Jump to content

Depresia poate avea o cauză pe care deseori medicii o trec cu vederea


Jakab
 Share

Recommended Posts

Qcupmek.jpg

 

 

Se zice adesea că oamenii beau de supărare sau că îşi îneacă amarul în alcool, dar cercetări recente arată că, de multe ori, nu starea de depresie este cauza consumului de alcool, ci dimpotrivă: depresia poate fi un rezultat direct al excesului de alcool, iar această corelaţie este adesea neglijată de medici şi prea puţin cunoscută de către public.

 

Un articol ce urmează a fi publicat în Journal of Studies on Alcohol and Drugs afirmă că, în cazul marilor consumatori de băuturi alcoolice, episoadele depresive pot fi o consecinţă directă a excesului de alcool - un aspect a ceea ce specialiştii numesc depresie indusă de consumul de substanţe. Totuşi, mulţi medici nu par să fie foarte conştienţi de această legătură, iar cei mai mulţi dintre oamenii obişnuiţi nu cunosc nici ei această informaţie, spune conducătorul studiului, Marc A. Schuckit, de la Facultatea de Medicină a Universităţii California - San Diego.

 

În articolul lor, care prezintă rezultatele unui studiu de 30 de ani, autorii insistă asupra faptului că această relaţie între depresie şi consumul de alcool se întâlneşte frecvent şi că este foarte importantă din punct de vedere clinic. Este esenţial ca medicii să dea atenţie problemei, spune Schuckit, deoarece depresia cauzată de excesul de alcool are un prognostic diferit şi trebuie tratată altfel decât episoadele de depresie majoră care apar în alte contexte.

 

Chiar dacă simptomele depresiei legate de consumul de substanţe şi ale depresiei de alt tip sunt identice, dacă ele apar în contextul abuzului de alcool, atunci au şanse mari să dispară după câteva săptămăni de abstinenţă, cel mai adesea nefiind nevoie de tratament cu medicamente anti-depresive. Aceste concluzii au fost elaborate în urma unui studiu - întins pe 30 de ani - realizat pe aproape 400 de bărbaţi care aveau, la începutul studiului, vârsta de 18 ani. Aproximativ jumătate dintre ei prezentau un risc crescut de a avea probleme cu alcoolul, deoarece taţii lor erau alcoolici.

 

După trei decenii, s-a constatat că aproximativ 41% dintre bărbaţii care avuseseră taţi alcoolici deveniseră şi ei consumatori de alcool în exces, iar aproape 20% dintre ei avuseseră cel puţin un episod de depresie majoră. E important ca medicii să ia în considerare consumul mare de alcool drept o posibilă cauză a depresiei pacienţilor, spune Schuckit, în loc de a se grăbi să le prescrie anti-depresive. Cu mare probabilitate, simptomele depresie la aceşti pacienţi vor dispărea după renunţarea la alcool.

 

Multă lume crede că unii oameni beau pentru că sunt deprimaţi (ceea ce se întâmplă, poate, în unele cazuri), dar echipa de cercetători condusă de Marc Schuckit nu a găsit vreo dovadă a faptului că persoanele care suferiseră de depresii ar prezenta un risc crescut de a avea „probleme cu băutura” în viitor. „Când eşti alcoolic”, a explicat Schuckit, „eşti adesea prost-dispus. Şi atunci ai putea fi tentat să spui: «Păi, beau mult fiindcă sunt deprimat.» S-ar putea să fie şi aşa, dar e mult mai probabil ca, de fapt, să fii deprimat pentru că bei mult.”

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.