Jump to content

Anorexia la serpi


Alexandra ToV
 Share

Recommended Posts

Anorexia sau pierderea poftei de mancare este o problema de sanatate ca atare sau un semn al altor afectiuni.

Desi relativ comuna, lasata nesupravegheata, inapetenta poate cauza leziuni majore, ireversibile, la nivelul organelor vitale ale sarpelui, ducand, in cele din urma, la moartea exemplarului.

Anorexia la serpi: cand este momentul sa te alarmezi?

Anorexia poate fi un fenomen normal in anumite circumstante. Astfel, femelele pot manifesta lipsa apetitului in perioada de reproducere, inainte de depunerea oualor. De asemenea, anorexia este o manifestare normala in perioada naparlirii, cat si in timpul 
hibernarii.


Cu toate acestea, daca anorexiei i se asociaza si alte simptome, precum voma, diaree, depresie, balonare, leziuni bucale si la nivelul pielii, postura nefireasca a corpului etc., este foarte posibil ca sarpele sa fie bolnav si, prin urmare, trebuie dus de urgenta la medicul veterinar.

Ca regula generala, este importanta de retinut faptul ca nu este firesc ca un sarpe, indiferent daca se afla in perioada de reproducere, 
naparleste sau hiberneaza, sa refuze sa manance timp de o luna sau mai mult.

De altfel, un sarpe care nu mananca timp de mai multe saptamani consecutiv este predispus la infectii si la dereglari ireversibile la nivelul ficatului si al rinichilor, in special atunci cand anorexiei i se asociaza o scadere semnificativa in greutate.

hog.jpg

Anorexia la serpi: cauze

Anorexia serpilor poate fi determinata de conditiile de mediu, mai precis de inadaptarea la traiul in captivitate cauzata de temperaturile nepotrivite, cantitatea inadecvata de lumina, trafic, alimentatie deficitara, noutatea mediului etc.

Exista insa si o serie de probleme ori afectiuni care pot avea drept consecinta anorexia la 
serpi. Printre acestea se numara stomatita infectioasa, parazitii interni, blocajul intestinal, infectiile intestinale, bolile respiratorii, insuficienta hepatica ori renala, tumorile etc.

dscn3819.jpg

Anorexia la serpi: diagnostic

Diagnosticul anorexiei la serpi poate fi pus doar in cabinetul medicului veterinar. In lipsa unei cauze evidente, vizibile cu ochiul liber, specialistul va avea in vedere istoricul medical al reptilei. In plus, in situatia in care este posibil, medicul va analiza materiile fecale ale sarpelui.

Daca animalul nu a consumat niciun aliment timp de 1-2 luni, medicul veterinar ar putea recomanda teste suplimentare, precum analize de sange, analize serologice, radiografii, analize citologice s.a.m.d.

snake_2.jpg

Anorexia la serpi: tratament

Tratamentul anorexiei la serpi este recomandat in functie de cauza declansatoare. Printre masurile care se pot lua pentru a indeparta cauzele si a reda apetitul reptilei bolnave se numara imbunatatirea conditiilor de trai, eliminarea eventualilor paraziti interni, hidratarea etc.

Ingrijirea oferita sarpelui acasa este si ea foarte importanta. Astfel, administrarea de fluide si a tratamentului medicamentos recomandat de medicul veterinar este esentiala. Acesteia trebuie sa i se asocieze si o alimentatie adecvata, cat si vizite regulate la medic, in vederea observarii evolutiei conditiei.

Foto: people.wcsu.edu, snakebuddies.wordpress.com, anoleannals.org, dangerous-snake-pics1.blogspot.com, reedysreptiles.com

 

source: click

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.