Jump to content

Vacanță de iarnă cu aurore boreale și reni. Destinații magice de sărbători


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Vacanța de iarnă este prilejul ideal pentru o plimbare cu sania trasă de câini sau de reni prin Laponia, un safari cu snowmobilul sau excursii în zona Cercului Polar Artic în căutarea Aurorei Boreale. Laponia finlandeză prilejuiește o experiență unică, magică, aceea de a-l cunoaște în persoană pe Moș Crăciun, iar Laponia suedeză oferă posibilitatea de a vizita celebrul Hotel de Gheață din Jukkasjärvi, scrie Agerpres.

 

 

Zona Cercului Polar Artic este un colț de lume unde natura și civilizația dobândesc o semnificație deosebită. Peisajele albe, activitățile pe gheață sau zăpadă și suculenta bucătărie scandinavă transformă acest ținut într-un loc idilic pentru a petrece vacanța de iarnă, potrivit site-ul viajaratope.com.

 

 

În Laponia finlandeză, Levi este un loc de popas indispensabil pentru iubitorii iernii, situat la 170 de kilometri dincolo de Cercul Polar Arctic. Turiștii se pot bucura de minunate piste de schi, de plimbări cu snowmobilul, safari cu sania și multe alte activități în aer liber.

 

 

Stațiunea cu 350 de locuitori și 13.500 turiști

Stațiunea de vacanță Saariselkä, situată în Laponia de Nord, la marginea parcului național Urho Kekkonen, nu are decât 350 de locuitori, dar poate găzdui până la 13.500 de vizitatori. Turiștii pot participa la safari cu snowmobilul ori cu sania trasă de reni sau de câini husky. Echipați cu rachete de zăpadă, pot călca pe zăpada proaspătă fără a se afunda, având libertatea de a merge oriunde doresc, potrivit saariselka.fi.

 

 

Ținuturile Marelui Nord finlandez constituie, de asemenea, o ocazie de a întâlni cel mai mare popor indigen existent în Europa, sami. Răspândiți în Norvegia, Suedia și Finlanda, samii sunt considerați de istorici drept descendenții direcți ai primelor populații care au ocupat Scandinavia, potrivit Le Figaro. Odinioară pescari și crescători de reni, unii dintre ei continuă să-și asigure traiul cu aceste îndeletniciri. Este momentul de a cunoaște bucatele sami pe bază de pește afumat sau carne de ren ori elan și de a asculta un ‘joik’.

 

 

La Kakslauttanen, din igluurile de sticlă se poate admira Aurora Boreală. De mai mulți ani, Kakslauttanen este și o destinație pentru căsătorii și voiaje de nuntă. O căsătorie sărbătorită iarna sub Aurora Boreală este ceva magic, potrivit site-ului kakslauttanen.fi. La doi pași de Kakslauttanen sunt două mari crescătorii de câini husky, de unde se organizează safari.

 

 

Rovaniemi este capitala Laponiei finlandeze, loc de întâlnire între Nord și Sud la frontiera Arcticii. Rovaniemi este și orașul natal al lui Moș Crăciun, potrivit site-ului visitrovaniemi.fi.

 

 

Faceți cunoștință cu satul lui Moș Crăciun

Povestea devine realitate. Turiștii sunt invitați să cunoască Satul lui Moș Crăciun, să le trimită prietenilor scrisori cu timbrul special al Cercului Polar Arctic, să facă diverse cumpărături și să se bucure de variatele programe propuse, potrivit site-ului santaclausvillage.fr. Vizitatorii pot pătrunde în minunata lume construită într-o grotă subterană, unde domnește o călduroasă atmosferă de Crăciun, ori pot face plimbări cu sania trasă de reni în zona Cercului Polar.

 

 

Vacanța de iarnă poate fi și un prilej de aventuri la zero grade în Laponia suedeză, potrivit site-ului hola.com.

Experiența începe în orașul Skelleftea care, cu micul său aeroport, a devenit poarta de intrare în Laponia suedeză. S-a născut ca oraș-biserică, unde duminica erau găzduiți fermierii din împrejurimi care asistau la mesă și aveau nevoie de un loc în care să-și petreacă noaptea înainte de a se întoarce acasă. În căsuțele de lemn de lângă biserică se puneau la cale — duminica și în zilele de sărbătoare — afaceri, căsătorii, se făceau și desfăceau prietenii între familiile din grupul primilor sosiți pe acele meleaguri acum 400 de ani.

 

 

Arctic explorer, o călătorie incredibilă

Skelleftea este o excelentă bază de pornire pentru a descoperi coasta Golfului Botnic (cea mai nordică parte a Mării Baltice, între coasta de vest a Finlandei și coasta de est a Suediei), pe care se află. Din toamnă și până la mijlocul primăverii, acest braț al Mării Baltice se transformă într-o suprafață înghețată pe care se pot practica patinajul și pescuitul la copcă ori se pot face plimbări cu sania trasă de câini ori cu spărgătorul de gheață.

 

 

‘Artic Explorer’ pleacă din portul vecin Pitea și își deschide drum prin gheață cu un zgomot specific. După puțin timp se oprește în mijlocul golfului, pentru ca pasagerii să poată face o plimbare, pe cât de simplă pe atât de spectaculoasă, prin interminabila suprafață înghețată. Cei mai cutezători pot chiar plonja în apă, bine echipați.

 

 

Odată ajuns în Laponia suedeză, turistul nu poate rezista tentației de a trece dincolo de Cercul Polar Arctic. Localitatea Jokkmokk permite depășirea acestei frontiere invizibile și este unul dintre cele mai importante centre ale culturii sami, cu un muzeu și un târg desfășurat în februarie, care constituie unul dintre cele mai mari evenimente anuale ale locuitorilor acelor meleaguri.

 

 

Hotelul de Gheață din Jukkasjärvi

Celebrul Hotel de Gheață din Jukkasjärvi, reconstruit anual, este primul și cel mai mare hotel construit din zăpadă și gheață. În fiecare iarnă, este vizitat de circa 50.000 de persoane din întreaga lume. Hotelul este realizat din 1.000 de tone de gheață din râul Torne și din 30.000 de tone de ‘snice’, amestec de zăpadă și gheață pentru întărirea structurii. Construit în lunile noiembrie și decembrie, hotelul este deschis din decembrie până la mijlocul lunii aprilie, când totul începe, încet, să se topească și să se întoarcă în râul Torne. Jukkasjärvi, situat în nordul Suediei, are 1.100 de locuitori și 1.000 de câini, potrivit site-ului icehotel.com.

 

 

În Laponia, specialitățile culinare sunt foarte variate și sunt și mai apetisante în aer liber, în plină natură suedeză, conform site-ului madridpress.com. Turiștii pot gusta ‘suovas’, carne de ren sărată și afumată, slowfood al samilor. În zona Arvidsjaur se află lacul Abborrträsk, loc foarte bun pentru a pescui ‘röding’, păstrăv arctic, care se poate pregăti la grătar în aer liber. Caviarul de Kalix, în suedeză ‘Kalix löjrom’, icre de păstrăv argintiu, specialitate culinară suedeză din Golful Botnic (Kalix este un oraș suedez din Golful Botnic), are denumire de origine protejată. ‘Tunnbröd’, pâine din făină de grâu și secară, poate fi moale sau crocantă și se servește în general cu unt, carne de ren sau brânză. Puțin mai la sud de Skellefteĺ, în Burträsk, se află zona în care se produce brânza Västerbotten, așa-numitul ‘parmezan suedez’, cu denumire de origine protejată.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: http://www.voceatransilvaniei.ro/vacanta-de-iarna-cu-aurore-boreale-si-reni-destinatii-magice-de-sarbatori/

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.