Jump to content

Mănânci des fistic ? Află beneficiile acestui fruct


Jakab
 Share

Recommended Posts

Beneficiile fisticului: scade colesterolul, protejează inima şi ochii

 

WYSz9vi.jpg

 

 

 

Alături de multele proprietăţi nutriţionale ale fructelor oleaginoase, beneficiile fisticului îţi confirma încă o dată cât de important este să introduci aceste alimente în dieta ta zilnică. Studiile de specialitate au confirmat deja că fisticul scade colesterolul rău din organism, protejează inima şi îmbunătăţeşte vederea. Originar din ţinuturile vestice ale Asiei şi folosit de mii de ani în dieta mediteraneană, fisticul a început să fie cultivat în scopuri comerciale pentru prima oară în Australia, New Mexico şi California.

 

Mai mult decât atât, fisticul este menţionat până şi în Biblie, rămânând până în zilele noastre o gustare nutritivă, cu multe beneficii pentru sănătate.

 

Fisticul menţine sănătatea inimii

 

Sănătatea inimii tale este în siguranţă, dacă te înfrupţi periodic din deliciosul fistic. Acest fruct oleaginos reduce nivelul colesterolului rău din organism (LDL) şi îl creşte pe cel bun (HDL), astfel că vasele de sânge rămân libere şi flexibile. Bogat în antioxidanţi precum vitamina A şi E, fisticul combate inflamaţiile, protejează vasele de sânge şi reduce riscul dezvoltării bolilor cardiace. Medicii spun că până şi un consum moderat de fistic, poate stimula producţia de luteina, un antioxidant cunoscut pentru efectul său de distrugere a colesterolului de tip LDL.

 

Fisticul protejează sistemul nervos

 

Conţinutul generos de vitamina B6 din fistic are un impact extrem de benefic asupra sistemului nervos. Aceasta vitamină joacă cel mai important rol în formarea mielinei, învelişul izolator din jurul fibrelor nervoase care transporta informaţia de la o terminaţie nervoasă la alta. În plus, vitamina B6 furnizată din plin de fistic, contribuie la sinteza serotoninei, melatoninei, epinefrinei şi acidului gama-aminobutiric (aminoacidul responsabil cu transmiterea impusurilor nervoase de-a lungul întregului sistem nervos).

 

Fisticul îmbunătăţeşte vederea

 

Fisticul conţine doi carotenoizi care nu se regăsesc în majoritatea oleaginoaselor, luteina zi zeaxantina, antioxidanţi care protejează celulele de radicalii liberi. Oamenii de ştiinţă îi asociază cu reducerea riscului de a dezvolta degenerarea maculară survenită o dată cu înaintarea în vârstă.

 

Fisticul previne diabetul

 

Consumul regulat de fistic poate preveni chiar şi debutul diabetului de tipul ÎI, graţie conţinutului său bogat de fosfor. Acest mineral ajuta corpul să tolereze mai bine glucoza şi să sintezeze proteinele în aminoacizi. O singură cană de fistic îţi oferă 60% din doză zilnică recomandată de fosfor!

 

Fisticul previne şi tratează anemia

 

Tot vitamina B6 din fistic transforma aceasta gustare delicioasă într-un scut împotriva anemiei. Vitamina B6 este esenţială în producţia de hemoglobină, proteină care poartă oxigenul la celule prin fluxul sanguin şi sporeşte regenerarea celulelor roşii din sânge.

 

Fisticul întăreşte sistemul imunitar

 

Complexul de vitamine B din fistic (piridoxina, acidul folic, tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantothenic şi biotina) întreţine funcţionalitatea glandelor limfoide (timusul, splină, ganglionii limfatici), asigurându-se astfel o producţie suficientă de celule albe, care ajută organismul să lupte cu infecţiile.

 

Fisticul infrumuseţeză pielea

 

Fisticul este şi o sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant solubil în grăsimi, care întreţine celulele membranelor şi este necesar pentru o piele sănătoasă şi frumoasă. În plus, vitamina E din fistic protejează pielea împotriva razelor UV, îmbătrânirii premature şi dezvoltării celulelor canceroase.

 

Sursă: ELE.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.