Jump to content

Secretul care crește beneficiile unei plimbări


AIM Shadow
 Share

Recommended Posts

Secretul care crește beneficiile unei plimbări

8Ksiazy.jpg

Mersul pe jos este o metodă bună de a face mișcare și de a-ți păstra sănătatea, însă un anumit element, legat de modul în care mergi, poate aduce beneficii majore pentru sănătatea ta, arată un studiu efectuat de experții de la Universitatea de Tehnologie din Durban, publicat în Journal of Physical Activity & Health.

Cercetătorii au rugat 70 de persoane cu o vârstă medie de 32 de ani, să poarte un pedometru timp de patru zile, pentru a analiza două elemente: numărul pașilor făcuți și intensitatea mersului. Pe baza celor acestor factori, la sfârșitul experimentului, voluntarii au fost grupați în trei categorii: cei care parcurgeau mai puțin de 5.000 de pași zilnic, cei care efectuau peste 5.000 de pași în stil non-aerobic (sub 60 de pași pe minut, într-o plimbare de cel mult un minut) și cei care efectuau mai mult de 5.000 de pași în stil aerobic (mai mult de 60 de pași pe minut, într-o plimbare de cel puțin 60 de secunde).

Apoi experții au analizat câteva aspecte legate de sănătatea participanților, precum tensiunea arterială, procentul grăsimii din corp, circumferința taliei și indicele de masă corporal. De asemenea, ei au evaluat și valoarea indicelui VO2max, prin care poate fi apreciat nivelul de oxigen folosit într-un minut de exerciții fizice.
Rezultatele finale au arătat că persoanele care au avut un mers mai vioi au obținut cele mai bune scoruri în cazul tuturor aspectelor legate de sănătate. De aceea, experții subliniază importanța intensității efectuării pașilor pentru obținerea unor beneficii mult mai mari pentru sănătate de pe urma mersului pe jos.
Și experții de la Mayo Clinic subliniază avantajele mersului vioi. „Cu cât mergi mai repede, mai departe și mai frecvent, cu atât beneficiile sunt mai mari". Ei notează că mersul vioi contribuie atât la păstrarea unei greutăți normale, întărirea oaselor sau protejarea de anumite boli cronice (diabet, hipertensiune arterială), cât și la îmbunătățirea stării de spirit, a coordonării și a echilibrului.
De asemenea, într-un studiu publicat în jurnalul PLOS One, autorii scriau că „în scopul prevenirii, mersul mai intens (grăbit) ar putea reduce riscul dezvoltării afecțiunilor, dincolo de cel obținut doar prin mersul pe distanțe lungi".
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.