Jump to content

Test Drive Renault Trafic 1.6 dCi Expression Plus L2H1.


FiRE
 Share

Recommended Posts

Renault este un jucător greu în zona vehiculelor comerciale. Și este unul dintre puținele brand-uri care are ceva pentru toată lumea, fie că este vorba de cărat un buchet cu flori în oraș… cu Twizy Cargo, sau vreți să vă intrați în categoria greilor cu un camion de la divizia Renault Trucks. Iar dacă sub umbrela alianței Renault-Nissan sunt firești sinonime precum Renault Trafic/ Nissan NV300, să nu uităm de un Opel Movano sau Vivaro, sau Mercedes-Benz Citan.
Noi am scos la plimbare un Trafic, noua generație, dar în versiunea Combi. Adică acel vehicul cu parfum de utilitară dar care îți va face bucuroasă toată familia sau prietenii. Modelul testat de noi a fost un Renault Trafic Combi dCi 140 în versiunea 7+1 locuri, echiparea de vârf – Expression Plus.



renault-trafic-1-32-1024x682.jpg



renault-trafic-1-25-1024x682.jpg


Designul nu ne obigă la a consuma multe cuvinte, un astfel de model trebuie să fie cât mai ”pătrat” pentru a exploata la maxim spațiu. Totuși, remarcăm dispariția ”cocoașei” din dreptul cabinei de la vechea generație. Designul părții frontale este în spiritul noii linii de design a diviziei Renault Truck, cu linii drepte și muchii, departe de fluiditatea gamei de automobile. Inspirată delimitarea celor două universuri la nivel de design. Totuși, grila și bara față au ceva din fluiditatea liniei de la automobile.

Dinamică


În cazul lui Trafic, dinamic aeste sinonimă cu eficiență. Nu îți vei cumpăra un astfel de model pentru a doborâ recorduri de medie orară. Totuși, nu trebuie neglijat nici acest aspect, în special când vorbim despre o versiune 7+1 locuri. Baza pentru versiunea testată de noi este șasiul cu ampatament lung – L2H1. Cu o lungime de 5.399 metri, Trafic deja obligă la ceva experiență cu astfel de model, în special datorită gabaritului. La volan, descoperi cu surprindere că Renault Trafic este un model rifuros din punct de vedere al ținutei de drum. Este ajutat și de faptul că roțile sunt efectiv aruncate în cele patru colțuri ale mașinii.
renault-trafic-1-2-1024x682.jpg
Trafic se laudă și cu un sistem de frânare cu discuri pe toate cele patru roți. Pe față este echipat cu discuri ventilate cu diametrul de 296 mm și o grosime de 28 mm, iar pe spate cu discuri simple cu diametrul de 280 mm și o grosime de 12 mm. Iar la capitolul manevrabilitate, Trafic se laudă cu un diametru de întoarcere de 13,17 metri între borduri și 13,73 metri între pereți, pentru versiunea lungă. Spre deosebire de versiunea Van, modelul Combi are în medie 200 kg în plus, ceea ce se simte pozitiv la nivelul punții spate care nu mai scutură la trecerea peste denivelări în cazul rulării cu mașina goală.



Dar noul Renault Trafic ne-a oferit posibilitatea de a interacționa cu versiunea bi-turbo a propulsorului 1.6 dCi. Chiar dacă vorbim despre o versiune Combi, aceasta mai poate lua la bord 994 kg, ajungând la o masă totală admisă de 2.895 kg… și toate acestea în grija unui motoraș de 1.6 litri diesel? DA! Propulsorul dezvoltă 140 CP la 3.500 rpm și 340 Nm la 1.750 rpm. Într-o descriere sumară, propulsorul este delicios. Incredibil de elastic, lucru care salvează ceva schimbări de treaptă în zona 1-4, unde etajarea este mai scurtă. Treptele 5-6 sunt mai lungi pentru a favoriza un consum redus, dar și aici descoperi reprize surprinzător de bune la viteze de croazieră pe autostradă.
renault-trafic-1-37-1024x682.jpg
Consumul este alt punct forte al acestui propulsor. Renault declară un consum urban de 7.2litri în urban. Paradoxal, poți obține un astfel de consum extrem de ușor, este nevoie doar de un alt stil de condus, și nu vorbesc de cel al curierilor rapizi. Dar un mod normal de utilizare te va duce spre un 8 – 8,5 litri, ceea ce iarăși este o valoare bună. Extraurban, francezii declară un 5,7 litri, aici se poate obține ușor o valoare mai bună. Cei drept, noi în test nu prea am încărcat mașina. Acesta fiind unul din motivele care ne-au permis un consum mai bun extraurban. Pe autostradă, principalul inamic al consumului este aerodinamica. Nu am avut parte de vânt lateral pentru a vedea cât de mult afectează ținuta de drum. Dinamic, noul Renault Trafic ne-a lăsat un zâmbet de satisfacție pe față, iar principalul vinovat este propulsorul bi-turbo 1.6 dCi.

Confort


Chiar dacă nu este un loc de care să te atașezi afectiv, totuși un astfel de model trebuie să ofere un grad bun de confort. Fiind un candidat pentru trasee lungi. La volan lucrurile stau foarte bine. Ergonomie excelentă, specifică unui model comercial. Vizibilitate foarte bună, modelul testat fiind echipat și cu senzori de parcare și cameră video pentru marșarier… a dizolvat orice urmă de crispare vis-a-vis de dimensiunile generoase.
renault-trafic-1-44-1024x682.jpg
Dacă ești dispus să investești în opționale, noul Trafic poate fi echipat cu sistemul R-Link, ceea ce schimbă total experiența la volanul mașinii. Un mare plus pentru model introducerea acestei opțiuni de către francezi. Partea din față este inundată cu spații de depozitare, fie că vorbim despre buzunare uriașe și bine compartimentate din portierele față sau spațiile din bord. Am apreciat și suportul integrat pentru telefonul mobil. Poate singurul minus în ceea ce privește ergonomia privește suporturile pentru sticle/doze amplasate în zona superioară a planșei de bord lângă stâlpul față. O sticlă de 0,5 litri, în funcție de design, dacă este mai înaltă va atinge parbrizul.



renault-trafic-1-39-300x200.jpg



renault-trafic-1-46-300x200.jpg



renault-trafic-1-48-300x200.jpg



renault-trafic-1-47-300x200.jpg



renault-trafic-1-43-300x200.jpg


Un sistem de climatizare cu duze și pentru zona din spate, și reglaj individual. Un mare plus pentru integrarea prinderilor ISOFIX pentru banchetele spate. Trafic chiar poate fi o opțiune pentru o familie mai numeroasă. Accesul la bord este ușor, chiar și pe bancheta spate. Chiar dacă vorbim despre o banchetă, aceasta oferă locuri profilate care pot fi delimitate cu ajutprul unor cotiere integrate în spătar. Poate singurul minus ar fi hayonul uriaș care te obligă, în cazul unei parcări cu spatele, să iei în calcul rezervarea unui spațiu care să-ți permită ridicarea hayonului. În rest, versiunea lungă îți oferă suficient portbagaj pentru a satisface și cea mai inventivă consoartă.

Siguranță


Renault Trafic a primit trei stele de la Euro NCAP. Un grad de protecție de 52% pentru ocupanții locurilor față. În caz de impact frontal pot surveni răniri la nivelul membrelor inferioare. La impact lateral modelul s-a descurcat excelent. Pentru copii gradul de protecție oferit estede 92%.

Preț


Renault Trafic Combi are un preț de pornire pentru versiunea 8+1 locuri în echiparea Authentique L1H1 cu motorul 1.6 dCi și 90 CP de 24.180 euro cu TVA inclus. Modelul testat de noi, un L2H1 în echiparea Expression Plus cu propulsor 1.6 dCI de 140 CP are un preț de pornire de 31.372 euro.

 

Dimensiuni:
Lungime (mm) – 5.399
Lăţime (mm) – 1.956
Înălţime (mm) – 1.971
Ampatament (mm) – 3.498
Ecartament faţă (mm) – nc
Ecartament spate (mm) – nc
Diametrul bracaj (m) – 13.17
Volum portbagaj (l) – 1.800
Greutate (kg) – 1.901
Rezervor (l) – 80

Motor:
Cilindree (cmc) – 1.598
Putere (CP/rpm) – 140/3.500
Cuplu (Nm/rpm) – 340/1.750

Performanţe:
0-100 km/h – 10.8 s
Viteză maximă – 181 km/h
Emisii CO2(g/km) – 164
Consum (l/100 km):
urban: 7.2
extra-urban: 5.7
mixt: 6.2

 

Sursa.

Edited by FiRE
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.