Jump to content

Colesterolul bun versus colesterolul rău


South Zhao
 Share

Recommended Posts

Colesterolul face parte din clasa lipidelor, alături de trigliceride, acizi graşi, şi este un component esenţial al tuturor membranelor celulare.

 

3.jpg

 

Colesterolul are rol metabolic și din el se sintetizează o serie de alte substanțe esențiale pentru organism, fiind implicat în sinteza acizilor biliari, hormonilor sexuali și a vitaminei D.

Ficatul deţine rolul central în reglarea colesterolului în organism, la acest nivel ajungând colesterolul ingerat din alimente, colesterolul sintetizat în diferite ţesuturi, în special în intestin şi ficat, de aici fiind eliminat ca atare sau sub formă de săruri biliare, prin bila, în lumenul intestinal.

Există două tipuri de colesterol: HDL (lipoproteine cu densitate mare sau colesterol bun) și LDL (lipoproteine cu densitate mică sau colesterolul rău).

Colesterolul bun (HDL)

Lipoproteinele cu densitate mare au rolul de a transporta colesterolul din diferite părți ale corpului către ficat și de a împiedica depunerea acestora pe pereții vaselor de sânge.

Astfel, rolul HDL este de a elimina excesul de grăsime din organism, de unde și denumirea de ,,colesterol bun''. Pe de altă parte, colesterolul bun protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare prin transportul colesterolului de la țesuturi spre ficat și excreția sa în bilă.

Când acest proces este afectat, grăsimea se depune treptat pe pereții vaselor de sânge și le îngustează, ducând la ateroscleroză, afecțiuni ale inimii, creierului și circulației periferice.

Nivelul optim de HDL colesterol este în jur de 45 mg/dl pentru bărbați și în jur de 55 mg/dl pentru femei, însă valorile normale trebuie să fie mai mari de 60 mg/dl.

Colesterolul rău (LDL)

În acest caz, lipoproteinele cu densitate mai mică au un rol negativ - depozitează excesul de colesterol pe pereții vaselor de sânge, fapt care duce, în timp, la îngroșarea vaselor de sânge și la apariția bolilor de inimă. De altfel, colesterolul rău este principalul responsabil al declanșării aterosclerozei.

Valorile colesterolului LDL ar trebui să fie cuprinse între 50 și 100 mg/dl. Nivelurile optime ale LDL-colesterolului sunt mai mici de 160 mg/dl pentru adultul tânăr, mai mici de 130 mg/dl pentru persoanele care asociază alți factori de risc cardiovascular și mai mici de 100 mg/dl pentru persoanele cu cardiopatie ischemică manifesta, conform Asociației Americane a Inimii.

Valorile scăzute ale LDL-colesterolului nu sunt considerate periculoase. Ele pot fi întâlnite la persoanele cu deficiență lipoproteica moștenită, la cei cu hipertiroidism, infecții, inflamații și ciroză.

Sursa: http://www.clicksanatate.ro/Colesterolul-bun-versus-colesterolul-rau_0_11171.html

 

Edited by rTn Wyse
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.