Jump to content

A început Olimpiada lui Putin


ALexu
 Share

Recommended Posts

A început Olimpiada lui Putin

 

Vineri a început Olimpiada de Iarnă de la Soci, Rusia, ocazie cu care Vladimir Putin încearcă să arate lumii o Rusie puternică, încrezătoare, influentă pentru Europa de Est și Orientul Mijlociu, cu o economie înfloritoare și un model de conservatorism pentru cei sătui de Vestul liberal. Dar, chiar dinainte să înceapă Jocurile Olimpice, efectul obținut pare a fi pe dos.

 

dreamstime_m_33204920_400.jpg

 

Se pare că Putin ar fi ales această locație pentru că este stațiunea sa preferată, cu ieșire la Marea Neagră. Putin a declarant că dorește ca „toți participanții, fanii, jurnaliștii și cei care vor urmări olimpiada la televizor să vadă o nouă Rusie și posibilitățile pe care le oferă", citeazăWashington Post.

Pentru asta s-au cheltuit 50 de miliarde de dolari, făcând ca aceasta să fie cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie. Cu toate astea, nici 50 de miliarde de dolari nu au reușit să acopere polemica antigay, protestele care s-au desfășurat, văduvele negre și alți teroriști care au băgat spaima în străini.

Boicotarea Jocurilor Olimpice

Pentru multe persoane, urmărirea Jocurilor Olimpice de la Soci ridică o problemă de natură morală. Împotrivirea Rusiei în ceea ce privește orice lucru ce ține de homosexualitate, fie că este vorba de căsătorie, adopție sau doar propagandă, este bine cunoscută. Motiv pentru care mii de moscoviți au ieșit pe străzi, protestând nu neapărat împotriva acestor măsuri, ci pentru o democrație reală, unde termenul nu este doar un cuvânt.

Cauza progay și cea anti-Putin s-au contopit în aceeași mișcare de protest, în fruntea căreia se află grupări ca Amnesty International și personalități ca fetele de la Pussy Riot, recent eliberate din închisoare, după o „ședere" de 21 de luni pentru activitatea lor politică.

Fetele au apărut la un concert organizat în SUA de către Amnesty International, unde le-au cerut americanilor să boicoteze Jocurile Olimpice, ca formă de protest pentru violarea drepturilor umane. Ar vrea ca americanii să organizeze proteste, în orice formă, chiar și în una inactivă, în care doar hotărăsc să nu urmărească Jocurile Olimpice, să nu scrie despre ele în presă etc, scrie Time.

Dar înainte de Pussy Riot, altcineva își cere dreptul la protest și boicot. Este vorba despre o comunitate nativă din Soci, care a fost uitată. Vorbim despre grupul etnic al cerchezilor din Caucaz, care în prezent locuiesc majoritar în Turcia și părți din Orientul Mijlociu. În 1864, armata rusă a învins rezistența cerchezilor și a început „primul genocid modern pe pământ european", scrie Oliver Bullough, autor al cărțiiLet Our Fame Be Great: Journeys Among the Defiant People of the Caucasus. Conform Financial Times, complexul de schi din Soci este construit pe locul unde cerchezii din zonă au murit înghețați și înfometați, așteptând să fie deportați, acum 150 de ani. Prin urmare, Doku Umarov, un lider militant din regiune, le-a cerut printr-o înregistrare video musulmanilor să atace Olimpiadă de Iarnă, unde ar urma „să se danseze dansuri satanice pe oasele strămoșilor noștri", citează Time.

Pace înainte de război

În premieră, secretarul general al ONU, Ban ki-moon, a decis să ia parte la deschiderea Jocurilor Olimpice, pentru a face un apel la pace mondială. Vorbind despre conflictele din Siria, Republica Africană Centrală și Sudanul de Sud, Ban a cerut un armistițiu în această perioadă, pentru a permite ajutoarelor umanitare acces la răniți.

De asemenea, a criticat legile rusești care interzic propaganda gay, spunând că este dreptul comunității internaționale să se opună atacurilor care se desfășoară la adresa LBGT, și chiar „trebuie" să facă asta. „Ura de orice fel nu își are locul în secolul al XXI-lea", a spus el, conform Time.

Din nefericire pentru Putin, jurnaliștii deja și-au făcut imaginea despre Jocurile Olimpice de la Soci, chiar înainte ca acestea să înceapă. Washington Post și Vanity Fair sunt doar unii dintre cei care se grăbesc să constate eșecul politic al acestui eveniment. Este o părere care însă lasă deschisă oportunitatea pentru modificări, având în vedere că Jocurile Olimpice abia acum încep.

Sursa: Click.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.