Jump to content

Cauzele insomniei în funcţie de vârstă


Jakab
 Share

Recommended Posts

Cauzele insomniei în funcţie de vârstă

 

oPLjsat.jpg

 

 

Insomnia este o adevărată pacoste, mai ales după ce deja ai acumulat câteva nopţi nedormite sau dormite "iepureşte". În principiu, motivele pentru care suferi de insomnie diferă în funcţie de vârstă, însă niciodată nu ar trebui să ignori stările de vegheze din timpul nopţii, deoarece poţi intra într-un cerc vicios din care mai apoi îţi va fi foarte greu să ieşi.

Există mai multe cauze care declanşează insomnia, însă acestea diferă de la o vârstă la alta.

 

Cauzele insomniei la 20 de ani

 

În jurul vârstei de 20 de ani, organismul tău este în plină putere, iar metabolismul funcţionează mai bine ca niciodată. Prin urmare, nu există motive serioase care să-ţi provoace insomnie, iar dacă aceasta apare, este de scurtă durată şi se repetă destul de rar.

 

La această vârstă, insomnia apare, de cele mai multe ori, din cauza stilului de viaţă haotic - ieşi noaptea în club, mănânci târziu în noapte, pierzi nopţile învăţând pentru examene. Toţi aceşti factori pot duce la insomnie. Dar sunt şi alte motive pentru care nu reuşeşti să dormi bine noaptea: auzi un zgomot supărător, cum ar fi ticăitul ceasului, sau eşti stresată că trebuie să te trezeşti la o anumită oră şi ţi-e teamă că nu reuşeşti. Pentru a evita insomniile la 20 de ani, evita să mănânci seara târziu, evita alimentele grase la cină şi evită să consumi alimente sau să bei băuturi care conţin cofeină.

 

Cauzele insomniei la 30 de ani

 

După 30 de ani, organismul tău începe să secrete din ce în ce mai puţină melatonină, un hormon produs de glanda pineală şi care acţionează cel mai bine noaptea, ajutându-te să dormi liniştit. Experţii susţin că melatonina ne setează ceasul biologic, adică ne aduce somnul la ceas de seară. În urma unor studii, s-a ajuns la concluzia că ora ideală de culcare este 10 seara. Dacă te culci mai târziu, ceasul biologic este dat peste cap şi pot apărea sincope în somn, adică adormi, te trezeşti, adormi la loc, iar te trezeşti. În plus, în jurul vârstei de 30 de ani, tinzi să-ţi distragi atenţia de la somn: laşi televizorul pornit în timp ce încerci să adormi sau te pui în pat să dormi, dar îţi aminteşti că mai ai ceva de făcut înainte.

 

La 30 de ani este important să-ţi refaci doză de melatonină. Tocmai de aceea, îţi recomandada să consumi mai des struguri, orz, porumb, banane, roşii sau ovăz.

 

Cauzele insomniei la 40 de ani

 

După 40 de ani, cauza principală a insomniei este dezechilibrul hormonal, adică organismul tău nu mai produce o cantitate suficientă de estrogen şi progesteron, 2 hormoni responsabili pentru somnul de calitate. Insomnia, la rândul ei, poate provoca stres, iritabilitate şi oboseala psihică. Dacă te confrunţi cu episoade prelungite de insomnie după 40 de ani, este indicat să vorbeşti cu medicul tău, pentru că insomnia se poate remedia cu ajutor unor medicamente.

 

Cauzele insomniei la 50 de ani

 

În jurul vârstei de 50 de ani încep să apară manifestările premenopauzei şi menopauzei. Tulburările somnului în premenopauza sunt asociate tot deficitului de estrogen, care poate duce la apariţia bufeurilor în timpul nopţii, precum şi la tulburări cognitive şi afective. După 55 de ani, insomnia poate să apară pe fondul unor boli de care suferi: afecţiuni pulmonare, cardiace, tumori, depresie, afecţiuni endocrine sau intervenţii chirurgicale.

 

Sursă: ELE.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.