Jump to content

Rezolvare probleme Școală (Exerciții)

EuroStar
 Share

Recommended Posts

question_l.png

M-am gândit că e folositor să oferim un pic de meditație celor ce nu se descurcă suficient de bine la materii sau celor care mai au lămuriri. Tocmai de aceea am creat acest topic. Vom încerca să oferim răspunsuri cât mai ample din următoarele domenii: Matematică, Limba Română, Limba Engleză, Biologie, Fizică, în funcție de problemele care ne sunt adresate. Modelul de postare este următorul:

• Întrebare / problemă:
  • Domeniu (materii disponibile: Matematică, Limba Română, Engleză, Biologie, Fizică):
  • Alte precizări:

Voi răspunde cât mai repede posibil.

English:

question_l.png

I made this topic because I know that many people would like meditation and clarification about the exercises from school. We will give you concrete answers from the next domains: Maths, Romanian Language, English, Biology, Physics according to your problems. The model is:

• Question:
  • Domain (from Maths, Romanian, English, Biology, Physics):
  • Another specifications:

I will give you the answer as fast as I can.

Edited by EuroStar

• Întrebare / problemă: http://i.imgur.com/DIrGTlb.jpg
  • Domeniu (materii disponibile: Matematică, Limba Română, Engleză, Biologie, Fizică): Matematica
  • Alte precizări: Mi-a dat si mie divizorul comun 1, iar la prima cu demonstrarea ca este irational nu vad legatura cu PP.

Pentru ca radical din (5n+2) sa fie irational inseamna ca numarul de sub radical sa nu fie patrat perfect. De ce? Daca ai un patrat perfect sub radical, spre exemplu 9, dand radical din acesta vei obtine un numar rational = 3. In schimb daca sub paranteza ai un numar care nu este rezultatul ridicarii la patrat, de exemplu: 8, inseamna ca radical din acesta va fi irational. Cum ti-am zis si la Status: cea mai buna cale de a afla este sa tii cont de ultima cifra a numarului de sub radical. Ultima cifra a lui 5n = 0 sau 5. De aici rezulta ca ultima cifra a lui 5n+2 = 2 (0+2) sau 7 (5+2), ceea ce contravine ultimei cifre a unui numar patrat perfect (unde nu poate fi ultima cifra 2,3, 7 sau 8). Daca tot nu ai inteles explicatia, consulta acest site: http://matepedia.ro/patratul-si-cubul-unui-numar-natural-ultima-cifra-unui-numar-patrate-perfecte/ .

La celalalt: Hai sa o luam altfel, prin metoda reducerii la absurd: Presupunem ca exista un astfel de numar, diferit de 1 care sa fie divizor al celor 2 numere. Acest numar va fi "x". De aici rezulta ca x/5n+7 si x/3n+4.

Daca x divide cele doua numere, atunci divide si mutliplii lor, alegand multipli convenabili. Adica primul il inmultim cu 3, de aici rezultand x/15n+21, iar pe al doilea il inmultim cu 5, rezultand x/15n+20.

Dar stim ca x trebuie sa divida si diferenta, si rezulta:

x/15n+21 -

x/15n+20

________

x/1. Rezulta ca x divide 1, ceea ce contravine si rezulta ca x=1.

Sper ca ti-am fost de ajutor.

Edited by EuroStar

deci eu am facut asa celalalt exercitiu

3n+4/(divide)5n+7

dar 3n+4/3n+4 (logic)

dupa am folosit metoda reducerii

3n+4/15n+21

3n+4/14n+20

aici le-am scazut si mi-a dat asa

3n+4/15n+21-15n-20

3n+4/1 si de aici rezulta ca fractia este ireductibila divizorul fiind 1..

deci eu am facut asa celalalt exercitiu

3n+4/(divide)5n+7

dar 3n+4/3n+4 (logic)

dupa am folosit metoda reducerii

3n+4/15n+21

3n+4/14n+20

aici le-am scazut si mi-a dat asa

3n+4/15n+21-15n-20

3n+4/1 si de aici rezulta ca fractia este ireductibila divizorul fiind 1..

E corect și așa. Nu are mare importanță cum o rezolvi în acest caz, căci nu se schimbă nimic.

Hmm, Radu, distanta de la P la (ABC) nu e altceva decat lungimea perpendicularei din P pe plan. Folosind teorema celor trei perpendiculare ti-ar rexulta ca respectiva distanta este, cred, (PB) O altfel de demonstratie nu imi trece momentan prin cap. Oricum, trebuie aplicata teorema perpendicularelor.

Edited by EuroStar

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.