Jump to content

Premieră în Biserica Catolică americană: papa aprobă hirotonirea unui preot căsătorit


ALexu
 Share

Recommended Posts

Premieră în Biserica Catolică americană: papa aprobă hirotonirea unui preot căsătorit

 

Un secol s-a scurs de la ultima hirotonire a unui preot căsătorit în Biserica Catolică din Statele Unite, dar asta nu l-a oprit pe Papa Francisc să facă o excepţie pentru diaconul Wissam Akiki.

 

papahirotonire_400.jpg

 

În prezent, Akiki, care a fost hirotonit pe 27 februarie, este singurul preot catolic din America care este căsătorit. Preotul nu face parte direct din Biserica Catolică, ci este membru al unei ramuri creştine catolice orientale, denumită Biserica Maronită — una dintre cele câteva grupări religioase (precum catolicii bizantini, armeni şi caldeeni) care au rămas în comuniune cu Biserica Catolică după Marea Schismă din 1054 şi care recunosc şi acum autoritatea papei.

Biserica Maronită din Orient (Liban şi Siria) hirotoneşte frecvent preoţi căsătoriţi, însă practica a fost interzisă în Statele Unite în anii 1920. Atunci, episcopii argumentaseră că situaţia avea potenţialul de a crea confuzie. Totodată, preoţii din America de Nord şi de Sud obişnuiau să favorizeze la hirotonire pe propriii fii, ceea ce crea tensiuni în cadrul bisericii. Prin urmare, Vaticanul a decis în 1929, prin emiterea documentului Cum Data Fuerit, ca preoţii din rituri orientale din America de Nord şi Sud să rămână celibatari.

Ce înseamnă această decizie?

În restul lumii, data la care celibatul a devenit obligatoriu pentru preoţii catolici nu se cunoaşte, însă primul document referitor la castitate a fost canonul 33 al Conciliului din Elvira şi dateaza din anul 304 d.Hr. O hotărâre definitivă a fost pronunţată la Conciliul Lateran din anul 1139, care a decis ca preoţii să nu aibă drept de căsătorie.

În cazul lui Akiki, acordul papei nu este o ridicare a interdicţiei, ci o excepţie. Dar decizia urmează unor demersuri începute chiar din timpul Papei Ioan Paul al II-lea, care ceruse în numeroase ocazii în enciclice ca tradiţiile bisericilor răsăritene (între care şi cea Maronită) să fie respectate, informează Huffington Post.

Liderii maroniţi consideră că unda verde pe care a dat-o papa este benefică şi că este posibil ca Akiki să fie urmat de mulţi alţii. „Acum este posibil ca mai mulţi bărbaţi să îşi dorească să fie hirotoniţi, deoarece asemenea ceremonii vor deveni obişnuite", a declarat episcopul Seely Beggiani, fostul rector al Seminarului Maronit Our Lady din Liban, unde Akiki a studiat timp de un an.

Iar tendinţa este văzută cu ochi buni şi de membrii de rând ai bisericii, precum Stephanie Baker, în vârstă de 57 de ani. „Consider că măsura aceasta crează un precedent. Sunt mulţi bărbaţi căsătoriţi care şi-ar dori să devină preoţi. Opţiunea aceasta deschide calea spre preoţie şi a altor persoane", a declarat Baker.

În orice caz, ceremonia la care au participat şi soţia, şi fiica de 10 ani a cuplului a reuşit să facă pasul înainte pe care îl dorea Papa Ioan al II-lea şi să le acomodeze bisericile răsăritene în politica Bisericii Catolice.

Cât de reală este posibilitatea schimbării politicii faţă de celibat

Trendul a fost dat de Papa Francisc chiar din 2012, când acesta avea funcţia de cardinal, pe numele său Bergoglio. Pe atunci, cardinalul declarase că celibatul "este o chestiune de disciplină şi nu o credinţă. El se poate schimba. Eu sunt în favoarea menţinerii celibatului, cu toate avantajele şi dezavantajele sale, deoarece avem o experienţă bună de zece secole."

Subiectul mai este însă important şi prin contextul în care are loc acestă hirotonire. În luna septembrie a anului trecut, Vaticanul a declarat că este deschis la o discuţie cu scopul reanalizării subiectului celibatului preoţilor catolici. Secretarul de Stat al Vaticanului, arhiepiscopul Pietro Parolin, declara atunci că practica celibatului în Biserica Romano-Catolică nu este o dogmă şi ea poate fi discutată.

Sursa: Click.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.