Jump to content

Clișeul elitei educate care renunță la religie este pe cale de dispariție


South NUTU
 Share

Recommended Posts

Clișeul elitei educate care renunță la religie este pe cale de dispariție



dreamstime_xl_28665373-900x480.jpg



Dacă perioada facultăţii era cunoscută drept perioada în care tinerii își pierdeau religia, studiul efectuat de Philip Schwadel, profesor asociat la Universitatea Nebraska Lincoln, a relevat că mai degrabă persoanele fără educație superioară renunță la credință.


Astăzi, cu precădere membri Generației X cel mai puțin educați (cei născuţi între 1965 și 1980) sunt mai predispuși să renunțe la religie, declară Schwadel, al cărui studiu este publicat în ediția din august a jurnalului Social Forces.


Sociologul nu se ferește să spună că asistăm la o mutație istorică, deși studiul lui lasă totuși pe dinafară Generația milenialilor, pe motiv că „este încă prea devreme să ne dăm seama dacă aceștia se vor opri sau nu la o identitate religioasă”, așa cum notează Religion News.


Tendința vizibilă la americanii născuți între 1920 şi 1930 era ca aceia care urmau o facultate să renunțe la religie. La fel era și în cadrul Generației baby boomers, cei născuți după război. Însă odată cu generația anilor 1960, lucrurile încep să se schimbe. Diferențele dintre cei cu educație superioară și cei fără încep să se estompeze în privința afilierii religioase. La americanii născuți în anii ’70, tendința este deja inversată: cei fără studii universitare sunt cei mai predispuși să renunțe la religie.


Studiul lui Schwadel este însă unul observațional: nu identifică motive sau cauze, ci doar observă corelații. Despre cauze, autorul doar intuiește că ar putea fi legate de faptul că viața universitară s-a schimbat, devenind mult mai deschisă față de conexiunile religioase. Rețelele sociale universitare s-au schimbat și ele, e de părere sociologul, iar facultățile sunt mult mai accesibile decât în trecut. Ele nu mai sunt un bastion al elitei culturale și nici tendințele culturale care au început de la elite (vezi secularizarea) nu mai sunt un apanaj doar al acestei clase.


Sociologul vede drept o cauză în plus faptul că bisericile s-au schimbat. Și că pe măsură ce mai mulți oameni cu educație superioară s-au afiliat bisericilor, cei fără educație au început să se simtă neconfortabil. „Știu din alte cercetări ale mele,” a spus Schwadel, „că oamenii vor să meargă la biserică împreună cu oameni care sunt ca ei.”



Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.