specie dar si fata de alti locatari ai acvariului, deseori ciupind inotatoarele altor pesti chiar omorand pestii mai mici decat ei.

Femelele de Berta Splendens : au inotatoarele mult mai mici decat cele ale masculilor. Marimea inotatoarelor poate fi diferita de la o femela la alta dar niciodata de aceeasi lungime cu cele ale masculilor.

O alta diferenta ar fii ca femelele dezvolta asa numitul "ovipozitor" care este de fapt un punct alb pe burta, intre inotatoare, acest punct alb este locul pe unde femela elimina icrele in momentul reproducerii.

Femelele acestei specii developa dungi orizontale cand sunt supuse unui stres intens, cand sunt insa in perioada de reproducere si daca un mascul se afla in apropiere pe corpul femelelor apar dungi verticale.

20601504665935812984.jpg

 

Calutul de mare

- Hippocampus hippocampus -

 

In tufele de mare, la o distanta mica de tarm, se intilneste un pestisor curios-calul de mare, masurind 10-12 cm. Pare o figura de sah colorata in brun-roscat pe o parte si mai albicioasa pe cealalata. La calul de mare interesanta este reproducerea.

Astfel, in mai-iulie femela isi leapada icrele in punga masculului. O data fecundate, dupa citeva zile din ele eclozeaza puii, pe care barbatusul ii protejeaza 2-3 saptamini in punga de sub abdomen, apoi ii lasa sa-si vada singuri de rosturile vietii .

Curios este si faptul ca acest peste are aceleasi insusiri caracteristice ca si cameleonul, si anume de a-si schimba culoarea pielii si de a-si misca ochii independent unul de altul.

Calul de mare nu prezinta nici o importanta economica; in general biologia acestui peste este foarte interesanta si multe dintre comportarile lui nu au fost inca studiate.

41249000186552005963.jpg

Acvariul ideeal :

In cazul in care nu stiati, acvariul este un mod perfect de relaxare. Pentru a avea un acvariu „relaxant” trebuie sa-l amenajati conform informatiilor oferite in acesta sectiune. Cred ca nimic nu e mai placut decat sa stai minute in sir sa privesti lumea fascinanta a pestilor de acvariu, lumea culorilor oferita de diferitele specii de plante sau de decorurile folosite.(pietre, castele, scoici…)

Pentru a intelege mai bine ce cuprinde aceasta sectiune a site-ului va voi face o scurta prezentare:

 

•Puteti sa va construiti un acvariu ideal pentru pestisorii care urmaza sa-i cumparati. Cum?... accesati rubrica „constructie” si veti afla ceea ce trebuie sa faceti;

•Veti mai gasi si rubrici ca „Iluminare”, „Incalzire”, „Decor”…. Care va vor ajuta sa aflati ce va trebuie pentru ca acvariul sa ofere habitatul perfect pestilor dumneavoastra;

•La rubrica „Plante” veti gasi informatii despre reproducerea acestora, iluminarea necesara si prezentarea a catorva specii de plante;

•Pentru a afla pasii necesari pentru o instalare corecta a acvariului accesati rubrica „Instalare” ;

•Pentru o intretinere „ca la carte” puteti sa va folositi de informatiile oferite in cadrul rubricii „Intretinere”;

 

Ce este de facut atunci cand absentam mai mult de o zi?... Cati pesti sa punem in acvariu?... Este buna apa de la robinet?... Acestea sunt unele din intrebarile pe care ni le punem atunci cand nu stim multe despre „casa” pestisoriilor nostrii. Pentru a afla raspunsurile la aceste intrebari va oferim rubrica de „Info util”.

Sper ca informatiile oferite in acesta sectiune sa va ajute la realizarea „adapostului” acestor mici prieteni, care ne uimesc atat prin comportamentul cat si prin coloritul lor.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.