Jump to content

Soarele-agent terapeutic !


RW Liviu
 Share

Recommended Posts

Soare_0001.jpg

Soarele este sursa luminii, a caldurii si implicit a vietii. Dintre fortele acestei sfere incandescente trebuie sa tinem seama, inainte de toate, de radiatiile ultraviolete, calorice si luminoase, care conditioneaza viata pe pamant.

 

Cunoasterea actiunii sanogenetice a radiatiilor ultraviolete nu este o achizitie a civilizatiei moderne. Ea apartine practicii milenare, care a rezistat Probei aspre a Timpului. Datorita efectelor radiatiilor solare organismul este tonifiat iar unele boli au fost ameliorate iar altele chiar vindecate; astfel helioterapia, respectiv terapia cu lumina solara si fototerapia sau actinoterapia, pun accent pe terapia prin ultraviolete.
Responsabile de toate acestea sunt razele UV(ultraviolete), care au efecte diferite, in functie de lungimea lor de unda :
Razele UVC au cea mai mica lungime de unda intre 100-280 nanometri - sunt cele mai penetrante si mai agresive pentru piele. Cea mai mare parte dintre ele sunt blocate de stratul protector de ozon; actioneaza in special la ora pranzului, cand traverseaza un strat atmosferic mai subtire.
In prezent, din cauza deteriorarii stratului de ozon, pot patrunde mai usor in atmosfera, provocand afectiuni grave ale ochilor si cancer de piele;
Razele UVB au o lungime de unda media 280- 320 nanometri; se opresc in general la nivelul epidermului stimuland producerea de melanina si facilitand bronzarea, dar si inrosirea pielii;
Razele UVA au cea mai mare lungime de unda 320-400 nanometri, se considera ca sunt cele mai putin nocive pentru piele si ca au cea mai mare putere de bronzare. Ajung pana in derm unde stimuleaza melanocitele, activate deja sub actiunea razelor UVB.
Razele UVA nu sunt insa cu totul lipsite de efecte colaterale: ele altereaza structura elastica a dermului, facandu-l sa-si piarda fermitatea.
Efectele nocive ale razelor ultraviolete depind foarte mult de durata, ora si gradualitatea expunerii la soare, de fototip (capacitatea organismului de a produce melanina) si de tipul de protectie utilizat.
Radiatiile infrarosii (radiatii calorice), prin insusi efectul lor termic, conditioneaza viata pe pamant. Este bine de stiut ca fara soare, planeta Terra ar intra intr-o era a glaciatiunii. Radiatiile infrarosii - razele calorice : constituie unul din factorii pozitivi ai mediului, avand multiple influente favorabile asupra organismului, prin asigurarea energiei calorice necesare dezvoltarii proceselor vitale, prin favorizarea functiilor metabolice, prin favorizarea schimburilor celulare, prin conditionarea circulatiei ca si a altor functii vitale.
In ceea ce priveste radiatiile luminoase, acestea intervin intim, de la fotosinteza din lumea verde si pana la delicatul metabolism al celulei nervoase, in insasi procesele care conditioneaza viata. Insuficienta acestor radiatii influenteaza in mod negativ desfasurarea normala a activitatii sistemului nervos central, repercutandu-se asupra comportamentului si structurilor psihice ale omului. Infuenta radiatiilor luminoase asupra psihicului se reflecta in caracteristicile timpului nordic si ale celui mediteraneean, precum si in diferentele existente intre aceste doua tipuri umane.Radiatiile luminoase au actiuni cat se poate de complexe asupra vietii si implicit asupra sanatatii, lumina solara conditioneaza bioritmurile, fiind cel mai puternic sincronizator al acestora. Lipsa de lumina exercita influente negative asurpa dezvoltarii intelectului si invers.
Efectele pozitive ale razelor soarelui asupra organismului sunt numeroase si incontestabile: activeaza energiile psiho-fizice, activeaza procesele biochimice celulare, stimuleaza hipofiza si glandele suprarenale, iar la nivel cutanat favorizeaza sinteza vitaminei D si producerea de melanina si regleaza secretia sebacee.

 

Sursa: http://sanatate.ga/agenti-terapeutici/soarele-agent-terapeutic/

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.