Jump to content

Sfecla rosie – beneficii pentru sanatate


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Sfecla rosie este un aliment-medicament excelent pentru sanatate. Plina de vitamine (A, B1, B2, B6, C), minerale (sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu), zahar natural si antioxidanri, sfecla rosie si-a dovedit eficienta in tratarea a numeroase afectiuni, printre care si diferite tipuri de cancer, prevenind aparitia acestuia si tratandu-l in mod natural. Nu doar radacina de sfecla rosie este benefica sanatati, ci si frunzele. Unul dintre atuurile acestei plante este ca nu isi pierde proprietatile prin prelucrarea termica. Afla mai jos ce beneficii pentru sanatate are sfecla rosie si cine nu ar trebui sa o consume.

 

 

Sfecla rosie imbunatateste tranzitul intestinal
Sfecla rosie este benefica digestiei. Bogata in fibre insolubile, care nu sunt absorbite de catre intestine, sfecla rosie incetineste absorbtia de zaharuri si stimuleaza tranzitul intestinal. Pentru digestie, este bine sa consumi sfecla rosie gatita, ca sa eviti fermentarea.

 

 

Frunze de sfecla rosie pentru o vedere buna
In frunzele de sfecla rosie se gasesc carotenoide si luteine, substante antioxidante, prin asocierea carora este mentinuta o vedere buna. Studiile au demonstrat ca frunzele de sfecla rosie previn degenerescenta maculara legata de inaintarea in varsta. Consuma frunze de sfecla rosie crude, in salate sau prepara-le ca pe spanac sau stevie.

 

Leguma bogata in nitrat, sfecla rosie are capacitatea de a proteja creierul. Prin digestie, acest compus se trasforma in nitriti si dilata vasele sanguine cerebrale, imbunatatindu-le oxigenarea. S-a demosntrat ca prin consumul zilnic de suc de sfecla rosie a fost incetinita imbatranirea creierului.

 

 

SIROP DE SFECLA ROSIE CU MIERE DE ALBINE

Sfecla rosie pentru bolile de inima
Protejeaza-ti inima consumand sfecla. Bogata in antioxidanti, mai ales flavonoide, sfecla rosie protejeaza organismul de radicalii liberi, responsabili de maladiile cardiovasculare. Sfecla rosie scade tensiunea arteriala si previne imbolnavirea inimii. Pentru bolile de inima este bine sa bei suc de sfecla rosie cruda.

 

 

SUC DE SFECLA PENTRU HIPERTENSIUNE ARTERIALA

Sfecla rosie este un aliment anticancer
Sfecla rosie isi datoreaza culoarea betaninei, un colorant antioxidant, folosit si ca aditiv alimentar. Betanina lupta cu radicalii liberi responsabili de imbatranirea prematura a organismului si de dezvoltarea anumitor boli, cum ar fi cancerul. S-a demonstrat ca ingerarea de betanina de catre soarecii bolnavi de cancer la plamani a fost asociata cu o diminuare a tumorilor. Sfecla rosie normalizeaza VSH-ul bolnavilor de cancer, restabileste pofta de mancare si scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii.

Pentru bolnavii de cancer este recomandat consumul de sfecla rosie amestecata cu fulgi de ovaz, hrean, banana sau lapte prins.

 

 

HREAN CU SFECLA ROSIE IN OTET CU MIERE

Cercetatorii rusi recomanda consumul minim zilnic a 250-300 ml de suc de sfecla, care trebuie consumat fara pauze, tot restul vietii. Aceasta cantitate de suc poate fi obtinuta dintr-un kilogram de sfecla rosie. Betanina din sfecla nu este toxica, nu se descompune in procesul de prelucrare termica si nici in procesul de digestie. Calitatile sale terapeutice se pastreaza si dupa fierbere la 100 grade Celsius, timp de 2 ore.

 

 

Doar usturoiul contine mai mult fier decat sfecla rosie. Avantajul sfeclei este ca poate fi consumata in cantitati mai mari. Fierul din sfecla rosie este bine asimilat de catre organism, gratie continutului sau de vitamina C. Este recomandat ca persoanele anemice sa consume din plin sfecla rosie, cruda sau gatita.

 

 

SALATA DE SFECLA ROSIE, PORTOCALE SI MIERE

Sfecla rosie pentru femeile insarcinate
Sfecla rosie este recomandata femeilor insarcinate, caci ajuta la dezvoltarea fatului. Acest lucru se inatampla gratie continutului de vitamina B9 (acid folic). Pe cat posibil, este indicat ca toate femeile care isi doresc sa aiba un copil sa consume sfecla rosie inca inainte de momentul conceptiei. Tot pentru o buna dezvoltare a fatului sunt benefice si vitaminele A, B, C,E, K, calciul si fierul din sfecla rosie.

 

 

Sfecla rosie pentru diabetici
Ca si morcovii, sfecla rosie este o planta bogata in fructoza si amidon, care ii dau gustul dulce. Cu toate acestea si diabeticii pot profita de beneficiile sfeclei rosii pentru sanatate. Este recomandat insa ca sfecla rosie sa nu fie consumata zilnic. De asemnea, diabeticii ar trebui sa consume sfecla rosie cruda sau daca este gatita, in asociere cu alte legume crude.

 

 

Sfecla rosie NU este recomandata daca ai calculi renali
Un continut ridicat de acid oxalic in organism favorizeaza formarea unor cristale mici, care se pot regrupa, formand calculii renali. Sfecla rosie este un aliment bogat in oxalati. De aceea, persoanele care au calculi renali trebuie sa evite alimente cu oxalati, cum ar fi sfecla rosie, cacao sau fructe de padure. Sfecla rosie poate fi consumata in caz de litiaza renala sau colita nefritica, cu cristale de acid uric.

 

 

 

Sursa: http://www.realitatea.net/sfecla-ro-ie-beneficii-pentru-sanatate_1400009.html?utm_source=Cub-Actualitate/Sanatate&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.