Jump to content

Tipuri de paste italienesti.


Regenesis
 Share

Recommended Posts

pasteitalia.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Am ales câteva dintre formele mai populare ale pastelor (vezi foto mai sus), de fapt pe acelea pe care este mai probabil să le întâlnim în supermarketuri în anii ce urmează. Deşi italienii au peste 500 de tipuri de paste diferenţiate de forme şi dimensiuni, în afara Italiei se comercializează doar circa 50. Există mult mai multe varietăţi decât cele listate de mine, pastele fiind aproape un univers în sine.

1. Campanelle sunt clopoţei cu margini dantelate.

2. Capelli d’angelo, care înseamnă „păr de înger”, sunt fire lungi şi extrem de subţiri.

3. Cannelloni sunt tuburi mari, umplute şi apoi coapte în cuptor.

4. Casarecce sunt lungi şi rulate, formând un S la fiecare capăt.

5. Conchiglie sunt scoici; conchigliete sunt o variantă mai mică, iar conchiglie grande sunt cele mai mari, potrivite pentru umplut.

6. Ditali sunt degetare sau tubuleţe; ditalini sunt foarte mici.

7. Farfalle au formă de papion, sau de fluture. Cele de dimensiuni mici se numesc farfalette, sau farfallini.

8. Fettucine sunt ca nişte panglicuţe lungi şi plate, circa 5 mm lăţime.

9. Fusilli sunt spirale sau tirbuşoane. Pot fi lungi sau scurte. Un alt nume pentru aceste paste este rotini.

10. Gemelli sunt spirale subţiri.

11. Cavatelli sunt cochilii canelate.

12. Lasagne sunt foi plate, rectangulare sau pătrate. Lasagnete sunt tăiţei laţi, plaţi, cu marginile încreţite; reginete-le sunt similare.

13. Linguine sunt tăiţei lungi şi plaţi, mai subţiri decât fettuccine-le.

14. Lumache au formă de cochilie de melc.

15. Macaroni sunt tuburi groase şi netede. Pot fi la fel de lungi ca spaghetti, sau scurte, drepte sau curbate (macaroane cot). Cavatappi sunt macaroane striate în spirală.

16. Orecchiette sunt paste mici, în formă de ureche.

17. Papardelle sunt tăiţei plaţi, laţi de circa 2 cm.

18. Penne sunt tuburi scurte, drepte, tăiate în diagonală pentru a avea terminaţii ca o pană. Pot fi striate (penne rigati), sau netede.

19. Radiatori seamănă cu nişte grătare mici.

20. Rigatoni sunt tuburi scurte, striate, mai groase decât penne.

21. Spaghetti sunt cele mai familiare paste din afara Italiei; au formă de fire lungi. Spaghettini sunt mai subţiri.

22. Tagliatelle sunt tăiţei lungi, plaţi şi laţi, ca fettucine-le.

23. Vermicelli sunt o variantă mai fină de spaghetti.

24. Ziti sunt tuburi lungi, cam de 50-55 cm, care se rup bucăţi înainte de a se găti. În comerţ se găsesc cel mai des ziti cu lungimea de 5 cm. Numele lor vine de la „zita” care înseamnă tânără fată, sau tânără mireasă.

 

 

 

 

 

 

Edited by Krysty xD
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.