Jump to content

A mânca sau a nu mânca produse organice?


AIM Shadow
 Share

Recommended Posts

A mânca sau a nu mânca produse organice?

JYvRwMm.jpg

Unii specialiști susțin că produsele bio sunt mai bogate în nutrienți, au un gust mai bun, iar cei care le consumă sunt mai puțin expuși riscului de a ingera pesticide și alte substanțe chimice. Alți experți susțin însă că industria bio nu este sustenabilă, mai ales în regiunile sărace, iar consumul de alimente convenționale nu pune în pericol sănătatea.

În agricultura organică sunt folosiți fertilizatori și composturi de origine naturală, fără pesticide sintetice, ori compuși chimici, scrie Mayo Clinic. De asemenea, animalele nu sunt hrănite cu hormoni de creștere sau antibiotice, ci li se oferă hrană organică.

Reglementările sunt foarte stricte privind aditivii alimentari pentru produsele ecologice. Andreas Winkler, de la organizația germană Foodwatch, susține că, în cazul alimentelor bio este permisă folosirea a mai puțin de 50 de aditivi, scrie Deutsche Welle. În schimb, lista aditivilor care pot fi utilizați în cazul produselor standard este de aproximativ 320.
Unii specialiști sunt de părere că, pe lângă faptul că un consum de produse bio diminuează semnificativ cantitatea de pesticide ingerată, aceste alimente sunt și mai savuroase decât cele convenționale și conțin mai mulți nutrienți. Dr. Lylian LeGoeff afirmă că produsele ecologice sunt mai bogate în fibre, magneziu, antioxidanți și alte vitamine, citează Psychologies. Concluzia enunțată de specialistă este însă în contradicție cu descoperirile cercetătorilor de la Universitatea Stanford, care au observat că aceste alimente nu conțin mai multe substanțe nutritive decât produsele convenționale, scrie Huff Post.
De asemenea, consumul de alimente bio este favorabil și mediului înconjurător. „Practicile agriculturii organice sunt făcute pentru a fi benefice mediului, prin reducerea poluării și conservarea calității apei și solului", scriu experții Mayo Clinic.
Pe de altă parte, produsele bio sunt mai scumpe decât cele obișnuite, deoarece producerea lor este și mai costisitoare. În plus, alimentele provenind din agricultura organică pot expune consumatorul „contaminării biologice", scriu autorii platformei How Stuff Works. De exemplu, la fel ca alimentele standard, și aceste produse sunt susceptibile contaminării cu bacteria E.coli. Totodată, studiile au arătat că un consum de alimente bio poate crește riscul de contaminare cu micotoxine din mucegai. Nu în ultimul rând, gunoiul din grajduri, o sursă de agenți patogeni umani, poate cauza probleme atunci când nu este folosit în mod corespunzător.
Totodată, experții se tem că agricultura ecologică nu este o metodă prin care să poată fi produsă suficientă mâncare pentru planetă, iar în regiunile sărace, acesta nu este sustenabilă din punct de vedere social sau economic.
Nu în ultimul rând, reprezentanții Academiei americane de Pediatrie au declarat că produsele fără pesticide nu contribuie la îmbunătățirea sănătății copiilor. Concluzia a fost enunțată pe baza rezultatelor unui studiu ce nu a descoperit dovezi care să susțină o relație de tip cauză-efect între o stare de sănătate mai bună și un consum de alimente care nu sunt stropite cu pesticide. Acestor rezultate se adaugă și observațiilor experților de la Universitatea Stanford care au descoperit că, deși produsele obișnuite sunt crescute cu pesticide, cantitatea nu depășește normele impuse și nu periclitează sănătatea.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.