Jump to content

Sărmăluțe de gâscă în foi de varză roșie


GF Mia
 Share

Recommended Posts

Sarmalute De Gasca In Foi De Varza Rosie

 

 

Timp de pregatire:

00:45

ore
Timp de gatire:

01:30

ore
Timp Total:

02:15

ore
Numar portii: 6
Grad de dificultate: mediu

 

Ingrediente Sarmalute De Gasca In Foi De Varza Rosie:

  • 2 pulpe de gasca (800 de grame)
  • 1 varza rosie (cam de 16 cm. diametru)
  • 2 cepe salote
  • 3 linguri de orez cu bob rotund
  • 1 varf de cutit seminte de anason
  • 1/2 lingurita seminte de chimion
  • 1/2 lingurita seminte de coriandru
  • 1 buc. anason stelat
  • 2 cuisoare
  • 250 ml. vin rosu, sec
  • 2 linguri de otet balsamic de buna calitate (Modena)
  • 2 linguri de zahar brun
  • sare, piper proaspat macinat
  • optional: smantana lichida, frunze de chives

Preparare Sarmalute De Gasca In Foi De Varza Rosie:

Sa ne intoarcem, asadar, la oala noastra cu sarmale. :) Mai intai, sa facem cunostinta cu ingredientele: frumoasa varza rosie si pulpele de gasca, marmorate cu grasime.

varza-rosie-560x373.jpg
pulpe-de-gasca-560x373.jpg1. Intr-o oala se pune la fiert o cantitate de 2-3 litri de apa. Cand apa clocoteste, se adauga 1 lingura cu varf de sare si 1 lingura de otet balsamic. In aceasta apa se va opari varza. Pe masura ce foile exterioare, in contact direct cu apa fierbinte, se inmoaie, se taie si se astern pe o farfurie, restul verzei bagandu-se din nou in apa fiarta. In medie, dureaza cam 2 minute pana cand un rand de foi de varza rosie devin suficient de suple ca sa se poata impacheta fara sa se rupa.

preparare-1-sarmale-in-frunze-de-varza-r

2. Se dezoseaza pulpele, pastrand deoparte carnea, separat pielea grasa si straturile de grasime in exces si separat oasele.

3. Oasele pulpelor de gasca se pun imediat la fiert intr-o craticioara cu 1 litru de apa si 1 praf de sare, pregatind o supa de baza in care se vor fierbe sarmalutele.

4. Carnea (au rezultat 500 de grame de carne partial degresata) se trece prin masina de tocat.

preparare-2-sarmale-cu-carne-de-gasca-in

5. Bucatile de grasime se taie in bucati si se pun intr-o craticioara, adaugand 1 lingura de apa rece. Se pune craticioara pe foc mic si se prepara niste jumari de gasca rumene si crocante, care in final se scot pe hartie absorbanta, sa se dreneze de grasimea in exces. Jumarile vor fi delicioase, dar trebuie sa ne abtinem sa le rontaim in aceasta faza, daca dorim sa avem parte de topping crocant la sarmalutele noastre.

preparare-jumari-de-gasca-560x186.jpg

6. Se scurge grasimea lichida din craticioara in care s-au topit jumarile, pastrand nu mai mult de 1 lingura. Aceasta grasime se poate pune intr-un borcanel si utiliza in diferite moduri, e absolut delicioasa.

7. Se toaca cepele marunt si se calesc pe foc mic in grasimea de gasca pastrata (1 lingura), pana cand se inmoaie. Se adauga orezul spalat si zvantat si se mai caleste, amestecand continuu, inca 1-2 minute.

8. Anasonul, chimionul si coriandrul se rasnesc impreuna (sau se zdrobesc in mojar). Se adauga condimentele rasnite la ceapa si orezul macinat. Se lasa sa se racoreasca.

9. Se adauga carnea tocata de gasca, sare si piper dupa gust si se amesteca bine compozitia.

preparare-3-sarmale-cu-carne-de-gasca-in10. Se scot nervurile prea groase ale foilor de varza si se impacheteaza sarmalutele. Eu am format 18 sarmale in forma de con, asa cum face de ani de zile sora mea Lacramioara (din varza obisnuita). Pur si simplu se rasuceste foaia de varza ca un cornet, in jurul umpluturii, iar capetele ramase libere se indeasa in interior.

11. Am aranjat intr-o oala de dimensiuni potrivite un rand de sarmale, asezandu-le cu baza in jos, iar cele ramase le-am pus invers, cu baza in sus.

preparare-4-sarmale-cu-carne-de-gasca-in12. Se adauga supa de oase fierbinte, vinul rosu, 2 linguri de zahar brun, 1 lingurita de sare, cuisoarele si anasonul stelat, se aseaza o farfurioara deasupra sarmalelor, ca sa ramana in lichid pe timpul fierberii si se pun la fiert la foc mic, pentru aproximativ 1 ora si jumatate, pana se inmoaie bine.

sarmale-de-gasca-in-varza-rosie-la-fiert
13. Jumarile de toaca marunt cu cutitul (nu la masina, ca s-ar face pasta) si se condimenteaza generos cu sare si piper.

topping-crocant-jumari-de-gasca-560x373.
14. Optional, se poate scoate, la final, o parte din zeama in care au fiert sarmalutele, se degreseaza si se fierbe pana cand se reduce la 1 treime, apoi se condimenteaza dupa preferinta cu otet balsamic, sare si piper.

15. Se aranjeaza pe farfurii sarmalutele alaturi de sos, cate 1 lingura de smantana lichida, toppingul de jumari crocant si frunze de chives fin tocate.

sarmale-de-gasca-in-varza-rosie-2s.jpg
Sectiunea apetisanta mi-a risipit temerile ca interiorul s-ar fi colorat in albastru. Sarmalele cu carne de gasca sunt foarte gustoase, condimentele adaugate ofera un plus de subtilitate iar aspectul inedit le transforma intr-un fel cu adevarat special. Toppingul crocant si condimentat le da o textura foarte placuta.

sarme-sectiune-560x373.jpg
Pofta buna si spor la treaba!

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.