Jump to content

Ce e mai dăunător: zahărul sau grăsimea?


AIM Shadow
 Share

Recommended Posts

Ce e mai dăunător: zahărul sau grăsimea?

Ixt0BUA.jpg

Alexander și Chris Tulleken, doi gemeni identici de profesie medici, au vrut să afle dacă zahărul este mai dăunător decât grăsimile sau viceversa. Așa că au inițiat un experiment inedit în care, timp de o lună, unul dintre ei a adoptat o dietă fără carbohidrați, iar celălalt un regim alimentar foarte sărac în grăsimi.

„Ani de zile grăsimile au fost considerate nocive: te îngrașă, așa că alimentele sărace în grăsimi sunt bune. Dar dogma 'grăsimea este nocivă' este foarte contestată. Carbohidrații, inclusiv zahărul, sunt văzuți drept un ingredient dăunător, care te îngrașă și care e toxic", scrie Alexander într-un articol pentru Daily Mail.

El a explicat faptul că problemele de greutate apar atunci când individului îi lipsesc autocontrolul sau voința. Condiția poate fi influențată și de factori genetici și hormonali. Însă în cazul gemenilor identici, frații „împărtășesc aceleași gene", iar acest lucru permite observarea efectelor dietelor asupra organismului, fără a mai fi condiționat de factorul genetic.
În cadrul experimentului efectuat în colaborare cu BBC Horizon, ambii frați aveau voie să mănânce alimente care corespundeau dietei urmate, în orice cantitate voiau. Alexander a adoptat dieta fără carbohidrați, iar Chris a consumat produse sărace în grăsimi (avea voie doar alimente cu cel mult 2% grăsime, pentru a-și asigura necesarul zilnic). De asemenea, nivelul de activitate fizică al amândurora a fost similar pe parcursul experimentului.
Dieta săracă în carbohidrați (din care lipseau chiar și fructele și legumele) i-a oferit senzația de sațietate lui Alexander, însă i-a diminuat nivelul de energie, plăcerea savurării mâncării și i-a provocat probleme precum constipație sau halitoză. Și Chris a experimentat o scădere a plăcerii de a mânca. De asemenea, regimul nu îi conferea senzație de sațietate. În schimb, el s-a bucurat de o rezistență fizică mai bună decât Alexander și, într-un experiment de testare a abilităților cognitive, Chris s-a descurcat mult mai bine decât fratele său.
La sfârșitul experimentului, ambii frați au pierdut în greutate. Însă dietele urmate au avut costuri pentru sănătate. În urma dietei fără carbohidrați, Alexander a pierdut masă musculară și a fost la un pas de a dezvolta diabet, scrie NY Daily News. Deși starea lui de sănătate era mai slabă decât a lui Chris, nici acesta din urmă nu a scăpat de consecințele negative ale dietei fără grăsimi urmate.
„Ceea ce am descoperit este că adevăratul motiv pentru care te îngrași nu este nici grăsimea, nici zahărul", punctează Alexander. În schimb, concluzia a fost că „ne cunoaștem dușmanul și este o delicioasă combinație între grăsimi și zahăr", susțin cei doi, citați de The Independent. Folosite împreună în idustria alimentară, cele două ingrediente, „sunt o combinație ce creează dependență", punctează Alexander. El susține că dietele care înlătură unul dintre aceste elemente pot dăuna sănătății și sunt greu de urmat. De aceea, sfătuiește evitarea produselor procesate care au la bază zahărul și grăsimile, ingrediente care influențează modul de funcționare al creierului.
O concluzie asemănătoare enunța și jurnalista specializată pe probleme alimentare, Joanna Blythman. „De vină pentru creșterea obezității nu sunt alimentele integrale care conțin grăsimi naturale, ci produsele alimentare procesate, pline de carbohidrați rafinați și zahăr care se transformă rapid în grăsime corporală", a declarat Blythman pentru Edinburgh News.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.