Jump to content

Reteta Prajitura cu nuca si crema de vanilie


iKilliT
 Share

Recommended Posts

Aceasta prajitura face parte din categoria de retete culinare neprogramate, pregatita ad-hoc. Eram inainte de Craciun, cam terminasem treburile si tot mutam de colo-colo un bol cu niste albusuri ramase de la maioneza. In congelator nu mai aveam loc, de aruncat nu-mi venea sa le arunc, asa ca am decis sa fac un blat din albusuri cu nuca. In timp ce preparam compozitia mi-am adus aminte ca la prajitura cu nuca si frisca am omis un pas important si de aceea nici nu i-am pastrat denumirea originala, aceea de Prajitura Deliciu. Acum dupa ce l-am facut pot spune ca acest pas nu numai ca este important, dar este si decisiv in gustul prajiturii.

O prajitura ce se face relativ usor si pe care o recomand cu placere

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-vanilie-1.

 

Ingrediente

  • Pentru blat:

 

  • 3 albusuri
  • 2 oua (galbenusurile le folosim la crema de vanilie)
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 picaturi esenta de migdale
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • Pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 4 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 100 g frisca batuta
  • esenta de vanilie

 

  • In plus:

 

  • miez de nuca, atat cat sa acopere fundul tavii
  • aschii de ciocolata pentru finisat

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de vanilie:

 

Blat:

 

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spuma devine lucioasa. Aceasta trebuie sa faca „turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata, faina si praful de copt. Amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt punem un strat de nuca. Miezul de nuca il puteti pune intreg sau sfaramat intre degete. Deasupra punem compozitia pentru blat si o nivelam cu atentie.

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-vanilie-3.

Se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, in functie de cuptor. Blatul se rastoarna pe un gratar si se lasa la racit.

 

Crema de ciocolata:

 

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizati si lasati la racit.

 

Crema de vanilie:

 

Amidonul se amesteca cu zaharul si cele 2 galbenusuri. Turnam apoi laptele amestecand usor. Punem vasul pe foc mic si amestecand continuu fierbem (fara sa dea in clocot) pana compozitia se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.

In budinca racita incorporam frisca batuta, apoi aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

Peste blatul racit se pune crema de ciocolata racita, dar lichida.

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-vanilie-4.

Se da putin la frigider sa se intareasca usor, apoi se pune crema de vanilie. Se presara cu aschii de ciocolata si se da la rece pana in momentul portionarii si servirii.

 

 

Edited by Lowley
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.