Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

Peșterile din Apuseni


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Pentru o ieșire de un weekend, în care temperatura și precipitațiile de afară nu contează foarte mult, vă propunem o tură de una sau două zile, pe la cele mai interesante peșteri amenajate turistic din Munții Apuseni.

 

 

UNGURU MARE & VADU CRIȘULUI. Plecați din Cluj spre Oradea și, în Bucea, faceți stânga spre Bratca, apoi spre Șuncuiuș. Chiar înainte de a intra în acest sat, pe stânga, se face drumul spre Peștera Unguru Mare. O punte metalică peste Criș vă lasă exact în fața portalului peșterii, unul dintre cele mai mari din România – 33 de metri lățime, pe 22 înălțime. În prima sală se văd o mulțime de pietre arse de foc, fiindcă peștera a fost locuită până în secolul al VI-lea înainte de Christos. Cei care au locuit-o au adaptat-o nevoilor, ca pe o casă. Astfel, prima sală era cea unde se ținea focul permanent aprins. Tot acolo au fost descoperite râșnițe din piatră pentru cereale și/sau semințe.

După ea, urmează o sală care era folosită ca o cetate, grație unui flanc al peșterii, ridicat ca o cazemată. Urmează apoi o zonă de locuit, mult mai mică decât prima sală. Aici au fost descoperite structuri de lemn și urme de animale, dar și de oase subțiri, folosite ca ace de cusut. Din această „cameră de zi”, printr-un tunel scurt se ajunge la o nișă, unde au fost găsite diferite recipiente cu semințe, semn că acolo se afla ceea ce s-ar numi în ziua de azi cămara locuitorilor. Ultima sală era cea unde era depozitată în urne cenușa celor morți.

În sezonul turistic, se poate campa pe platoul din fața peșterii, iar pe Criș se poate face rafting sau kayaking.

În apropiere, la 20 de minute de mers cu mașina se găsește o altă peșteră amenajată turistic, cea de la Vadu Crișului, vizitabilă pe o lungime de 700 de metri. Peștera a fost reintrodusă în circuitul turistic în 2005, cu un nou sistem de iluminat, dar cei care au vizitat-o spun că o lanternă în plus nu strică. Caverna impresionează prin stalactitele și stalagmitele de mari dimensiuni. Poate fif vizitată doar în grup.

 

 

pestera-mezioad-portalul-600x400.jpg

 

 

Portalul peșterii Meziad este dintre cele mai înalte din România/ Foto: Vakarcs Lorand

FARCU & MEZIAD. Din Șuncuiuș înapoi la Bratca e o aruncătură de băț, iar apoi, de la Bratca până la Roșia, se deschide un drum de basm, prin inima codrilor. Până la Roșia sunt 30 de kilometri, iar din centrul Roșiei mai sunt 2-3 kilometri până la peștera cu cristale de la Farcu. Aceasta este, de fapt, o fostă mină de bauxită. Vizita începe cu un mic muzeu, cu utilaje și accesorii folosite din mineri. După vizitarea minei, se urcă pe scări metalice spre peștera propriu-zisă. Majoritatea cristalelor sunt de mici dimensiuni, ca niște stropi de apă înghețați pe pereții ascuțiți. Una după alta, sălile, strâmte și colțuroase, se derulează ca un film, în fața ochilor uimiți ai vizitatorilor. Ultima sală care se vizitează adăpostește și cele mai spectaculoase cristale.

Din Roșia, drumul se continuă spre Remetea, apoi la stânga, spre satul Meziad și, după o scurtă porțiune de drum fără asfalt, se ajunge chiar în fața uriașului portal al peșterii Meziad. Drumul între cele două peșteri nu durează mai mult de jumătate de oră.
Meziad impresionează prin spațiile uriașe din interior. Aici s-au găsit oase ale ursului de cavernă dar și ceramică de acum 4.500 de ani. Peștera adăpostește colonii mari de lilieci, dar unicitatea ei este dată de microorganismele care trăiesc numai aici și de mineralele rare care s-au format datorită depozitelor de guano. Traseul turistic, care descrie forma cifrei 8, străbate săli de o frumusețe stranie, nepământească, decorate de stalactite și stalagmite, coloane și draperii pietrificate.

Puteți opri să luați masa în orașul Beiuș, situat la jumătate de oră de Meziad, după care drumul de întoarcere durează cam trei ore.

URȘILOR & SCĂRIȘOARA. Fiind un traseu mai lung, acesta poate fi prelungit cu încă o zi. Se poate opta pentru cazare peste noapte la Beiuș sau chiar la Băile Felix, stațiune aflată la doar o oră și un sfert de Meziad. Dacă alegeți una dintre aceste variante, atunci, la întoarcere puteți veni prin Chișcău, unde se află Peștera Urșilor, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

De la Peștera Urșilor mai este doar o oră și jumătate până la altă peșteră celebră, cea de la Scărișoara, cu fascinantul său ghețar. Drumul până la peșteră a fost recent asfaltat, lucru care face vizita mult mai ușoară, cu doar zece minute de parcurs pe jos, printr-o pădure plină de farmec.

Vizitarea este permisă doar în grupuri și, după intrare, aveți de coborât circa 200 de trepte până la ghețar. Întreaga peșteră are o lungime de 720 de metri. Nu uitați să vă luați o haină mai groasă, deoarece temperaturile coboară în unele locuri din peșteră sub zero grade. De la Scărișoara, în două ore ajungeți înapoi la Cluj-Napoca.

Sursa: http://www.cluj.travel/tura-de-vara-pesterile-din-apuseni/

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.