Jump to content

Mormon in Romania: Marturii din interiorul unei comunitati controversate


ALexu
 Share

Recommended Posts

Mormon in Romania: Marturii din interiorul unei comunitati controversate

 

 

Fondata in 1830, in Statele Unite, Biserica lui Iisus Hristos a Sfintilor din Zilele din urma (Biserica Mormona) a patruns si in Romania dupa Revolutie.

 

Mormon-in-Romania--Marturii-din-interiorul-unei-comunitati-controversate.jpg

 

In incercarea de a intelege mai bine care sunt obiceiurile mormonilor, Ziare.com a stat de vorba cu un roman nascut intr-o familie ortodoxa, dar care s-a convertit in 1995, pe vremea cand avea 29 de ani si se afla in Canada.

 

"Mi-am schimbat obiceiurile nepotrivite - renuntare la tutun, alcool, iar dupa mai multe zile de rugaciune si meditare am primit o revelatie personala de la Dumnezeu prin Duhul Sfant, care mi-a confirmat aceste adevaruri predicate si care a schimbat complet viata mea. Dupa ce m-am botezat in acesta biserica, viata mea a fost si este complet influentata de ea.

 

Biserica a devenit centrul vietii mele, deoarece imi ofera raspunsurile perfecte la intrebarile legate de existenta: De unde am venit? Care este scopul vietii? Unde mergem cand se termina viata aceasta? Biserica ma ajuta si ma invata sa fiu un sot mai bun, un tata mai bun, un membru al societatii mai bun", a marturisit Doru Vasile, pentru Ziare.com.

 

Misionarii mormoni

 

Acesta a vorbit si despre cei care fac misionariat, tineri care pot fi vazuti adesea purtand camasi albe si ecusoane in piept, impartind pliante sau carti prin statiile de metrou ori prin campusurile studentesti. Tin in mana Biblii si abordeaza trecatorii pentru a le vorbi despre Iisus.

 

Alteori, bat la usile oamenilor sau le lasa in cutiile postale invitatii la intruniri. Sunt misionarii mormoni, adepti ai Bisericii lui Iisus Hristos a Sfintilor din Zilele din urma, cel mai adesea veniti de peste mari si tari pentru a predica viziunea lor despre divinitate.

 

"Misionarii nostri din afara tarii sunt uneori priviti cu reticenta in Romania, uneori sunt batjocoriti, loviti sau scuipati, dar au stiut ca acestea se pot intampla in misiunea lor. Oricum, suntem multumiti si recunoscatori pentru bunatatea poporului roman, care a invatat sa-i respecte si pe altii, chiar daca vin la usa lor pentru a le predica o alta religie. (...)

 

Aproximativ 75.000 de misionari, dintre care majoritatea sunt sub varsta de 25 de ani, slujesc in misiuni pentru Biserica acum. Munca misionara reprezinta un act voluntar, iar cei mai multi misionari isi finanteaza singuri misiunile sau cu ajutorul familiei. Ei isi primesc chemarile de la sediul central al bisericii si sunt trimisi doar in tarile ale caror guverne permit bisericii sa isi desfasoare activitatea", a mai spus adeptul bisericii mormone.

 

In ceeea ce priveste durata misionariatului, tinerii din Anglia, Canada, Statele Unite, Polonia, Norvegia ajung sa slujeasca intre 16 si 24 de luni in tari straine. In aceasta perioada ei au acces la Internet si comunica periodic cu familia. De asemenea, contrar speculatiilor conform carora pe durata misionariatului nu ar avea voie sa comunice cu apropiatii, ei au permanent telefoanele mobile in buzunare. La randul lor, tinerii romani fac munca misionara in alte tari.

 

Controverse: Poligamia, sexul premarital si transfuziile de sange

 

Pana in 1889, poligamia a fost practicata oficial in randul mormonilor. Din cauza ca multe familii ramasesera fara un barbat "cap de familie", mormonii au permis aplicarea unui stravechi principiu biblic si au acceptat poligamia, ca o forma de protectie a femeilor si a copiilor ramasi singuri. "Doar barbatii care aveau capacitatea de a intretine mai multe familii puteau primi aprobarea sa traiasca poligamia. Poligamia este interzisa astazi in biserica, excomunicarea imediata este pedeapsa pentru o astfel de practica", a mai precizat Doru Vasile, mormon in Romania zilelor noastre.

 

"Alcoolul, tutunul, ceaiul negru, cafeaua, drogurile, sexul premarital, concubinajul sunt interzise. Tinerii mormoni se pot casatori cu persoane de alte religii. Orice membru are dreptul sa renunte la religie daca doreste acest lucru. Poligamia este un motiv pentru care o persoana este excomunicata. Mancam carne. Suntem de acord cu transfuziile de sange. Ii indemnam pe membrii bisericii sa doneze sange pentru a salva vieti si organizam actiuni de donare a sangelui. Avem muzica la nunti si oricare alte sarbatori", a mai precizat acesta, in incercarea de a demonta cateva dintre miturile create in jurul acestei religii.

 

De unde vin banii?

 

O practica de finantare destul de des intalnita in bisericile protestante sau neoprotestante este donarea a 10% din veniturile anuale ale fiecarui enorias catre biserica, numita si zeciuala.

 

Practic, mormonii considera ca a zecea parte din venitul anual al unei persoane este "data Domnului prin Biserica".

 

Donatiile membrilor sunt considerate "sacre" si se aplica indiferent de tara din care vin.

 

Insa, in mod concret, nu ti se impune sa dai banii, ci "constiinta si credinta dicteaza membrilor atitudinea fata de plata zeciuielii. Nimeni altcineva. Ei hotarasc singuri", a explicat Doru Vasile.

 

Sursa:

Click.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.