Jump to content

Cetatea Colţeşti – distrusă de mulţi, uitată de timp


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Spuneam noi în urmă cu ceva vreme că zona comunei Rimetea este una ce a ajuns să cunoască o dezvoltare turistică rapidă. Mare parte a acesteia se datorează restaurării caselor tradiţionale, dar şi traseelor montane de excepţie din apropiere. Cetatea Colţeşti sau Cetatea Trascăului este încă un motiv pentru care trebuie să îndrăgim această zonă. Este o mărturie a trecutului, distrusă de multe ori, dar încă în picioare în faţa timpului nemilos.

 

 

 

large_img_1666.jpg?cache=1435046017

 

 

 

Scurt istoric al cetaţii

Se presupune că Cetatea Colţeşti a fost construită în perioada 1253-1275, fiind atestată documentar în 1285. Scopul construcţiei era unul de apărare, deoarece zona era frecvent supusă atacurilor tătare. Prima distrugere a sa ar fi fost cândva în secolul 14, după care a fost reconstruită pentru a servi locuitorilor din Colţeşti şi Rimetea ca punct de apărare.

 

 

Cetatea_Coltesti1.jpg

Nobilul Thoroczkay Ferenc este cel care primeşte titlul de proprietate în anul 1516 şi cel care transformă cetatea într-una locuibilă, mai retrasă ca aşezare şi mai solidă pentru a face faţă atacurilor ulterioare. Cetatea aparţinuse şi înainte de confiscare tot familiei sale, aşa cum se putea vede pe inscripţia de atestare a ridicării acesteia. Cetatea Colţeşti a fost ulterior asediată şi distrusă în nenumărate rânduri.

De ce să vizitezi Cetatea Colţeşti

 

 

În primul rând, pentru că poţi admira o cetate incredibilă. Nu a rămas foarte mult din ea, doar câteva ziduri şi două turnuri, dar acestea sunt martori ai atâtor invazii şi a trecerii nemiloase a timpului, încât rezistenţa lor este cu adevărat surprinzătoare. Ajuns sus, poţi face un exerciţiu de imaginaţie în trecut, poţi simţi istoria tumultoasă a acestor ziduri vechi.

În al doilea rând, ai o privelişte care te lasă fără cuvinte. De la înălţimea Cetaţii Colţeşti vei putea admira panorama Munţilor Trascău, Vârful Piatra Secuiului şi cele două sate de la poalele muntelui, Rimetea şi Colţeşti.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: http://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-cetatea-coltesti-distrusa-de-multi-uitata-de-timp

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.