Jump to content

Ponta, agentul RMGC? Pentru cine joaca premierul in razboiul aurului cu cianuri


ALexu
 Share

Recommended Posts

Ponta, agentul RMGC? Pentru cine joaca premierul in razboiul aurului cu cianuri

 

 

Victor Ponta (foto) este atacat din toate partile dupa ce a lansat “pe tava” canadienilor de la Gabriel Resources Ltd solutia actionarii in judecata a statului roman. Premierul este acuzat de specialisti ca nu protejeaza interesele Romaniei si ca, in acest scandal, a devenit agentul controversatului investitor de la Rosia Montana.

 

5230845181b4d.jpg

 

entru cine lucreaza premierul? Pentru statul roman sau pentru investitorul strain, se intreaca economistul Lucian Isar. Acesta considera ca anuntul lui Ponta privind eventualele despagubiri pe care Romania le-ar putea plati catre Gabriel Resources Ltd. Reprezinta o uriasa gafa.

 

“Premierul Ponta a aruncat pe piata ca despagubirile “disputate” ar fi de 2 miliarde de euro. In conditiile in care toata documentatia ba exista ba nu exista, premierul Ponta “stie” valoarea despagubirilor la zi si intr-un gest nemaintalnit la un premier de tara europeana anunta suma disputata, nici mai mult nici mai putin decat 2 miliarde de euro”, spune Isar.

 

Incredibil dar adevarat, dar avocatul Ponta stie ca ar castiga in fata premierului Ponta. Si ca sa fie sigura finalizarea, premierul Ponta in ultima perioada chiar isi da silinta sa piarda procese. Cine va castiga pana la urma Premierul sau avocatul Ponta ?”, se intreaba Isar, pe blogul sau.

 

Critici la adresa anuntului lui Ponta au venit si de pe scena politica. Copresedintele USL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, la Antena 3, ca nu intelege de unde a aparut aceasta suma (2 mld. euro – despagubiri) si ca statul roman sub nicio forma nu va accepta sa plateasca despagubiri firmei canadiene.

 

"Ca despagubiri ingrozitoare pandesc statul roman: ar trebui sa stim cu totii, opinia publica, despre ce despagubiri este vorba. Mie niciodata premierul Ponta nu mi-a spus ce riscam noi, ca despagubiri, statul roman, daca nu executam acest proiect. Pai, daca sunt despagubiri, atunci primul-ministru ar trebui sa fie campionul acestui proiect, venind in Parlament, pledand pentru el si explicand cat ne costa daca nu-l facem si cum am ajuns in situatia asta", a declarat Antonescu, intr-o interventie la Antena 3.

 

Critici au venit si din randul Opozitiei.

 

Fostul premier Emil Boc l-a acuzat miercuri pe Victor Ponta ca este agentul al companiei Rosia Montana Gold Corporation. Boc a spus ca afirmatiile despre eventulale despagubiri de miliarde de dolari, pe care le-ar primi compania, daca nu se incepe exploatarea, nu au niciun temei legal.

 

Ponta vorbeste de niste despagubiri pe care habar n-am de unde le-a scos. Cat timp lucrarile nu au aviz de mediu, nu au ce despagubiri sa ceara”, spune Boc. “Este o declaratie partinitoare pentru Gold Corporation, care s-ar putea sa fluture aceasta declaratie intr-un proces international spunand: Vedeti, si prim-ministrul a recunoscut ca trebuie sa ne dea bani.", a declarat fostul premier.

 

Gabriel Resources Ltd, actionarul majoritar de la Rosia Montana Gold Corporation, a anuntat ca va da in judecata Guvernul Romaniei si va solicita despagubiri de 4 miliarde de dolari daca Parlamentul respinge proiectul de lege privind exploatarea miniera aurifera.

 

Declaratia a fost facuta de directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry, si este citata de The Globe and Mail, un cotidian din Toronto.

 

"In cazul in camera inferioara (a parlamentului) respinge proiectul, vom merge mai departe cu notificarea formala de litigiu comercial pentru multiple incalcari ale tratatelor internationale de investitii pentru o suma de pana la 4 miliarde de dolari", a afirmat Jonathan Henry, intr-un interviu acordat la Londra.

 

"Cazul nostru este foarte puternic si il vom aduce in atentia publica astfel incat eforturile Romaniei de a atrage investitii straine vor suferi foarte mult", a amenintat acesta. Detalii aflati de aici.

 

Ce sanse au canadienii sa tarasca Romania in tribunale

 

Curtea de Arbitraj International de la Washington va respinge actiunea canadienilor de la Gabriel Resources daca proiectul Rosia Montana Gold Corporation va fi respins in Parlament, considera avocatul Gheorghe Piperea, citat de DailyBusiness.ro.

 

“Faptul ca se va fi respins proiectul in Parlament va fi si motivul pentru care arbitrajul de la Washinton din cadrul Bancii Mondiale (se numeste ICSID) va fi respins actiunea in daune a celor de la Gabriel Resources”, a declarat luni Piperea.

 

“Pana la urma, chiar e bine ca premierul a supus acest proiect Parlamentului. De-acum incolo sper sa nu imi mai racaie retina si timpanele reclamele RMGC”, a adaugat avocatul.

 

Acesta se intreaba retoric cine va suporta pagubele care vor trebuie acum marcate. “Ma refer la atatea zeci de milioane cheltuite inutil cu reclama ("Noi nu vrem decat sa muncim"), cu PR-ul, cu specialistii platiti ca sa fie de acord cu proiectul (cel mai mult ma amuza un domn hiper-specialist chiar si in minerit care acum citeva zile declara ca apele reziduale care ar fi generate de exploatarea cu cianura nu ar fi mai toxice decit un pahar de bere), cu ziaristii plimbati prin Noua Zeelanda ca sa vada marile beneficii ale cianurii”, a precizat Piperea.

 

Printre cei care ar putea plati pagubele, avocatul roman i-a mentionat pe “actionarii care s-au grabit sa cumpere actiuni la bursa din Toronto, consultantii si politicienii compradores”.

 

Premierul Victor Ponta a afirmat, marti, ca in cazul in care Parlamentul respinge proiectul de la Rosia Montana licenta de exploatare nu se va pune in aplicare.

 

El a precizat ca licenta de exploatare exista inca din 1999-2000 si a adaugat ca pierderile calculate de catre companie, evaluari cuprinse in contractul cu RMGC, sunt de pana la 2 miliarde de dolari.

 

''Exista din 1999-2000 licenta de exploatare. In 14 ani Guvernul nu a luat o decizie. Am considerat ca este un gest normal sa finalizez negocierile si sa cer votul Parlamentului. E clar ca nu se va da acest vot. Nu se pune problema sa acceptam suma de 2 miliarde de dolari. Licenta de exploatare in acest caz (n.r. in care Parlamentul va respinge proiectul de lege) nu se va pune in aplicare. In Guvern toata lumea si-a dat avizul apoi s-a luat o decizie politica. Iau act de ea si o respect'', a declarat Ponta.

 

Sursa:

Click.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.