Jump to content

Producatorii de medicamente cer o campanie nationala de informare asupra alternativelor de tratament medical


Leventhe
 Share

Recommended Posts

Industriasii din domeniul farmaceutic sustin si modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 17/2012 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate in sensul corectarii mecanismului de aplicare a taxei „clawback”, astfel incat sa se utilizeze la pretul de productie a medicamentelor, sa includa doar tratamentele in ambulatoriu, sa se evite situatia in care producatorii de medicamente generice platesc pentru cresterile de consum ale medicamentelor inovatoare (plafonarea cuantumului acestei contributii pentru medicamentele generice), potrivit unui comunicat de presa primit de la Ministerul Economiei.

 

Imbunatatirea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale prin alocarea resurselor financiare si umane necesare pentru asigurarea functionarii corespunzatoare a institutiei este o alta propunere facuta la consultarile de la Ministerul Economiei.

 

In plus, s-a solicitat introducerea cotelor de prescriere la medic pentru produsele generice prin modificarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013 – 2014. Reprezentantii industriei farmaceutice au cerut imbunatatirea mecanismelor de accesare a finantarilor din fonduri europene prin reducerea termenelor de aprobare si decontare, monitorizarea prescrierilor si introducerea de sanctiuni clare pentru nerespectarea cotelor de prescriere.

 

S-a solicitat, de asemenea, clarificarea legislatiei privind conditiile de acordare a facilitatilor fiscale pentru activitati de Cercetare & Dezvoltare (R&D), astfel incat ele sa poata fi accesate de companiile farmaceutice locale. Fara aceasta clarificare, inovarea din fonduri proprii sau atrase este greu de realizat. Membrii Asociatiei Producatorilor de Medicamente generice (APMGR) din Romania considera ca dialogul si consultarile institutiilor publice cu mediul de afaceri sunt esentiale, mai ales in cazul proiectelor de acte normative la nivel european cu impact asupra industriei medicamentelor generice.

 

In perioada 9 aprilie – 29 mai a.c., la sediul Ministerului Economiei, au avut loc consultari cu asociatii profesionale si patronale, companii, institute de cercetare, clustere, poli de competitivitate, parcuri industriale si alte structuri economice interesate in vederea elaborarii Documentului de Politica Industriala, unul dintre documentele care vor sta la baza Strategiei de Competitivitate a Romaniei. La aceste consultari au fost prezente peste 250 de entitati industriale din 24 de mari industrii, iar prin reprezentantii asociatiilor profesionale si patronale si-au exprimat punctele de vedere peste 400 de astfel de entitati.

 

Acestea, impreuna cu specialisti din Ministerul Economiei coordonati de ministrul Varujan Vosganian si secretarul de stat Adrian Ciocanea, au conturat o viziune coerenta privind perspectivele de dezvoltare si instrumentele de atingere a obiectivelor legate de relansarea industriei prelucratoare romanesti. Documentul de Politica Industriala este componenta unui document mai amplu: Strategia de competitivitate a Romaniei pentru perioada 2014-2020.

 

Sursa: http://www.manager.ro/articole/sanatate/producatorii-de-medicamente-cer-o-campanie-nationala-de-informare-asupra-alternativelor-de-tratament-medical-47553.html

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.