Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

7 motive pentru o vacanță în Borșa, Maramureș


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Despre Maramureș se zice că este una dintre cele mai frumoase regiuni ale României. Aici tradițiile încă se păstrează și turismul local promovează comori care nu pot fi găsite în altă parte a țării. Maramureșul este unic datorită stilului de viață clasic românesc, care pune accent pe obiceiuri, religie și o cultură aparte. În combinație cu peisajele rurale demne de admirat, această regiune a devenit regina frumuseților autohtone.

 

 

 

 

large_img_1636.jpg?cache=1434460123

 

 

 

 

Orașul Borșa

Borșa este al treilea cel mai mare centru urban al județului Maramureș, din punct de vedere demografic, cu o populație de peste 27.000 de locuitori. Aici, turismul este foarte bine dezvoltat, iar călători din toate colțurile lumii vin să experimenteze tradițiile și obiceiurile vechi maramureșene. Acesta este locul ideal pentru a începe aventurile prin Maramureș. În apropierea localității Borșa, turiștii se pot plimba cu ultimul tren care funcţionează cu aburi, pe o cale ferată forestieră.

 

 

maramures.jpg

 

 

Stațiunea Borșa atrage foarte mulți turiști pasionați de ski datorită multitudinii de pârtii pentru sporturile de iarnă pe diverse grade de dificultate. Aici se află și una dintre cele mai înalte trambuline naturale din Europa (de 113 m), pe care se pot face sărituri cu schiurile. De asemenea, în stațiune se pot găsi și izvoare cu ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene și feruginoase, mofete și ieşiri vulcanice în pământ, folosite în tratarea diverselor afecțiuni renale și a bolilor pulmonare.

 

 

Cum ajungi în localitatea Borșa

Borșa se află la 47°39' latitudine nordică și 24°39' longitudine estică și se întinde pe o suprafață de 47 482 ha. Lungimea localității de-a lungul șoselei care o străbate este de 52 km, fiind una dintre cele mai lungi așezări din țară. Căile de acces sunt reprezentate de DN1C, DN18 și DN17, aeroporturile din Baia Mare, Cluj-Napoca sau Suceava și liniile feroviare din apropiere, plus maxi-taxi.

 

 

Obiective turistice lângă Borșa

Zona din jurul orașului Borșa oferă numeroase obiective turistice impresionante, precum rezervații naturale cu văi, cascade, vârfuri înalte, monumente ale naturii inedite, locuri și peisaje care îți taie răsuflarea, plus câteva atracții unice zonei. Iată șapte dintre locurile pe care le poți vizita dacă ești cazat în Borșa.

 

 

Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel din Săpânța este cunoscut în întreaga lume datorită crucilor mormintelor de aici foarte viu colorate, care prezintă aspecte ale vieții și morții oamenilor îngropați aici. Majoritatea textelor sunt în versuri și au tentă umoristică; ideea pe care o exprimă este că moartea nu trebuie să fie un eveniment trist.

 

 

 

sapanta.jpg

 

 

Parcul Naţional din Munţii Rodnei

Parcul Naţional din Munţii Rodnei este cel mai vizitat obiectiv turistic din Maramureș și cea mai mare arie protejată din nordul României. Această rezervație naturală deosebit de frumoasă include obiective turistice precum Ponorul Bătrâna, Peştera şi Izbucul Albastru al Izei, Peştera din Valea Cobăşel, Piatra Rea, Bila - Lala, Izvoarele Mihăiesei.

 

 

Rezervația Pietrosul Rodnei

Este cea mai mare rezervație naturală complexă din nordul țării, iar Vârful Pietrosul Rodnei este și cel mai înalt vârf din întregul lanț al Carpaților Orientali, având 2 303 m. Cei care se încumetă să ajungă până aici sunt răsplătiți cu o priveliște magnifică asupra împrejurimilor. În cadrul rezervaţiei se pot admira lacuri glaciare (Iezerul Pietrosului, Buhaescu) și circuri glaciare (Zănoaga Mare, Zănoaga Mică, Buhaescu, Zănoaga Iezerului).

 

 

Mănăstirile din Maramureș

Maramureșul istoric ascunde o colecție impresionantă de biserici și mănăstiri specifice zonei, care au rezistat cu stoicism timpului. Printre acestea se enumără opt biserici din lemn, care au fost introduse în patrimoniul mondial al UNESCO: Biserica de lemn din Bârsana, Budești, Josani, Desești, Poienile Izei, Șurdești, Plopiș, Ieud Deal și Rogoz.

 

 

 

barsana.jpg

 

 

Cascada Cailor

Cascada Cailor este cea mai înaltă cădere de apă din ţară şi una dintre cele mai spectaculoase. Aceasta este situată la 4 km (2 km cu telescaunul) de Complexul Turistic Borșa. Se poate ajunge la cascadă în direcția Poiana Runcu Ştiolului sau cu telescaunul. Întreaga regiune din jurul cascadei este impresionantă și merită admirată.

 

 

Pasul Prislop

Pasul Prislop este situat la o înălțime de 1 413 m și este cea mai înaltă trecătoare din România. Aceasta leagă Maramureșul de Moldova. Iarna, trecătoarea este înzăpezită, însă vara de aici există o panoramă superbă asupra monumentelor naturii din zonă. Șoseaua care traversează trecătoarea este DN18.

 

 

Parcul Natural din Munţii Maramureş

Parcul Natural din Munţii Maramureş este o arie protejată de interes național, care are ca scop protejarea biodiversității zonei. Aici se pot admira pajiști, păduri, stâncării și văi, bogate în floră și faună specifică zonei. Se pot vizita minuni ale naturii precum Vârful Farcău, Lacul Vinderelu, Vârful Mihăilecu, Cornu Nedeii, Ciungii Bălăsinii, Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu sau Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: http://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-7-motive-pentru-o-vacanta-in-borsa-maramures

Link to comment
Share on other sites

Imi place forate mult cum ai structurat si cum ai scos in evidentă elementele iportante, tine-o tot asa :)

Am avut si eu ocazia de a vizita Maramuresul si am rămas surprins, multă istorie poti auzii daca vorbești cu bătrânii.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.