Jump to content

Piersica Melba.

uqpu
 Share

Recommended Posts

Piersica Melba.

Desertul din care m-am delectat azi si pe care vreau sa vi-l impartasesc este unul clasic, cu o poveste incantatoare: “Piersica Melba” (“Peche Melba”) este o creatie a celebrului Auguste Escoffier, unul dintre cei mai importanti chef-i francezi. In 1893, soprana australiana Nellie Melba era una dintre cele mai cunoscute si stralucitoare artiste ale lumii si nu doar atat, era in acelasi timp in centrul vietii mondene a inaltei societati europene, fiind iubita printului Philippe, duce de Orleans. Soprana era, pare-se, indragostita de inghetata, dar era o dragoste interzisa, temandu-se sa o consume ca sa nu ii afecteze corzile vocale. La finalul unei reprezentatii triumfale cu opera Lohengrin, sustinuta la Covent Garden, ducele de Orleans a dat un dineu in cinstea incantatoarei soprane, la restaurantul Savoy din Londra, unde Auguste Escoffier era chef. Escoffier a creat un desert delicat si usor, cu piersici si inghetata de vanilie, stropite cu sos de zmeura proaspata, gandindu-se sa ofere sarbatoritei bucuria de a consuma inghetata a carei temperatura avea sa fie temperata de combinatia cu fructele posate. Pentru o prezentare stralucitoare, a creat o lebada sculptata in gheata pe care a etalat deserturile si le-a invaluit intr-un voal de zahar. Desigur, aceasta prezentare uluitoare a fost rezervata doar debutului, desertul lui Escoffier fiind un mare succes care inca face deliciul gurmanzilor, la mai bine de o suta de ani de cand a fost servit pentru prima data unor personaje atat de ilustre.

piersica-melba-2-1.jpg

Timp de pregatire:

00:05

ore

Timp de gatire:

00:01

ore

Timp Total:

00:06

ore

Numar portii: 2 portii

Grad de dificultate: usor

Ingrediente
:

• 4 cupe de

• 4 jumatati de piersici decojite, posate (sau din
    , dar sa nu fie rasfierte si foarte moi, ci sa isi pastreze textura)

• 5 linguri cu varf de zmeura proaspata

• 1 lingura de zahar pudra

• 1 lingura de fulgi de migdale

• optional: frisca batuta dupa gust (in reteta originala nu s-a folosit frisca)

Preparare
:

Nu o sa insist asupra piersicilor, am profitat de faptul ca azi m-am ocupat de conservarea unor fructe frumoase din care am facut un superb
(click pe link pentru reteta) si am oprit 4 jumatati petnru aceasta reteta. Se pot folosi orice fel de piersici posate sau din compot, cu conditia sa fie inca ferme si cu o textura placuta.

La fel, se poate folosi
(click pe link pentru reteta) sau cumparata, important e sa fie de buna calitate, gustoasa si cremoasa.

1. Paharele in care se va monta desertul se pun in frigider.

2. Fulgii de migdale se rumenesc intr-o tigaie uscata, fara grasime adaugata, timp de 1 minut, doar sa prinda putina culoare, apoi se lasa deoparte sa se raceasca.

fulgi-de-migdale-560x373.jpg

3. Se opreste 1 lingura de zmeura boabe deoparte, restul se da la blender impreuna cu zaharul pudra si 3 linguri de apa.

preparare-sos-de-zmeura-560x420.jpg

4. In paharele bine racite se pune cate 1 cupa de inghetata, se acopera cu 1 jumatate de piersica, se adauga cateva linguri de sos de zmeura si se impart boabele de zmeura intre cele doua portii.

melba-pas-1-1.jpg

5. Se pune inca 1 cupa de inghetata in fiecare pahar, se acopera cu jumatatea de piersica ramasa si se finalizeaza desertul cu sos de zmeura si migdalele prajite.

piersica-melba-3-1-560x470.jpg

Optional, se poate decora si cu frisca batuta, mie mi se pare ca nu are nevoie de nimic in plus, e un desert destul de decorativ si fara indoiala combinatia este pe cat de simpla, pe atat de genial de delicioasa, nu degeaba e o creatie a lui Escoffier.

Pofta buna!

Sursa:

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.