Jump to content

Vrei sa slabesti? Cu ce inlocuiesti zaharul din alimentatie


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Vrei sa slabesti, dar nu reusesti sa nu mananci dulciuri. Pe langa faptul ca ingrasa, zaharul este si un dusman al sanatatii tale. Exista numeroase produse naturale sau produse de laborator care dau gust dulce mancarurilor sau bauturilor pe care le consumi. Fiecare are avantajele si dezavantajele lui. Vezi mai jos ce produs ti se potriveste si cu ce inlocuiesti zaharul din alimentatie.

Sirop de agave

 

 

Siropul de agave este un indulcitor natural, cu gust neutru si cu mai putine calorii decat zaharul (300 kcal/100 g, fata de 400 kcal/100 g). Acest indulcitor este bogat in fructoza (70%) si are un index glicemic scazut (15-20). Este indicat pentru evitarea varfurilor glicemice ce provoaca nevoia subita de a manca ceva. Se recomanda consumul siropului de agave in ceai, cafea sau in produsele de patiserie (75 g de sirop de agave inlocuiesc 100 g de zahar).

Daca inlocuiesti zaharul din alimentatie cu sirop de agave nu trebuie sa consumi cantitati mari. Desi este o alternativa la zahar, siropul de agave contine destule calorii incat sa fii nevoita sa il consumi cu moderatie.

 

 

Mierea

Mierea contine 300 kcal/100 g, mai putin decat zaharul (400 kcal/100 g) si are o putere de indulcire mai mare. Ca sa iti indulcesti ceaiul sau cafeaua, este de preferat mierea. Pe langa faptul ca are mai putine calorii, mierea este bogata in vitamine si minerale ce iti vor furniza energia necesara, daca tii un regim de slabire strict. Pentru produsele de patiserie 100 g de zahar se inlocuiesc cu 65 g de miere. Indicele glicemic al acesteia este mai mic decat cel al zaharului. Inlocuieste si dulceturile cu zahar de la micul dejun cu miere, pentru a avea energie pe tot parcursul diminetii.

 

 

Xylitol sau zaharul de mesteacan

Xylitolul, un indulcitor venit din tarile nordice, este folosit de ani de zile pentru guma de mestecat. Disponibil sub forma de pudra, xylitolul are aceeasi putere de indulcire ca si zaharul atunci cand este folosit pentru a indulci bauturile, dar are cu 40% mai putine calorii. Cand este folosit pentru patiserie, xylitolul se foloseste cu 30-50% mai putin decat zaharul. Pentru ca nu contine glucide, xylitolul nu influenteaza glicemia si nici nu duce la aparitia cariilor, pentru ca nu este fermentat in gura. Evita sa consumi mai mult de 50 g de xylitol pe zi, caci poate provoca balonari.

 

 

 

Stevia are totul bun: 0 calorii, 0 glucide si o putere de indulcire de 200, pana la 300 de ori mai mare decat a zaharului. Stevia poate fi utilizata si in patiserie, diminuand cantitatile in raport cu zaharul pe care l-ai fi folosit, conform indicatiilor de pe pachet. Trebuie sa ai grija insa, pentru ca pudra de stevie din comert nu contine doar rebaudiosida A (substanta extrasa din stevia) ci si agenti care ii dau volum. Uneori este vorba despre maltodextrina, o substanta cu un indice glicemic ridicat, de aceea trebuie sa citesti cu atentie eticheta produsului. Daca frunzele de stevie sunt un indulcitpor natural, stevia comercializata sub forma de rebaudiosida A este doar o substanta extrasa din planta, asupra careia nu au fost facute suficinete studii pentru a demonstra cu exactitate ca nu este daunatoare sanatatii.

 

 

Fructoza
Fructoza este zaharul prezent in fructe. Fructoza este comercializata sub forma de pudra sau in comprimate, are o putere de indulcire de 1,5 ori mai mare decat a azaharului si un index glicemic scazut. Fructoza poate fi folosita ocazional, pentru a face gemuri sau dulceata, dar nu este recomandat consumul sau zilnic, in cafea, de exemplu.

Studii recente au aratat ca un consum ridicat de fructoza favorizeaza stocarea grasimilor, obezitatea si cresterea colesterolului.

 

 

Sucraloza
Sucraloza este un indulcitor natural cu o putere de trei ori mai mare decat a aspartamului. Fara calorii si fara a influenta glicemia, sucraloza nu are pana in prezent contraindicatii. Sucraloza este comercializata sub forma de pudra sau de comprimate. Atunci cand se prezinta sub forma de pudra, sucraloza poate contine agenti de incarcare care o vor face usor calorica.

 

 

Aspartamul are 0 calorii si nu influenteaza glicemia. Aspartamul apare uneori pe etichetele produselor ca E951 si este de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharul. Doza zilnica admisa este de 40 mg pe kilogram de masa corporala pe zi. Singura exceptie se aplica in cazul persoanelor care sufera de fenilcetonurie, o rara boala genetica, aceste persoane neputand consuma aspartam. In cazul majoritatii produselor care contin aspartam, consumul ar trebui sa fie extrem de ridicat pentru a putea depasi doza zilnica admisa (mai mult de 10 litri de cola light). Este bine totusi sa ocolesti sa folosesti aspartamul sub forma de pudra, caci se gaseste si in alte preparate light pe care le consumi.

 

 

 

Extractele naturale de plante
Extractele naturale de lamaie, portocala, migdale sau vanilie dau gust si inlocuiesc zaharul in ceai, cafea sau prajituri. Doua picaturi de extract de lamaie in ceai sau de vanilie in cafea vor da gust, fara calorii.

Medicii nutritionisti sfatuiesc ca treptat, sa renunti la a indulci cafeaua, ceaiul si sa renunti la prajituri. Desi poti inlocui zaharul cu un alt preparat, dependenta de gustul dulce te poate face sa cedezi.

 

 

 

 

 

Sursa: http://www.realitatea.net/vrei-sa-slabesti-cu-ce-inlocuiesti-zaharul-din-alimentatie_1387366.html?utm_source=Cub-Actualitate/Sanatate&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.