Jump to content

Timp rămas până la zilele B-Zone

V-am pregătit o mulțime de evenimente. Click aici

La mulți ani B-ZONE!

V-am pregătit o mulțime de evenimente. Click aici

Când vor fi impozitate cultele din România?


RW DDonny
 Share

Recommended Posts

dreamstime_xl_25309269-1170x777.jpg






În timp ce autoritățile române negociază noul Cod Fiscal și noua lege a salarizării, voci provenind din spațiul civic întreabă dacă impozitarea veniturilor diferitelor culte religioase se află pe agenda discuțiilor. „Asta este o discuţie pe care o vom avea eventual la final de an, când facem bugetul pe 2016, dar nu se va discuta acum”, a fost răspunsul ministrului de finanţe, Eugen Teodorovici, la finalul discuţiilor despre noul Cod Fiscal, când a fost întrebat dacă se poate ajunge la impozitarea veniturilor bisericii, informează Digi24.


Zvonuri vehiculate de surse guvernamentale indică posibilitatea de a se impozita doar veniturile mici ale bisericii, precum cele obținute din vânzarea de lumânări sau alte produse bisericești, veniturile mari, precum arendele dobândite din închirierea de pământuri, rămânând neimpozitate. Subiectul a stârnit ample controverse după anul 1989, mai ales în preajma campaniilor electorale, notează Digi24. Însă voința politică nu a fost de partea impozitării, în contextul în care biserica majoritară încă este percepută ca având o influență puternică asupra electoratului. Politicienii beneficiază de pe urma acestei influențe, prin urmare sunt puțin interesați să producă deservicii Bisericii Ortodoxe.


Potrivit sursei citate, Patriarhia Română şi eparhiile sale au declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistraţi în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entităţi juridice fără scop patrimonial.


Cea mai profitbilă eparhie BOR este Arhiepiscopia Bucureștilor, care a înregistrat în 2014 un profit de 1,67 milioane de euro. La polul opus se află eparhia Craiovei, care a înregistrat o pierdere de peste 2,3 milioane de euro. Nu toate eparhiile și-au depus însă bilanțurile. Și nici despre alte entități, strict economice, ale BOR nu există date financiare. Se știe însă despre agenția de turism BOR –Basilica Travel – că anul trecut ar fi avut un profit de circa 115.000 euro.








Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.