Jump to content

Cum te poate ajuta credința să devii profesionist în munca ta?


South NUTU
 Share

Recommended Posts

Cum te poate ajuta credința să devii profesionist în munca ta?



tk3-900x480.jpg



Munca e muncă, credința e credință. Una se întâmplă în timpul săptămânii și ne consumă tot timpul. Cealaltă își are locul ei și e bine delimitat în timp și spațiu: final de săptămână, biserică. Cei mai mulți dintre noi lucrăm cu acest sistem dual, justificând că trebuie să ne asigurăm traiul cumva. Teologul Timothy Keller arată însă că putem extrage cel puțin cinci beneficii majore dacă renunțăm la granița dintre viața profesională și cea spirituală.



Oamenii care lasă credința să le influențeze conduita la locul de muncă sunt mai degrabă o excepție în societatea momentului. Unii ar spune „din fericire”, gândindu-se la extremiști, alții ar spune „din păcate”, gândindu-se la cazurile de încălcare a dreptului la exprimarea liberă a religiei.


Dincolo de aceste exemple la poli opuși, există oameni care se întreabă sincer cum poate credința să le influențeze vocația și de ce ar trebui să permită credinței să se infiltreze în viața lor profesională. Acestora, pastorul prezbiterian Timothy Keller, care slujește o biserică frecventată săptămânal de circa 5.000 de credincioși, le răspunde sintetizând cinci mari domenii de influență a credinței.


Prima întrebare pe care trebuie să ne-o adresăm nouă înșine atunci când ne evaluăm vocația, spune Keller, este „care este identitatea mea primară? Aceea de creștin sau aceea de profesionist în domeniul x?” Keller susține că identitatea de creștin trebuie să o subordoneze pe cea de profesionist, pentru că o răsturnare a acestei ierarhii ar aduce dezavantaje în primul rând credinciosului.


Credința îți dă un echilibru fără de care munca te-ar distruge


Un loc de muncă nu te va împlini decât dacă îl poți integra într-un sens mai amplu, o „poveste” care să conțină sensul și direcția muncii tale, consideră Keller. Iar povestea vieții unui creștin este povestea reconstuirii chipului lui Dumnezeu în om, ceea ce de multe ori va așeza valorile în viața creștinului după alte priorități decât cele ale unei persoane secularizate. Lucrul acesta poate genera tensiuni (interioare, sau cu cei din jur), de aceea e important să îți stabilești de la început ce loc va ocupa credința în raport cu munca pe care o faci.


E important să asimilezi ideea că nu munca ta îți dictează valoarea personală. Munca este un instrument, nu un scop în sine. Și e mai sănătos să fie așa, pentru că dacă identitatea ta e munca ta, și eșuezi, lucrul acesta îți va distruge stima de sine. Contraintuitiv, același lucru se va întâmpla și dacă ai succes. (Vei crede că, fiindcă ai reușit într-un domeniu, vei reuși în toate și nu este așa.)


Keller povestește experiența unui scriitor care mărturisea că își bazase întreaga stimă de sine pe calitățile lui de scriitor și, de aceea, după ce scria ceva, nu putea citi acea lucrare pentru că știa că nu o va putea vedea obiectiv: „trebuia să fie bună” pentru ca el însuși să se poată vedea drept bun și valoros.


Credința reușește să inspire echilibru și să te ajute să nu ai o identitate distorsionată, să ai un simțământ profund și stabil al valorii propriei tale persoane, fiindcă fundamentul ei nu este în comportamentul tău. Ci în dragostea lui Dumnezeu pentru tine. Nu ceea ce faci tu îți dictează valoarea, ci dragostea lui Dumnezeu, care nu a oprit nicio favoare pe care putea să ți-o facă (oferindu-L chiar pe Fiul Lui), sublinia pastorul.


Credința îți dă demnitatea care face chiar și munca neplăcută plăcută


Un creștin, spune Keller, va vedea în munca lui „o prelungire a mâinii lui Dumnezeu”. Adică prin activitatea ta, Dumnezeu lucrează în viețile oamenilor; orice muncă făcută bine este muncă în serviciul lui Dumnezeu.


Activitatea profesională, în orice domeniu ar fi ea, presupune să faci alegeri. Însă paleta de opțiuni pe care o oferă societatea nu respectă un cod deontologic. Nici nu ar avea cum. Credința oferă un reper moral, în absența căruia munca ar putea deveni un factor care corupe spiritual.


De asemenea, prin faptul că ajută în construirea unei viziuni despre lume, credința îți dă imaginea de ansamblu care te ajută să îți faci meseria bine.


Orice muncă făcută bine este munca lui Dumnezeu, dar există meserii în care trebuie să lași imaginea de ansamblu creștină să modeleze implicațiile muncii tale. Dacă muncești la drumuri și poduri, o muncă bine făcută este să faci bine drumurile și podurile. Dacă job-ul tău e să pilotezi avione, a-ți face meeria creștinește înseamnă să aterizezi avionul în siguranță. Dar cum faci când ești educatoare? Sau scenarist? Ce mai înseamnă atunci munca făcută creștinește?


Răspunsul nu va veni simplu, ci va presupune ajustarea principiilor la practică, proces care nu e lipsit niciodată de greșeli. Însă credința oferă speranță atunci când te confrunți cu limitările tale (sau ale mediului) și nu îți poți atinge idealurile în muncă.



Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.