Jump to content

Componentele de baza ale interfetei sistemului Windows


Nick15
 Share

Recommended Posts

 

In viziunea Windows ecranul calculatorului este asimilat unui birou de aceea poarta denumirea de suprafata de lucru (desktop); aceasta din urma reprezinta suprafata de fond a ecranului pe care se pot actiona si manevra cu usurinta "obiectele"(se pot muta, schimba/elimina sau se pot aduce altele noi).

In categoria acestor componente se include iconuri, ferestre, meniuri, submeniuri, casete de dialog. Sistemul Windows trateaza unitar, intr-un mediu complet grafic, foarte sugestiv, usor de utilizat, programe ce permit gestionarea memoriei, perifericelor, fisierelor, aplicatiilor. Mediul Windows, indiferent de versiune, se bazeaza pe aceste obiecte care sunt reprezentate in mod diferit. Functiile lor au crescut in complexitate pe masura aparitiei de aplicatii Windows noi, mult imbunatatite.

In continuare, pe scurt, voi trece in revista aceste componente si vom vedea care este rolul lor de baza in functionarea sistemului Windows, propus de Microsoft.

O fereastra Windows este o zona incadrata de un chenar, cu o structura standard, care contine informatii sau grafisme omogene sau eterogene(exemplu: texte, tebele, desene). Pentru o folosire eficienta a suprafetei ecranului, ferestrele pot fi supuse unor operatii diverse(redimensionari, deplasari, rearanjari). La rindul ei, o fereastra poate contine ca elemente de baza linia de titlu, bara de meniuri, zona de lucru, borduri de depkasare, butoane ecran.

O pictograma (icon) este o mica reprezentare, simbol grafica, intilnita in programele de tip GUI care are un nume si desemneaza in principiu o aplicatie, o functie etc. Versiunea 3.1 este cea care foloseste foarte mult aceasta componenta pentru a reprezenta documente si pictograme care nu sunt deschise intr-o fereastra. Se intilnesc deci iconuri pentru aplicatii, pentru document si pentru programe; de asemenea mai putem avea si o alta abordare si anume reprezentari grafice ale unui grup de aplicatii, ale unei singure aplicatii, ale unor fisiere.

Se stie faptul ca sub Windows '95 rolul si modul de reprezentare al icon-urilor sunt cu totul diferite fata de precedentele produse Microsoft.

Meniurile au o structura de tip arborescent continind submeniuri iar aceastea, la rindul lor, pot avea optiuni sau pot permite ajungerea la diverse casete de dialog. Prin intermediul acestor meniuri, comenzile sistemului Windows sunt structurate in mod arborescent, fiind organizate in cascada.

Casetele de dialog contin la rindul lor optiuni pe care utilizatorul le poate alege, confirma sau anula; altele pot afisa informatii aditionale, mesaje de avertizare sau de eroare rezultate in urma executiei unor aplicatii. Casetele de dialog se vor imparti in mai multe categorii: casete de comanda(pentru executia automata a unor comenzi), casete de text(pentru cautarea si modificarea unui text), de listare (selectarea unei variante dintr-o lista prezentata), de validare (presupune validarea existentei unor comenzi sau optiuni anterioare si modificarea acestora) si generale (comune mai multor aplicatii). O caseta de dialog contine, in principal: butoane de comanda (executa o actiune), zone de text (fixeaza anumite valori), liste de optiuni (pentru parametrii care se exclud reciproc), casete de marcaj (ce pot fi activate sau dezactivate), zone de teste pentru liste derulante (cind lista este prea mare).

 

 

Sursa: www.Microsoft.com

Link to comment
Share on other sites

Este bine dar mai puteai completa daca stiai si tu nu tr neaparat sa dai copy paste de pe site ala :X sa stii scuze de critica ca asa pot si eu copy paste dar in rest e bn :X

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.