Jump to content

Bastionul Pescarilor – Castelul din povesti


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Un adevarat castel in miniatura, desprins parca din basmele cu zane, Bastionul Pescarilor reprezinta unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice ale Budapestei.

 

Situat pe malul drept al Dunarii, chiar pe dealul Cetatii din Buda, in apropiere de Biserica Mathyas, Bastionul atrage turistii ca un magnet, in special datorita faptului ca de pe terasa acestuia, Pesta se asterne in toata splendoarea ei. Cea mai frumoasa panorama a orasului cu Parlamentul Ungar, Insula Margareta, Podul cu Lanturi, Podul Margareta, Podul Elisabeta, Academia de Stiinte, cupola Bazilicii Sf. Stefan si Dunarea traversata de vaporasele de croaziera pline cu turisti, poate fi admirata de la inaltimea Bastionului Pescarilor, in zilele insorite.

 

1352395277_79bab9ac491ff50.jpg

 


Acesta a fost realizat din patra alba din care s-au cioplit coloane si arcade si este compus din sapte turnuri de diferite dimensiuni legate intre ele printr-o terasa cu scari si coridoare de acces, turnuri ce reprezinta corturile celor sapte triburi maghiare ce s-au stabilit in Campia Panonica in secolul al IX-lea.

 

Bastionul a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, cu ocazia aniversarii unui mileniu de la colonizarea Ungariei, chiar pe fundatia vechilor ziduri ce protejau Cetatea. Combinatia de stiluri arhitecturale de neo-gotic si neo-romanic folosita de ahitectul maghiar Frigyes Schulek imprima acestuia un iz de poveste.

 

Una dintre legendele care se vehiculeaza in ceea ce priveste numele capatat este aceea ca in trecut Bastionul era un punct militar de observare, deoarece aici se intalnea Breasla Pescarilor, care avea un rol important in apararea Cetatii din Buda pe timp de razboi. O alta legenda este aceea ca numele ar proveni de la o piata de peste aflata in aceste locuri in timpuri medievale.
In ciuda numelui, Bastionul Pescarilor nu a reprezentat niciodata o fortareata si nici nu exista suficiente dovezi ca s-ar fi vandut peste in aceste locuri. Bastionul a fost construit in scop decorativ ca loc de promenada care sa ofere spectaculoasele imagini ale capitalei ungare.

 

1352394644_840533edb8a5a9a.jpg

 


Intre Bastionul Pescarilor si Biserica Sf. Mathyas se regaseste statuia ecvestra din bronz a Sfantului Stefan, primul rege al Ugariei ce i-a crestinat pe maghiari, ridicata pe un piedestal proiectat de sculptorul maghiar Alajos Stróbl, dupa planurile aceluiasi Frigyes Schulek.
O macheta a Bastionului Pescarilor si a Bisericii Mahtyas se afla chiar in Piata Sfintei Treimi (Szentharomsag), in fata bisericii. Piata clocoteste de multimea venita sa admire cele doua atractii, fie ca sunt turisti ori tineri localnici care si-au stabilit aici loc de intalnire. Vanzatori ambulanti de suveniruri si personaje imbracate in port traditional maghiar sau in costume de epoca, se perinda pentru a fi fotografiate contra cost de catre turisti.

 

De altfel, intreg Cartierul Cetatii este foarte animat, nu numai datorita obiectivelor turistice prezente aici, cat si datorita restaurantelor, cafenelelor, magazinelor si recentului Hotel Hilton Budapest, privilegiat datorita vederilor magnifice oferite turistilor de la inaltimea camerelor sale. Mai mult decat atat, la parterul hotelului se afla Muzeul Martipanului, in care exponatele dulci imbraca aceeasi nota de poveste ca si Bastionul, ilustrand personaje din desene animate si basme, precum Alba ca Zapada si cei sapte pitici, Cei trei Purcelusi, Harry Potter, ori Guliver in Tara Piticilor. Nici Bastionul nu a fost omis de catre ilustrii cofetari, care l-au reprezentat cu maiestrie in varianta dulce, impreuna cu Biserica Sf. Mathyas.

 

Cele mai frumoase fotografii pot fi facute in orele diminetii, atunci cand multimea de turisti nu s-a trezit la viata.
Dat fiind frumusetea acestuia, Bastionul Pescarilor a fost trecut in Patrimoniul Mondial Unesco inca din anul 1988, alaturi de panorama Dunarii.

 

Bastionul Pescarilor poate fi vizitat gratuit in perioada noiembrie-februarie, platindu-se numai pentru vizitarea turnurilor, accesul fiind permis numai intre orele 9.00-18.00.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/bastionul-pescarilor-castelul-din-povesti/

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.