Jump to content

De ce e sănătos să mâncăm lime? 9 beneficii nebănuite


Jakab
 Share

Recommended Posts

De ce e sănătos să mâncăm lime?

9 beneficii nebănuite

 

caMTP2y.jpg

 

 

Fructele de lime fac parte din categoria citricelor consumate la scară largă peste tot în lume, fiind totodată şi cele mai mici "reprezentante" ale familiei citricelor. Chiar dacă lămâia este mult mai populară, în special în ţara noastră, fructele de lime conţin o cantitate mult mai mare de vitamina C decât ea, precum şi multe alte substanţe cu beneficii nebănuite pentru sănătate.

 

 

Probabil că te-ai bucurat de aromă înţepătoare şi uşor amăruie a fructului lime, în cocktailurile răcoritoare comandate în baruri şi cluburi. Ceea ce este important să ştii este că poţi consuma aceste citrice în numeroase reţete culinare sănătoase sau pur şi simplu cu apă călduţă, când vrei să scapi de guturai sau să slăbeşti mai uşor, prin detoxifiere.

 

De ce este sănătos să mănânci lime, afli din beneficiile acestor fructe exotice delicioase!

 

 

1. Stimulează digestia

 

Acrişoarele fructe de lime îţi lasa gura apă, la propriu. Producţia mai mare de salivă participa la prima fază a digestiei, cea a formării bolului alimentar. Acidul din lime continua să stimuleze digestia, iar flavonoizii din aceste citrice stimulează intens activitatea sistemului digestiv şi a bilei, care secretă mai multe sucuri gastrice necesare digerării alimentelor.

 

Din acest motiv, vârstnicii din India mănâncă întotdeauna 1-2 felii de lime la mesele consistente, pentru a-şi îmbunătăţi funcţia digestivă.

 

2. Tratează constipaţia

 

Tot lime-ul este şi remediul perfect pentru constipaţie, acidul complex din acest fruct ajutând la eliberarea şi curăţarea tractului intestinal. Fructele de lime sunt, aşadar, un laxativ natural lipsit de efecte secundare.

 

3. Ajută la vindecarea ulcerului peptic

 

În afară de conţinutul bogat de vitamina C, fructele de lime conţin compuşi speciali numiţi flavonoizi, cu proprietăţi importante în vindecarea diverselor tipuri de ulcer peptic: au efecte antioxidante, anticancerigene, antibiotice şi detoxifiante.

 

4. Uşurează tulburările respiratorii

 

Uleiurile naturale din fructele de lime sunt extrase şi utilizate adesea în medicamentele anticongestionante, necesare în tratarea tulburărilor respiratorii (balsam, vaporizatori, inhalatori etc). Dacă râzi coaja unui lime şi îi inhalezi uleiul volatil, scapi instant de congestia nazală sau de greaţă!

 

5. Tratează scorbutul

 

Scorbutul, afecţiunea cauzată de deficienţă în vitamina C şi care se manifesta prin răceli şi infecţii respiratorii recurente, poate fi tratată cu ajutorul fructelor de lime. Buzele crăpate, ulcerele limbii şi ale gurii, gingiile inflamate şi alte leziuni care apar în urma răcelilor puternice se vindecă uşor tot cu lime.

 

6. Protejează vederea

 

Vitamina C, antioxidantul conţinut de lime din abundenţă, are proprietăţi antioxidante care protejează ochii de efectele îmbătrânirii şi care previn degenerarea maculară.

 

7. Previne guta

 

Un lime pe zi previne eficient guta, prin aportul bogat de antioxidanţi şi flavonoizi care inhiba acumularea de radicali liberi în corp şi detoxifica organismul.

 

8. Tratează infecţiile urinare

 

Conţinutul de potasiu din fructele de lime înlătura substanţele toxice care se acumulează în rinichi, vezica urinară şi uretra.

 

9. Ajută la slăbit

 

Un pahar cu apă călduţă, amestecat cu suc de lime şi băut în fiecare dimineaţă, îţi accelerează metabolismul şi participa astfel la arderea grăsimilor.

Fructele de lime ajuta şi la vindecarea artritei, a reumatismului, a cancerului de prostată/colon, a holerei, arterosclerozei, diabetului şi a afecţiunilor cardiace.

 

Sursă: ELE.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.