Jump to content

Stres-ul zilnic şi depresia majoră: cauzalitate şi context


Jakab
 Share

Recommended Posts

Stres-ul zilnic şi depresia majoră: cauzalitate şi context

 

KzTBAKs.jpg

 

Un proverb arab spune ca "ultimul pai este cel care rupe spinarea camilei".

 

Propozitia, pe cat de inteleapta, pe atat de subtila, si-a facut loc in practica psihiatrului din ultimii 10 ani la momente delicate in discutia cu pacientul. Acesta, covarsit de vestea ca sufera de un episod depresiv major, lupta sa se reconcilieze cu realitatea ca urmeaza un drum incert spre remisie sau vindecare, medicamente, psihoterapie, recaderi si poate esec.

 

Majoritatea intreaba de ce ei, de ce atunci, cum de s-au imbolnavit? In lipsa unor explicatii cursive tehnice psihiatrul poate raspunde de fiecare data, succint, "pentru ca exista mereu un pai care rupe spinarea camilei". Intre depresie si stres-ul de mediu exista o legatura cauzala indiscutabila, ancorabila intr-o relatie de interactiune gena-mediu si relevanta pentru cel ce vrea sa trateze si sa vindece boala depresiva in caracterul ei dual, episodic ori cronic.

 

Suicidul pe pozitia a 18-a in randul cauzelor de deces

 

Legendarul jurnal britanic The Lancet a dedicat un numar intreg studiului GBD2010, adica "Povara globala a bolilor la nivel mondial". Intr-un editorial din The Washington Post medicul si jurnalistul David Brown rezuma rezultatele studiului trecand in revista 235 de cauze separate de deces la om, de la SIDA la alcoolism, de la cancer de vezica la muscaturile de insecte si examineaza contributia a 67 de factori diferiti care conduc la moarte, de la cate fructe mananci in fiecare zi la abuzul sexual in copilarie.

 

"In urma acestui studiu se demonstreaza, pentru prima oara, ca mai multi oameni se sinucid, decat mor de foame, suicidul fiind pe pozitia a 18-a in randul cauzelor de deces. Oamenii traiesc mai mult dar nu au neaparat o sanatate mai buna", spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

 

Socul pe care il aduce GBD 2010, insa, e altul: boala psihica este, pentru prima oara in istorie, asociata cu cea mai mare povara de dizabilitate. Iar boala depresiva majora, ca maladie mintala, este printre tulburarile dispozitiei cu cea mai mare prevalenta si morbiditate.

 

Stresul, cauzalitate a depresiei

 

"O intelegere asupra cauzelor si factorilor predispozanti pentru depresie e cruciala atat pentru medicul curant, dar si pentru cel care dezvolta boala. Cuvintele cheie, dincolo de genetica si biologica bolii raman stresul cotidian si evenimentele adverse de viata, acele paie care ajung sa rupa spinarea camilei", adauga medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

 

Exista o legatura puternica intre semnele de depresie si problemele financiare, locative, maritale si mai putin pierderea locului de munca sau suferinta fizica, arata un studiu realizat de echipa lui Ken Kendler de la Universitatea din Virginia, US, publicat in Jurnalul American de Psihiatrie. Dintre evenimentele ulterioare unui episod de depresie majora, cele mai semnificative au fost problemele maritale (la 1 luna de la debut), cele legale (la 3 luni) si invazia proprietatii in scop de jaf/talharie (la 3 luni). De departe, moartea unei persoane dragi sau disputa cu o persoana draga s-au corelat , in luna premergatoare, cu debutul la scurt timp al unui episod depresiv.

 

Trauma din copilarie, depresia de mai tarziu

 

Recent tema cauzalitatii prezentata de Kendler a fost reluata de echipa lui Van Veen de la Universitatea din Leiden, Olanda intr-un studiu epidemiologic realizat pe 2615 adulti.

 

Rezultatele sunt elocvente: din totalitatea respondentilor aproape jumatate suferisera cel putin o trauma in copilarie (47.7%). Dintre acestia, 80% au raportat doua sau mai multe feluri de trauma, si fiecare al 7-lea a descris traume complexe, insumand trei sau mai multe feluri de abuz. Neglijarea emotionala a fost asociata cu exacerbarea tuturor celor trei dimensiuni de depresie si anxietate: anhedonie(incapacitatea de a simti placere), activare anxioasa si stare generala de distres. Abuzul psihologic si sexual au fost asociate cu un nivel mai crescut de distres general si anxietate, in vreme ce un istoric de abuz fizic s-a asociat cu activarea anxioasa predominant. Pierderea locului de munca sau somajul a fost asociata cu exacerbarea tuturor dimensiunilor. in contrast, moartea unei persoane dragi a asociat niveluri mai severe de activare anxioasa. Toate transformarile prin care trece psihicul persoanei abuzate in drumul ei spre depresie au un echivalent biologic si consecinte in functionarea organismului ca intreg.

 

"Suma cunostintelor prezente vorbeste de o povara a dizabilitatii, fara doar si poate, dar exista si un alt mesaj. Cunoscand, poti interveni. Cunoscand, poti vindeca. Suma tuturor interventiilor disponibile in prezent pentru boala depresiva majora reuseste sa ajute pana la trei sferturi din oamenii care se adreseaza medicului pentru un episod de depresie major. Ce se intampla cu celalalt sfert? Studii experimentale demonstreaza ca stimularea transcraniala magnetica cu frecventa inalta, terapia electroconvulsivanta clasica sunt unelte utile, care schimba prognosticul pacientului cu boala depresiva rezistenta la tratament. Dar mai mult decat atat, lectia pentru practician, lectia pentru pacient e ca detectia precoce, tratamentul corect si complet sunt primele arme in a corecta boala depresiva majora. Mai mult, antidepresivele cele mai moderne, pe langa eficacitatea crescuta sunt bine tolerate si nu afecteaza viata sexuala", conchide medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

 

Sursă: ele.ro

Link to comment
Share on other sites

Din pacate, intalnim si ne confruntram cu stresul aproape zilnic. Periodic, cateva zile de relaxare fac foarte bine.

 

Astept in continuare topicuri interesante din partea ta.

 

Deoarece topicul are o vechime mai mare de 7 zile, va fi inchis.

 

Closed.png

Edited by Marcus
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.