Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

Ministru canadian: Guvernul de la Ottawa va colabora cu România pentru depăşirea disensiunilor privind vizele impuse cetăţenilor


XES
 Share

Recommended Posts

Guvernul canadian va colabora cu România pentru rezolvarea disensiunilor, anunţă Ed Fast, ministrul canadian al Comerţului, după ce ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că Parlamentul de la Bucureşti nu va ratifica acordul de liber-schimb UE-Canada dacă nu sunt eliminate vizele.

"Acordăm o mare importanţă relaţiilor cu ţări precum România şi Bulgaria şi suntem încrezători că putem soluţiona situaţia pe termen scurt sau mediu", a declarat Ed Fast, ministrul canadian responsabil de Comerţul Internaţional, conform site-ului LaPresse.ca.
Ottawa a impus vize cetăţenilor din trei ţări europene "din cauza afluxului brusc de refugiaţi", a amintit Fast, referindu-se la Cehia, România şi Bulgaria. Însă vizele impuse cetăţenilor cehi au fost eliminate săptămâna trecută.
Ed Fast a subliniat că există discuţii cu România şi Bulgaria, insistând că problema vizelor este "diferită" de cea a negocierilor privind acordul de liber-schimb.
"Colaborăm îndeaproape atât cu Bulgaria, cât şi cu România pentru a vedea cum vom putea rezolva această problemă şi cu aceste două ţări. Sunt convins că vom face progrese pe aceste două fronturi", a subliniat oficialul canadian.
Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat pentru MEDIAFAX că a făcut şi face demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetăţenilor români de către Canada, iar, dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci nu crede că Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE şi această ţară. "Confirm că am făcut şi facem demersuri pe relaţia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în contextul în care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileşte foarte clar principiul reciprocităţii. Altfel spus, aşa cum cetăţenii canadieni au drept de liberă circulaţie în Uniunea Europeană, şi în România este firesc să aşteptăm şi noi o măsură similară", a declarat Corlăţean pentru MEDIAFAX, la Washington, unde îl însoţeşte pe premierul Victor Ponta. Ministrul a adăugat că este convins că, în cazul în care România nu va beneficia de un tratament egal Cehiei, Parlamentul României nu va ratifica acordul dintre UE şi Canada. Acordul trebuie ratificat de către toate statele membre ale Uniunii Europene pentru a putea fi adoptat.
"Faptul că în cazul Cehiei s-a luat această măsură în contextul acordului încheiat între UE şi Canada este un precedent important şi pentru România. O spun public: personal, nu cred că Parlamentul României şi că parlamentarii români vor ratifica acordul respectiv dintre UE şi Canada fără ca autorităţile canadiene să adopte o măsură corectă faţă de libera circulaţie a cetăţenilor români", a spus Corlăţean. El a recunoscut faptul că unele probleme care apar între state se rezolvă pe canale diplomatice, dar a precizat că s-a decis să informeze opinia publică despre acest fapt pentru a atenţiona că parlamentarii români sunt sensibili la măsurile discriminatorii aplicate României în problema vizelor. "Aceste lucruri se transmit în mod firesc pe canalele diplomatice, dar pot să confirm public că va fi extrem de dificil ca acest acord să treacă prin Parlamentul României, pentru că parlamentarii români au la rândul lor o aşteptare legitimă pentru interesul cetăţenilor români şi pentru luarea acestei decizii favorabile şi legitime privind libera circulaţie", a mai spus Corlăţean.
Premierul canadian, Stephen Harper, a anunţat, vineri, eliminarea regimului obligativităţii vizelor de călătorie impuse cetăţenilor cehi, pentru a evita o blocare a Acordului de liber-schimb încheiat cu Uniunea Europeană. "Am decis să anulăm, în săptămânile următoare, obligativitatea vizelor de călătorie în Canada impuse cetăţenilor cehi", a declarat Harper, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia semnării Acordului de liber-schimb. Acest acord trebuie să fie ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre UE şi de către Parlamentul European pentru a intra în vigoare. Praga avertiza că nu îl va ratifica, în cazul în care problema vizelor nu va fi soluţionată.
Guvernul canadian a decis în 2009 să reintroducă regimul obligativităţii vizelor pentru cehi, care fusese abolit în 2007, din cauza numărului considerat "excesiv" de cereri de azil depuse de cetăţeni din această ţară, majoritatea romi, care denunţau discriminări. Parlamentul European a votat, pe 12 septembrie, o rezoluţie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă SUA şi Canada să elimine vizele pentru cetăţenii europeni, inclusiv pentru români.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.