Jump to content

[C++] Cum sa dai culoare textului

Magnum96
 Share

Recommended Posts

M-am gandit sa fac acest tutorial, deoarece nu am mai vazut pe nimeni explicand acest lucru, iar eu consider ca poate fi folositor pentru scoaterea in evidenta a unor linii afisate pe ecran la executarea unui program, sau poate fi utilizat chiar si din distractie.

In primul rand, trebuie sa includem libraria <windows.h>

#include <windows.h>

Dupa ce am facut acest lucru, putem sa ne incepem programul. Pentru a afisa un mesaj colorat pe ecran, inainte de fiecare "cout", trebuie sa punem urmatoarea linie:

SetConsoleTextAttribute (GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE), 15);

Numarul de la sfarsit reprezinta un ID de culoare (in acest caz, 15 reprezinta culoarea alba). Culorile sunt de la 0 la 15 (0 fiind negru, iar 15 fiind alb). Cateva exemple: 12 - rosu, 11 - cyan, 10 - verde, 2 - verde inchis.

NOTA: Daca folosim sa zicem la inceputul programului "SetConsoleTextAttribute", dupa care nu mai punem linia deloc in program, pentru a reveni la culoarea default, sau alta culoare, textele afisate pe ecran vor fi de culoarea setata la inceput.

Observati diferenta (12 e culoarea rosie, 15 e culoarea alba):

Daca folosim acest cod:

#include <iostream>
#include <windows.h>
using namespace std;
int main()
{
    SetConsoleTextAttribute (GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE), 12);
    cout<<"Hello world!"<<endl;
    return 0;
}

Va fi afisat in felul urmator textul pe ecran:

image.png

Daca folosim acest cod:

#include <iostream>
#include <windows.h>
using namespace std;
int main()
{
    SetConsoleTextAttribute (GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE), 12);
    cout<<"Hello world!"<<endl;
    SetConsoleTextAttribute (GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE), 15);
    return 0;
}

Va fi afisat in felul urmator textul pe ecran:

image.png

Multumesc pentru atentie, sper sa va descurcati. Daca aveti intrebari, puteti posta mai jos, mentionandu-ma in post pentru ca eu sa pot raspunde in cel mai scurt timp posibil. Succes!

Edited by Magnum96

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.