Jump to content

IATA CARE SUNT BENEFICIILE SI PROPRIETATILE PENTRU SANATATE ALE CARTOFULUI


Lowley
 Share

Recommended Posts

media_142357411054739100.jpg

 

Tulpina creste pana la 50-100 cm inaltime. In sol, tulpina se prelungeste si se termina in 1-20 tuberculi de forme si marimi variabile. Exista peste 100 de sortimente de cartofi comestibili, fiind clasificati dupa culoare, forma, marime, continut de amidon si aroma.

Folosit in bucatarie pentru prepararea diferitor mancaruri, toti stim ca e unul dintre cele mai folosite alimente din lume. Dar cartoful are si numeroase intrebuintari terapeutice. Cartoful este bogat in apa, glucide, amidon, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, protide, lipide, acidfolic, saruri minerale de sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, vitamine din complexul B, acid folic, vitamina C si vitamina K. Cartoful are efect cicatrizant, emolient, antiulceros, antispastic, antiacid, calmant digestiv, remineralizant, diuretic,efect hipotensor si antihemoragic. Indicatii terapeutice - Consumul de cartofi - sub forma de tinctura, suc cartof copt sau fiert- este recomandat in caz de boli reumatice, diabet, obezitate, hiperaciditate, stari febrile, guta, astenie, oxiuroza, ulcer, paraziti intestinali, hemoroizi, boli hepatice, gastrite, hepatita, obezitate, litiaza biliara, glumerulonefrita, sciatica, cefalee si migrena. Administrare - In tratamentulul ulcerului gastric sau in diabet este recomandat sucul de cartofi - cate o jumatate de pahar de 3 ori pe zi, timp de 10 zile pe luna. Deoarece are rol de inhibare a apetitului, este recomandat in dieta, jumatate de pahar de suc de cartof consumat cu 30 de minute inainte de fiecare masa. Pentru ameliorarea constipatiei, se consuma 300-500 ml suc de cartofi pe parcursul unei zile. Sucul de cartofi obtinut prin fierberea tuberculului este indicat pentru reducerea tensiunii arteriale, feliile de cartof crude aplicate pe frunte indeparteaza migrenele iar cele aplicate la nivelul gatului ajuta la eliminarea inflamatiilor prezente la nivelul amigdalelor. Un amestec format din cartofi cruzi pasati si miere poate fi utilizat si extern, pentru hidratarea pielii de pe genunchi sau coate. Precautii si contraindicatii - Indicele glicemic al cartofilor este foarte mare (peste 80), prin urmare, persoanele obeze, diabetice si cele aflate la dieta de slabire ar trebui sa evite consumul acestor legume. Din moment ce carbohidratii sunt compusii principali ai cartofilor, aceste legume sunt foarte usor de digerat si faciliteaza digestia. Aceasta calitate ii face foarte potriviti pentru persoanele care nu pot digera alimente grele, insa au nevoie de energie. Trebuie stiut totusi ca o dieta bazata in mod excesiv pe cartofi poate genera aciditate pe termen lung. In cosmetica - Cartofii cruzi razuiti pot fi folositi ca si comprese pentru tratarea arsurilor si a pielii iritate si sensibile. Mastile pe baza de cartofi sunt, de asemenea, foarte eficiente, atat pentru tenurile grase, cat si pentru cele uscate.

Masca pentru tenul gras: un cartof ras se amesteca cu zeama de la o lamaie si 2 lingurite de miere, iar amestecul se aplica pe fata si se lasa sa actioneze 10 minute, dupa care se indeparteaza cu apa rece. Masca pentru tenul uscat: un cartof fiert, pasat, se amesteca cu un galbenus de ou crud si 4 linguri de lapte, iar amestecul se lasa pe ten 10 minute si se clateste la final cu ceai de galbenele.

 

 

 

 

Source -> http://www.kfetele.ro/iata-care-sunt-beneficiile-si-proprietatile-pentru-sanatate-ale-cartofului_12307.html

Edited by Lowley
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.