Jump to content

Povestea castelului de la Campina al Iuliei Hasedeu


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

61353176.jpg

 

 

 

Cladirea atrage prin arhitectura bizara, prin simbolurile mistice prezente in fiecare ungher al cladirii si prin legendele tulburatoare tesute in jurul sau.

 

Mai putin cunoscut ca domeniul Peles, castelul Iuliei Hasdeu de la Campina este un obiectiv turistic deosebit, pe care oricine ajunge pe Valea Prahovei ar putea sa-l viziteze.

 

Castelul Iuliei Hasdeu a fost construit de tatal ei, Bogdan Petriceicu Hasdeu, intre anii 1894-1896, ca un templu inchinat memoriei tinerei, care murise la numai 19 ani.

 

Copil supradotat, la numai 5 ani Iulia scria poezii, iar la 11 ani termina Colegiul National Sfantul Sava. In 1887 a publicat primul volum de poezii, sub pseudonimul Camille Armand. Doi ani mai tarziu, Iulia a murit de tuberculoza.

Planurile constructiei au fost desenate chiar de faimosul carturar, Bogdan Petriceicu Hasdeu, care, coplesit de durere dupa pierderea fiicei sale, s-a dedicat practicilor spiritiste si a sustinut mereu ca acest castel a fost ridicat dupa ideile Iuliei, care i-ar fi spus, din lumea de dincolo, cum isi doreste sa arate templul ei.

 

Initial, planul cladirii semana cu o catedrala, insa ulterior a fost modificat. Constructia este alcatuita din 3 turnuri cu creneluri, cel din mijloc adapostind altarul inchinat memoriei Iuliei.

Intregul castel este incarcat de simboluri mistice, greu de inteles pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest domeniu. Totul pare construit pe principiul cifrelor 3 si 7, care au o puternica semnificatie religioasa: 3 turnuri, 3 pivnite, scari formate din cate 7 trepte.

Intrarea principala in castel se face printr-o usa din piatra masiva, plasata pe un ax in jurul caruia usa se roteste, in functie de rotatia pamantului.

 

Usa este flancata de doua tronuri pe care sta cate un Sfinx cu cap de femeie. Tot aici sunt scrise cele 7 reincarnari posibile ale Iuliei si diferite semne pitagoreice, printre care pentagrama. Cel mai impresionant este, cu siguranta, Ochiul lui Dumnezeu, care pare sa vegheze de deasupra intrarii.

 

Caragiale, care a vizitat aceasta cladire alaturi de Hasdeu, a fost foarte tulburat de ce a vazut aici: "usa este loc de trecere intre doua stari, intre doua lumi, intre cunoscut si necunoscut, (…) intre domeniul profan si cel sacru."

 

 

 

 

Sursa: http://debarbati.ro/food-travel/travel-tips/misterul-unui-templu-incarcat-de-legende-si-simboluri-uite-povestea-castelului-de-la-campina-al-iuliei-hasedeu.html

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.