Jump to content

Regimul Iohannis are de ales intre modelul Nitu si Kovesi. Sa-i aratam directia corecta!


Lowley
 Share

Recommended Posts

klaus-iohannis-propus-sa-intre-in-guvern

 

Cateva zile mai tarziu, nu a dorit sa-si intrerupa vacanta in Florida pentru a participa la sedinta de bilant a CSM. Poate ca as fi trecut peste aceste detalii daca nu am sti ca, in 2016, presedintele Romaniei va fi cel care va semna cele mai importante numiri in sistemul statului de drept. Sa nu uitam ca seful statului poate refuza sa gireze propunerile venite dinspre CSM sau Ministerul Justitiei. La 18 aprilie se termina mandatul de noua ani al presedintelui CCR, Augustin Zegrean. La 15 mai, se incheie mandatul tuturor sefilor din parchete, inclusiv cel al doamnei Kovesi. La 13 septembrie expira mandatul presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu. Sunt serios ingrijorat in legatura cu modul in care va actiona presedintele Romaniei. Cand vrei sa anticipezi actiunile unui politician, te uiti la modul in care a actionat in trecut, asa numitul "track record". Si ce constatam?

Trec peste co-participarea sa la ceea ce consider a fi fost asaltul din 2012 asupra statului de drept, desi nu am auzit de la dansul vreun regret. Ma uit doar la cateva din numirile cheie facute dupa preluarea puterii:

  • - Dan Mihalache, adus la Cotroceni in pofida protestului bine motivat a zeci de intelectuali. Alaturi de el, dar uitat la umbra, consilierul prezidential Andrei Muraru, crescut si lansat in politica de catre Relu Fenechiu.
  • - Eduard Hellvig, propus in fruntea SRI dupa o cariera politica obscura in Partidul Conservator, condus de Dan Voiculescu.
  • - Daniel Horodniceanu, personajul inodor si incolor propus de PSD pentru conducerea DIICOT. Repet: presedintele putea sa refuze aceasta propunere.
  • - Petre Toba, omul din sistem - dupa cum l-a definit chiar seful statului - impus la Interne.

In noiembrie 2015, familia Iohannis a pierdut definitiv una din casele din Sibiu. Seful statului a cerut recurs in anulare. As vrea sa mai adaug doua elemente la acest tablou: de mai multi ani, CSM, in loc sa actioneze ca un filtru profesionist, a acceptat fara cracnire numirile dubioase venite din zona politica. Audierile din CSM au fost o formalitate ieftina. Cat despre Raluca Pruna, ministru al Justitiei, sa fim cinstiti si sa recunoastem ca nu stim aproape nimic relevant despre dansa. A fost adusa peste noapte de la Bruxelles, avizata in graba si este autoarea unor declaratii contradictorii despre doamna Kovesi. Atat. Din toate aceste motive, eu cred ca este nevoie de o serioasa presiune publica asupra tuturor actorilor politici implicati in procesul viitoarelor numiri de la conducerea Parchetelor. Nu trebuie sa ne limitam sa o sustinem pe doamna Kovesi, eu unul m-am saturat de numiri co-laterale de tip Tiberiu Nitu. Nu cred ca doamna Kovesi sau domnul Daniel Morar sunt niste personaje providentiale. Sunt convins ca undeva, intre sutele de magistrati tineri, sunt cativa la fel de buni ca acestia - o spun cu tot respectul pentru tot ceea ce au facut Morar si Kovesi. Totul este sa "se doreasca" sa fie adusi oamenii buni in pozitii de conducere.

Am scris de mai multe ori despre modul in care au decurs in Congresul SUA audierile procurorului general Loretta Lynch si cred ca este destul de clar ce trebuie sa cerem. Este nevoie de un semnal politic ca vor fi promovati oameni competenti, nu anexe ale sistemului politic. Este nevoie ca opinia publica sa stie bine trecutul profesional al fiecarui candidat: cate dosare a rezolvat, ce solutii a dat, cate din acestea s-au terminat cu condamnari si, in cazul achitarilor, sa intelegem motivul esecului. Este nevoie de audieri prelungite si temeinice in CSM. Si, mai ales, este nevoie de un
presedinte care - daca mai este preocupat de coruptie si de Justitie - sa se implice activ, fiindca sunt convins ca este persoana cu influenta cea mai mare asupra acestui Guvern. Dar acest presedinte, asa cum a actionat pana acum, ne-a aratat ca va gestiona corect situatia doar daca va fi supus unei presiuni publice constante si puternice.

Pentru mine, semnalul ca statul de drept s-a instaurat in Romania va fi atunci cand Parchetul General va prezenta in fata judecatorilor dosarele Revolutiei si al Mineriadei din iunie 1990, fara ca nici unul din inaltii responsabili politici sa beneficieze de vreo protectie. In primul rand,
Ion Iliescu. Este tarziu si trebuie sa uitam ce a facut? Nu. Crimele nu se prescriu, spune legea Romaniei. Cand vom avea un procuror general capabil sa il aduca pe Ion Iliescu in fata judecatorilor, in baza unui dosar temeinic, voi fi increzator ca Parchetul General a iesit din mentalitatea comunista si respecta Constitutia Romaniei, in care scrie: "Nimeni nu este mai presus de lege".

 

 

Sursa articol - http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/regimul-iohannis-are-de-ales-intre-modelul-nitu-si-kovesi-sa-i-aratam-directia-corecta-1406209

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.