Jump to content

Cât de mult te îngrașă produsele fast-food


AIM Shadow
 Share

Recommended Posts

Cât de mult te îngrașă produsele fast-food

FyjzO7U.jpg

O cercetare publicată în Buletinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a arătat cu cât crește valoarea medie a indicelui de masă corporal (BMI) cu fiecare porție de produse fast-food consumată.

Studiul efectuat de experții americani și irlandezi a curpins date colectate din 25 de țări, în perioada 1999-2008. În cadrul demersului au fost analizate datele privind tranzacțiile per capita de achiziționare a produselor fast-food din fiecare regiune, comparativ cu valoarea BMI a locuitorilor din respectiva țară.

Astfel, ei au observat o asociere între creșterea numărului mediu anual de tranzacții (de la 26,6 la 32,7) și creșterea valorii medii BMI (de la 25,8 la 26,4). „Astfel, fiecare creștere cu o unitate a numărului anual de tranzacții pentru fast-food per cap de locuitor a fost asociat cu o creștere de 0,0329 a valorii BMI de-a lungul perioadei studiului", susțin cercetătorii.
Un individ cu un BMI între 25 și 29,99 este considerat supraponderal, iar atunci când valoarea depășește 30, acesta este considerat obez. Potrivit datelor colectate de autorii cercetării, problema kilogramelor în plus a fost și este în continuare una importantă în toate regiunile incluse în studiu.
„Dacă guvernele nu iau măsuri pentru a-și reglementa situația lor economică, 'mâna invizibilă a pieței' va continua să promoveze obezitatea la nivel mondial, cu consecințe dezastruoase pentru viitorul sănătății publice și a productivității economice", a declarat coordonatorul studiului, dr. Robert De Vogli, de la Universitatea din California, Davis.
„Acest studiu arată cât de importante sunt politicile publice pentru a ne adresa epidemiei obezității", punctează dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriție pentru Sănătate și Dezvoltare al OMS. În acest sens, expertul subliniază importanța reglementării de către guvern a domeniilor agriculturii, educației, sănătății sau industriei.
Specialiștii propun guvernelor câteva măsuri prin care pot diminua și împiedica procesul de răspândire a obezității pe fondul unei alimentații defectuoase bazate pe alimente fast-food. Printre acestea se numără introducerea unor taxe pentru băuturile răcoritoare dulci, junk-food și alimente procesate, oferirea de stimulente celor care cultivă și comercializează produse sănătoase, înăsprirea politicilor privind promovarea publicitară la produsele fast-food și sucuri sau etichetarea specială a acestor produse nesănătoase.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.