Jump to content

Polenul- Alimentul complet !


RW Liviu
 Share

Recommended Posts

Produsele apicole – tezaur de medicamente naturale

Cercetarile efectuate pana in prezent au demonstrat ca produsele apicole contin un adevarat tezaur de substante naturale, cu efecte benefice in tratarea diferitelor afectiuni. Produsele apicole se pot clasifica astfel: produse apicole naturale directe si produse apicole derivate (medicamente, creme). Din categoria produselor apicole naturale directe fac parte: mierea, polenul, laptisorul de matca, propolisul, ceara de albine, veninul de albine, pastura.

Polenul

Polenul este un aliment-medicament. Fiind un aliment, polenul nu trebuie consumat in doze exagerate. Polenul si mierea de albine sunt singurele resurse alimentare care contin 22 de nutrienti. Polenul este considerat “alimentul complet“, pentru ca are in compozitia sa toate substantele indispensabile vietii. In urma unor cercetari, s-a constatat ca multi dintre longevivi (centenari) consuma zilnic polen.

ATENTIE !!! Contraindicatii ale polenului

Polenul NU trebuie consumat de persoanele care sufera de: alergie la polen, ulcer gastric, gastrita hiperacida in faza acuta sau boli hepatice severe.

Numeroase persoane au alergie la polen – adica, dupa ce consuma granule de polen, prezinta: tulburari digestive, arsuri gastrice, probleme in respiratie, tulburari neurologice si chiar soc anafilactic fatal !!! De aceea, administrarea polenului trebuie sa se faca cu foarte mare prudenta !!! Astfel, in primele zile se consuma o cantitate foarte mica de polen – un varf de cutit de polen la 24 de ore – pentru a verifica daca exista sau nu alergie la polen. Daca apar reactiile alergice de mai sus, intrerupeti imediat consumul de polen si consultati un medic specialist !!! Daca insa nu apare niciunul din simptomele de mai sus, inseamna ca nu exista alergie la polen si se poate continua cura cu polen, marind progresiv dozele de polen.

Cum trebuie sa fie polenul

Granulele de polen cele mai potrivite pentru tratament se recunosc dupa:

  • ASPECT: granulele trebuie sa fie stralucitoare, deschise la culoare – chiar daca sunt printre ele si unele granule mai inchise la culoare.
  • PREZENTARE: polenul trebuie sa fie foarte proaspat, adica granulele sa fie moi, putin umede si sa aiba miros destul de puternic (Atentie: granulele vechi sunt tari, nu au luciu si nici miros !).
  • GUST: granulele de polen trebuie sa fie dulci si aromate (Atentie: granulele cu gust de ars nu au nicio valoare terapeutica, granulele acre sunt toxice si trebuie aruncate !).
albina-adunand-polen-300x237.jpg

Albina adunand polen

Cum se pastreaza polenul

Granulele de polen se recomanda sa se pastreze astfel:

  • intr-un borcan de sticla inchis ermetic;
  • la intuneric;
  • la frigider (intre 0 si 4 grade Celsius).
Polen – Compozitie

Polenul contine:

  • aminoacizi – care accelereaza functia ficatului si ajuta la dezintoxicarea organismului.
  • grasimi si acizi nesaturati – ajuta la prevenirea aterosclerozei.
  • vitamine, fermenti, hormoni, flavonoizi – necesari pentru marirea puterii de rezistenta a organismului.
  • Vitamina A – pe care o contine polenul, este de 20 de ori mai mare decat cantitatea de vitamina A pe care o contine morcovul. Numai 1 g de polen este suficient pentru a preveni hemoragiile la nivelul inimii, creierului si retinei !
  • Vitaminele: B1, B2, B6, PP, C, E, D.
  • substante minerale: potasiu, sodiu, calciu, sulf, fosfor, mangan, siliciu.
  • multa lecitina si un factor de crestere.
  • substante antibiotice.
Polen – Proprietati

Polenul este o pulbere de culoare galbena, care contine celulele mascule ale plantelor cu flori. Este cules de albine si folosit la hrana puietului din stup.

Bolnavii care sufera de insomnie, de astenie, de nervozitate se pot vindeca, daca fac o cura de polen. Polenul este tonifiant, de aceea se recomanda curele de polen persoanelor in varsta, celor obositi intelectual sau fizic, precum si persoanelor anemice.

Este recomandat si copiilor, pentru ca polenul contine un factor de crestere. Se recomanda curele de polen si persoanelor sanatoase, atat pentru cresterea randamentului fizic si intelectual, cat si pentru fortificarea organismului in perioadele de epidemie. Persoanele care au diaree, rahitism, constipatie, colite, ciroza hepatica, boli de piele, migrene, in urma curelor cu polen, se pot vindeca.

De asemenea, polenul ajuta si la vindecarea urmatoarelor boli: infertilitatea la barbati, Alzheimer, menopauza prematura, cancerul, reumatism, depresia, neurastenia, obezitatea. Eficienta utilizarii polenului s-a dovedit si in tratarea unor afectiuni ale prostatei, in anemii, in scaderea colesterolului. Polenul mai este indicat si in urmatoarele suferinte: anorexie, hepatita cronica, alcoolism, arterioscleroza, colibaciloza, adenom de prostata, artroza, caderea parului, intarzieri de crestere la copii, tumori maligne, arterioscleroza, senescenta, fragilitate vasculara.

Proprietatile polenului sunt:

  • antianemic
  • tonifiant
  • accelereaza cresterea
  • antibacterian
  • echilibreaza sistemul nervos
  • regleaza functiile intestinului, etc.

Polenul recoltat de albine contine anumite principii active fitoterapeutice, in functie de plantele din care a fost cules. Astfel:

  • Polenul de mar – este energizant – recomandat in boli de inima.
  • Polenul de tei – calmant si sedativ – recomandat in nevroze si insomnie.
  • Polenul de salcam – calmant – recomandat in nevroze si insomnie.
  • Polenul de maces – recomandat in boli de inima si boli febrile.
Polen – Administrare

Polenul poate fi consumat numai uscat foarte bine, simplu, sau dizolvat in apa indulcita cu miere, sau amestecat cu miere, dulceata sau iaurt. Inainte de a fi inghitite, granulele trebuie foarte bine amestecate in gura. Se pot face cate o cura cu polen de 45 de zile la inceputul fiecarui anotimp, sau numai 2 cure pe an de cate 90 de zile o cura.

Este indicat sa se ia polenul dupa masa de pranz si sa se inceapa cu cate o lingurita de polen pe zi, timp de 8 zile, dupa care se va mari cantitatea progresiv, pana se ajunge la o lingura pe zi. Copiii sub 10 ani vor lua cate o jumatate de lingurita de polen pe zi, dupa masa de pranz.

 

 

Sursa: http://www.sfaturi.org/polen

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.