Jump to content

Fumatul crește riscul tinerelor de a dezvolta cancer la sân


AIM Shadow
 Share

Recommended Posts

Fumatul crește riscul tinerelor de a dezvolta cancer la sân

PsCKEhl.jpg

Pe lângă multiplele afecțiuni grave cauzate de fumat, experții de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson au observat că țigările pot crește semnificativ riscul tinerelor sub 40 de ani de a dezvolta o anumită formă de cancer la sân.

„Riscurile asociate fumatului sunt numeroase și binecunoscute. Acest studiu se poate adăuga cunoștințelor noastre, sugerând că, în ceea ce privește cancerul la sân, fumatul poate crește riscul dezvoltării celui mai comun subtip molecular de cancer mamar, dar nu influențează riscul apariției unora dintre cele mai rare și mai agresive subtipuri", a declarat coorodnatorul studiului, dr. Christopher Li.

La studiu au participat aproape 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani, diagnosticate cu cancer la sân. Dintre acestea, 778 sufereau de o formă des întâlnită, mai puțin agresivă, de tumori mamare, denumită estrogen-receptor pozitiv (ER pozitiv). Alte 182 de paciente sufereau de un tip agresiv de cancer la sân și mai rar întâlnit, cunoscut și drept cancer triplu-negativ. Eșantionul studiat a fost completat de aproape 1.000 de femei care nu sufereau de cancer.
În urma rezultatelor, experții nu au observat vreo asociere între fumat și dezvoltarea cancerului triplu-negativ. În schimb, pacientele care au fumat un pachet de țigări zilnic, pe o perioadă de cel puțin 10 ani aveau un risc crescut, de 60%, de a dezvolta forma comună de cancer, ER pozitiv, față de cele care fumau mai puține țigări. Mai mult, pacientele care au fumat timp de 15 ani aveau un risc cu 50 de procente mai mare de a dezvolta această formă de cancer, față de femeile care au fumat pe o perioadă mai scurtă de timp, scrie Reuters.
Cu toate că și alte studii anterioare au descoperit o asociere între cancerul la sân și fumat, încă sunt necesare cercetări viitoare care să demonstreze existența legăturii. Dr. Geoffrey Kabat, epidemiolog la Universitatea Yeshiva, este de părere că studiile în acest sens nu sunt „foarte consistente". „Știm că fumatul este nociv și cu cât începi să fumezi mai de timpuriu și mai des, cu atât îți va fi mai rău pe fondul mai multor efecte, dar rolul fumatului în ceea ce privește cancerul la sân nu este clar", a declarat expertul pentru Reuters. În ceea ce privește studiul recent, dr. Kabat, care nu a participat la experiment, dar care studiază impactul fumatului asupra dezvoltării cancerului mamar, este de părere că nu toate efectele observate sunt suficient de clare, ori semnificative.
Recent, Direcția de Sănătate Publică din SUA, Surgeon General, a publicat un raport în care a arătat că fumatul poate afecta „aproape toate organele din corp". Pe baza cercetărilor, experții au notat 13 tipuri de cancer cauzate de țigări, două dintre acestea fiind adăugate recent pe listă: tumorile coloreclate și cele ale ficatului. Pe listă nu apare cancerul de sân, însă sunt menționate tumorile laringelui, esofagului, orofaringelui, cancerul traheei, bronhiilor și plămânilor, cel de stomac, de pancreas, de rinichi, de uretră, de col uterin, de vezică sau leucemia mieloidă acută. Țigările provoacă și alte boli cronice, de la diabet, pneumonie și afecțiuni cardiovasculare, până la probleme legate de reproducere.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.