Jump to content

Carbohidraţii rezistenţi sunt arma secretă împotriva cancerului


Jakab
 Share

Recommended Posts

Carbohidraţii rezistenţi sunt arma secretă împotriva cancerului

 

3sy8WhH.jpg

 

Cancerul este o boală care afectează din ce în ce mai multe persoane şi poate lovi când te aştepţi mai puţin. Tocmai de aceea, este important să previi apariţia lui printr-un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie echilibrată. Ştiai că produsele care conţin carbohidraţi rezistenţi joacă un rol deosebit de important în prevenirea cancerului?

 

Deşi au o denumire care te duce cu gândul la ceva complex, carbohidraţii rezistenţi nu sunt altceva decât acele alimente care conţin amidon rezistent, cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele şi bananele. Studiile arată că amidonul rezistent (carbohidraţii rezistenţi sau carbohidraţii complecşi) au numeroase beneficii pentru sănătatea ta: îţi reglează glicemia, previne creşterea tensiunii arteriale, previn cancerul şi te ajută să slăbeşti.

 

Carbohidraţi rezistenţi vs carbohidraţi rafinaţi

 

Carbohidraţii pot fi împărţiţi, în termeni neacademici, în carbohidraţi buni şi carbohidraţi rai sau, altfel spus, în carbohidraţi rezistenţi şi carbohidraţi rafinaţi. Primii sunt cei care te protejează împotriva cancerului, graţie substanţelor nutritive pe care le conţin, iar cei din urmă sunt cei care favorizează apariţia bolilor, deoarece au calităţi nutritive slabe. În categoria carbohidraţilor rafinaţi intra orezul alb, zahărul alb, băuturile răcoritoare, îndulcitorii artificiali, bomboanele şi alte produse intens procesate. Alimentele care conţin carbohidraţi rafinaţi ajung în intestinul subţire şi sunt transformate în glucoză, ceea ce duce la creşterea glicemiei în sânge şi la o producţie mare de insulina. Prin comparate, alimentele care conţin carbohidraţi rezistenţi ajung în intestinul gros, menţin nivelul glicemiei în cote normale şi îţi furnizează o energie constantă.

 

Cum pot carbohidraţii rezistenţi să prevină cancerul ?

 

Medicii susţin că, printr-un consum regulat de carbohidraţi rezistenţi, poţi scădea cu până la 50% riscul de cancer la colon şi la san, precum şi diabetul. Carbohidraţii rezistenţi acţionează ca un burete, iar de-a lungul traseului lor în organism curata colonul de toxine şi grăsimi, protejându-l împotriva deteriorării şi îmbolnăvirii celulelor. Carbohidraţii rezistenţi au o acţiune asemănătoare cu cea a prebioticelor şi menţin sănătatea florei intestinale. Pentru o acţiune şi mai puternică împotriva cancerului, este bine să alternezi consumul de carbohidraţi rezistenţi cu cel de probiotice. Acestea din urmă sunt bacterii benefice care îmbunătăţesc digestia şi păstrează sănătatea tractului digestiv. Probioticele se găsesc din plin în iaurt, kefir, brânză slabă, borş, varza murată, ghimbir, măsline şi lapte de soia.

 

Surse de carbohidraţi rezistenţi

 

Printre cele mai bune surse de carbohidraţi rezistenţi se numără: bananele nu foarte coapte, fulgii de ovăz, cartofii copţi, fasolea, orezul brun, paştele din faina integrală, pâinea din faina integrală, lintea, fulgii de porumb şi mazărea.

 

Trucuri utile în consumul de carbohidraţi rezistenţi

 

Pentru a spori acţiunea carbohidraţilor rezistenţi, este indicat să mesteci pe îndelete alimentele. De asemenea, este recomandat să consumi alimentele gatite după ce acestea s-au răcit. De exemplu, dacă găteşti o mâncare de orez brun, aşteaptă să se răcorească înainte să o consumi. Când fierbi paştele din faina integrală, redu timpul de gătire, astfel încât să rămână "al dente". În acest fel, vei contribui la stabilizarea glicemiei, vei avea o senzaţie de saţietate îndelungată şi vei preveni îngrăşarea.

 

Sursă: ELE.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.