Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

Cum sa vizitezi ieftin Londra


Cherr
 Share

Recommended Posts

Ieftin si Londra?! Ha! Hai, totusi, ca s-au auzit si paradoxuri mai mari: cel mai bun rapper e un alb, cel mai bun jucator de golf un negru...

Articolul asta nu o sa produca miracole gen cum sa stai 9 zile in Londra (masa, casa) cu 200 de lire, dar o sa te ajute sa iti planifici mai bine bugetul si sa economisesti niste lire.

Transportul

Ia-ti biletul de avion din timp. Adica cu vreo 2-3 luni inainte cel putin. Daca doresti o escapada de weekend, una spontana, introdu cateva procente de organizare, altfel o sa te arda la buzunar (valabil pentru cei cu salariu mai mic de 1000 de euro si/sau fara credite la banci). [subsemnata si-a luat bilet cu o luna inainte si a dat 900 lei dus-intors. Mi-a tremurat mana cand am dat click.]

Alege online check-in. Vei economisi cam 10 euro/persoana/drum. Dar asta presupune ca trebuie sa intri pe site-ul companiei cu ceva timp ( pentru Wizz: incepand cu 7 zile inainte de zbor dar nu mai tarziu de 3 ore inainte de decolare), sa te loghezi, sa te duci la web check-in, sa introduci numarul biletului si sa dai niste click-uri. Salvezi pdf-ul, il imprimi, il pui la un loc cu buletinul/pasaportul si cand ajungi la aeroport te duci direct la controlul pasapoartelor (asta daca nu ai bagaj). Am crezut initial ca acest lucru e mai ecologic dar neah. Pan la urma tot trebuie sa imprimi ceva.

 

tower-of-london.jpg

 

 

 

Si daca tot sunteti conectati la internet luati-va si bilete de autobuz care sa va duca de la aeroport in oras (statia terminus e de obicei Victoria Station). De exemplu, de la Luton singura cale de a ajunge in oras este autobuzul (nu iau in considerare taxi-ul); sunt si aeroporturi unde ai metrou (Heathrow) sau tren (Gatwick). Daca cumperi biletul pe loc, te costa 14 sterline. Asa, de dragul conversatiei, inmulteste cu 5 lei ca sa afli cat costa in bani romanesti. Daca cumperi biletul de pe internet, in loc sa platesti 28 de sterline dus intors, poti plati ....hmm....8 sterline. Intri pe http://easybus.co.uk, iti calculezi ora la care crezi ca o sa iesi din aeroport si poti plati si 2 sterline la drumul de dus. Printezi biletul si-l pui langa biletul de avion – adica bine. Biletul e valabil o ora- daca l-ai pierdut pe cel de 1.30 poti sa il iei pe urmatorul. Daca a trecut ora...revenim la 14 ori 5 si la Nurofen. [Eu era sa o sfeclesc aici. Avionul ateriza la 12.00 noaptea nu credeam ca o sa fie prea multa lume, asa ca am ales biletul de la ora 1.00. Dar multi – din multe tari- au ales ora asta si am stat aproape o ora ca sa trec de vama si ghici cine era cat pe ce sa fie bun de plata]

Important: biletul e valabil si pentru autobuzele Greenlines – nu e musai sa fie portocaliu si sa scrie EasyJet pe el.

 

tower-of-london-2.jpg

 

 

Tot la capitolul cumparaturi pe internet intra si obiectivele turistice. Ce ai vrea sa vizitezi? La unele se intra gratuit (The Monument, Tate si lista completa o poti vedea aici http://www.visitlond...ure/free-london) la altele trebuie sa platesti. Dar daca le iei online iesi mai ieftin – olecuta. De exemplu, biletul de intrare la Tower of London costa 17.00 sterline. Online: 15.50. Aici trebuie sa alegi ziua si sa-ti rezervi un minim de doua ore ca sa nu fugi pe acolo ca gaina fara cap.

Dar ce bine ca exista London Pass! Asta da muzica pentru urechile mele! Iubesc tot ce inseamna „city card”. Sunt asa...customer orientated! Cu acest card special ai intrare gratuita la vreo 50 de muzee, ai prioritate de access (nu trebuie sa stai la coada aia infernala ca doar ai stat destul la cozi pe vremea lui Ceasca) si ii poti atasa si un TravelCard – card ce iti permite sa calatoresti gratuit folosind toate mijloacele de transport in comun. Daca vei access doar la atractii, cardul costa 70 sterline pentru o zi, pentru adulti. Doua zile – 140 sterline.

 

dsc1112.jpg

 

 

Inainte de a trata aceasta problema spinoasa a transportului, sa inventariem un pic ce ofera in aceasta materie Londra: avem metrou, bus, DLR (Docklands Light Railway – un fel de tren usor/metrou de suprafata), tren, tramvaie. Avem de asemenea 6 zone concentrice in care e impartit orasul. Numarul 1 este zona ultracentrala, numarul 6 este periferia periferiei. Bilete, mai ales la metrou, se dau in functie de zonele in care vrei sa te invarti. Si cum 96% dintre atractii sunt in zonele 1-2, o sa ai nevoie de acest bilet combinat. Un bilet de o calatorie pentru metrou este 4 lire, pentru bus este 2 lire dar este sinucidere financiara sa-ti iei de fiecare data alt bilet.

Acum in ceea ce priveste transportul in Londra exista Travel Card si Oyster Card. Si e ceva gen Liberal versus Conservatori. Sau Steaua vs Dinamo. Sau ce mai vrei tu. Ideea e ca fiecare card o sa aiba sustinatorii lui care o sa afirme ca al lui e mai bun si mai economic. Dar depinde la ce-ti trebuie si pentru cat timp.

 

dsc1191.jpg

 

 

Travelcard

Se cumpara de la ghiseele de la metrou. Poti sa iti iei unul zilnic sau unul valabil 7 zile. Daca te duci si stai 4 zile, ori cumperi unul nou in fiecare zi, ori iti iei unul de 7 zile. [Eu am iesit mai ieftin cumparand unul in fiecare zi. Am economisit vreo 4 sterline care s-au dus pe-o ciorba de cartofi.]

Cardul este valabil de la 4.30 dimineata timp de 24 ore. Cum insa in Londra intervalul 4.30 -9.29 de luni pana vineri este considerat „de varf”, ai doua optiuni: poti sa iti iei travelcard care sa excluda intervalul asta si atunci costul e de 5.60 lire sau sa-l includa si pretul e de 7.20 lire. Cardul de 7 zile costa 25,80 lire si nu are nici o restrictie – vrei baie de multime? Ia metroul de la 8 dimineata.

Travelcardul poate fi achizitionat si fara London Pass. La fel si Oyster card.

 

dsc_8413.jpg

 

 

 

Oyster Card

Londonezii au Oyster Card, adica acest card electronic, albastru, care poate fi cumparat de la metrou sau de la chioscurile cu ziare, dulciuri si vederi. Cand il cumperi trebuie sa lasi si un depozit de 3 lire. Cand returnezi cardul, sa zicem la sfarsitul celor 3 luni petrecute aici, acele 3 lire ti se returneaza.

Exista doua tipuri de Oyster card. Una prepay: o incarci cu 10 lire, sa zicem, si pe masura ce calatoresti ti se scade biletul aferent calatoriei. Suna cunoscut, nu? Dar daca biletul de metrou e 4 lire si tu intr-o zi iei de 2 ori metroul si o data busul ai ajuns deja la 10 lire si nu e nici o smecherie cu cardul asta, nu? Wrong! Partea misto e ca poti economisi bani cu Oyster. Ti se deduc bani pentru fiecare calatorie pana cand atingi plafonul zilnic, care este 5.60 lire (pentru zona 1-2). Lucrurile se complica un pic insa cand e vorba de orele de varf, care sunt doua: 6.30 – 9.30 si 16.00 – 19.00, de luni pana vineri. In aceste intervale, pretul biletului este de 1,80 lire iar plafonul de 7.20 lire. Sa luam urmatorul exemplu: e 4 dupa-amiaza, tu ti-ai atins deja plafonul zilnic de 5,60 lire, ai niste drumuri de facut cu metroul si intri. Vei fi taxat 1,80 lire pentru fiecare drum pana cand atingi planul-orelor-de-varf, adica 7.20 lire. Ideea e ca pe termen lung economisesti.

 

dsc1268.jpg

 

 

Partea proasta e ca trebuie incarcat si reincarcat. Si daca te prinde 4 dimineata in Trafalgar Square si ai cardul gol si in imprejurimi nu ai nici un loc unde sa-l incarci....sa spunem ca nu e de bine. Oysterul poate fi incarcat fie la magazin – te duci la vanzator si i-l pui in brate – sau la un automat. Daca nu ai bani schimbati, ai o (alta) problema.

Eu votez cu Travelcard, daca sederea ta in Londra e mai mica sau egala cu 7 zile. Daca sezi cu saptamanile sau lunile, ia-ti Oyster. Travelcardul mai are ceva: daca il cumperi dintr-o gara, ai oferta 2for1, adica la multe atractii platesti un bilet si intra 2 persoane. Mai multe informatii aici: http://www.daysoutgu...o.uk/faq.aspx#1

 

 

dsc_8546.jpg

 

 

Dormit

Si acu sa trecem la alte lucruri triviale. Gen unde sa dormi. Daca ai un amic (friend, facebook friend, www.couchsurfing.org friend, www.hospitalityclub.org friend) te-ai scos. Daca nu, trebuie sa te intrebi ce nivel de comfort vrei. Vrei un hostel unde sa dormi cu alte 5 persoane in camera? Intra pe www.hostelworls.com si poti gasi paturi la 10-14 lire pe noapte in locuri ok, dar cu baie pe hol. Vrei o zona ultracentrala sau pur si simplu sa ai o gura de metrou aproape? Vrei baie in camera? Variantele sunt multe dar singurul sfat pe care pot sa-l dau este sa fii atent la politica de anulare. Sunt tarife care sunt preplatibile in momentul rezervarii si nu pot fi anulate. Le anulezi, pierzi toti banii. Exista si tarife anulabile fara nici o penalizare, dar, comparate cu cele preplatibile, pentru aceeasi camera dubla, sunt un pic mai scumpe. Yes, there is a catch!

Si, in incheiere, doua vorbe despre mancare. Poti gasi meniuri de 10 sterline (felul unu si felul doi, eventual si o bautura) intr-un loc central. Eu am gasit in Southwark , pe langa Catedrala Southwark, adica vizavi de Tower of London. Mancarea asiatica e mai ieftina si mai sanatoasa. Sunt o multime de fast-food-uri cu nume de care n-ai auzit nici in filme. Si, ca ultima solutie (?), exista intotdeauna un pub cu fish and chips.

 

Sursa: http://www.viajoa.ro/sfaturi-si-idei/cum-sa-vizitezi-ieftin-londra

Edited by BTD Cerry
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.