Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

Cetatea Rupea: o bijuterie din 1324 restaurată


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

După mulţi ani de luptă cu uitarea, cu intemperiile vremii şi cu nepăsarea, Cetatea Rupea era o ruină de nerecunoscut. În anul 2009 însă, a fost salvată de finanţarea de 32 milioane de lei, iar din 2013 este deschisă turiştilor. Una dintre cele mai vechi construcţii de apărare din ţara noastră a devenit astfel on atracţie turistică importantă în apropiere de Braşov.

 

 

 

large_img_1646.jpg?cache=1434377625

 

 

 

 

Scurt istoric al Cetăţii Rupea

Atestată documentar în anul 1324, sub numele de Kuholm, Cetatea Rupea a servit drept punct de apărare şi refugiu pentru regiune, dar a avut şi un rol administrativ. Cele trei curţi construite în secolele 13 şi 17 au devenit loc de refugiu pentru saşi în răscoala împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei.

 

 

Tot aici au fost descoperite obiecte de ceramică dacică şi alte vestigii arheologice, motiv pentru care se crede că pe acest loc s-a mai aflat înainte o cetate dacică, Cetatea Ramidava, transformată în Castrul roman Rupes după cucerirea romanilor.

 

 

Restaurarea cetăţii

 

 

Cetatea_Rupea.jpg

Procesul de restaurare a durat 3 ani. Cu ajutorul finanţării obţinute, au fost reabilitate zidurile exterioare ale cetăţii, afectate de trecerea timpului şi de intemperiile vremii, şi au fost ridicate şi consolidate cele 4 turnuri, dintre care numai unul rezistase ruinării complete. De asemenea, s-a construit şi un drum nou de acces, o parcare şi un centru de informare pentru turiştii veniţi la Cetatea Rupea.

 

 

Având forma unei spirale ascendente, Cetatea Rupea este aşezată pe 3 nivele: Cetatea de sus, Cetatea de mijloc şi Cetatea de Jos. Astăzi, turiştii pot admira toate frumuseţile de altă data ale Cetăţii Rupea în cele 3 secţiuni ale cetăţii.

 

 

Cele 4 turnuri (Turnul Porţii, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor şi Turnul Cercetaşilor) fiecare cu rolul său de apărare sau de suraveghere, de depozitare sau de locuire, sunt principalele atracţii. Turnul Cercetaşilor este cel mai înalt dintre acestea şi cel din care vizitatorii pot admira panorama regiunii. La acestea se adaugă şi alte turnuri speciale, încăperi, magazii şi porţi.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: http://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-cetatea-rupea-o-bijuterie-din-1324-restaurata

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.