Jump to content

Cat de periculoase sunt alunitele?

cLaU
 Share

Recommended Posts

Cat de periculoase sunt alunitele?

Oana Cuzino si invitatul sau, prof. dr. George-Sorin Tiplica, Directorul Executiv al Societatii Romane de Dermatologie, au discutat despre problemele cauzate de melanoame si alunite.

Melanomul reprezinta forma cea mai agresiva a cancerului de piele. Poate aparea oriunde pe suprafata corpului, frecvent in piele aparent sanatoasa, dar si pe leziuni precanceroase, cum sunt nevii nevocelulari pigmentari (alunitele).

De aceea este indicata autoexaminarea periodica a pielii, cel putin o data pe luna, pentru a depista eventuale leziuni aparute pe piele sau modificari care au aparut la nivelul alunitelor, ce sugereaza transformare maligna: cresterea alunitei in suprafata sau in plan vertical, modificari de culoare, asimetrie, margini neregulate, prezenta ulceratiei sau a sangerarii, senzatie de prurit sau usturime. Orice modificare suspecta la nivelul pielii trebuie examinata de catre medic.

De asemenea, este necesar un control anual al alunitelor la persoanele care prezinta in familie antecedente de melanom malign, la persoanele care lucreaza in aer liber, la persoanele care prezinta un numar mare de alunite pe corp sau relateaza traumatisme suferite de alunitele anormale.

Factorii genetici implicati in producerea melanomului nu pot fi modificati sau eradicati, dar este posibila reducerea semnificativa a riscului dezvoltarii melanomului respectand cateva reguli simple legate de expunerea la soare si de protectia cu cremele adecvate.

Sursa : protv.ro

da asta asa este.. am cateva si cu toate astea m-am dus la solar .. intr-adevar nu excesiv mi-a fost umpik teama :P daca sti cum sa te expui nu ai riscuri :P

Tatal unui coleg de clasa are cancer la piele din cauza faptului ca si`a taiat o alunita cu lama de ras...Eu am cateva alunite,dar din fericire sunt mic...:)

E foarte rau ce iti poate face o alunita.

Fiecare dintre noi sau aproape fiecare, avem pe piele alunite care uneori dau un aspect sarmant fetei sau corpului, alteori deformeaza, uratesc. Ce este de facut? Din ce cauza apar alunitele? Cum se trateaza ele?

Alunitele sunt recunoscute a fi micile excrescente pigmentate la nivelul pielii. In realitate, aceste alunite sunt de regula tumor benigne si sunt de mai multe feluri: nevii care sunt deformitati circumscrise ale pielii de origine embrionara sau evolutiva care survin la orice varsta dar mai frecvent la tineri, si evolueaza lent. Mai exista nevi tuberosi sub forma unor ridicaturi din planul pielii cu suprafata ca un bob de zmeura sau de mura.

Mama , eu am alunite pe tot corpul ...am una chiar pe fund :))(pe bune)

si eu am una pe buca stanga:))) si una lunga pe spate zici ca e un muc dala lung :))

Am pe tot corpul :(

Mai ales pe fata am 2 mari

Si eu care ma barbieresc de 1 an jumate (de la varsta de 13 ani) trebuie sa am mare grije cu ele.. Friul meu de par e unul tare si trebuie sa dau de mai multe ori cu lama ca sa fie fina fata ... asta e sper sa nu patesc ceva

doamne...eu am alunite pe spate dar nu dalea mari .... si acum nu prea mai stau la soare si mie cam frica sa nu le rup ca dak le rup fac cancer la piele....aveti grija cei care aveti alunite sa nu le rupeti ! puteti face cancer la piele !

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.