Jump to content

Top 7 cele mai rapide animale din lume


Alexandra ToV
 Share

Recommended Posts

Fie ca inoata in apele marilor sau ale oceanelor, fie ca zboara sau se deplaseaza pe uscat, vietuitoare a caror rapiditate a miscarilor o depaseste considerabil pe cea a speciei umane abunda la nivel mondial.

Daca, in aer, cel mai rapid animal ramane soimul calator, pe uscat rege este ghepardul, iar in apa, pestele-evantai.

1. Soimul calator

Soimul calator (Falco peregrinus) nu este doar cea mai rapida pasare, ci si cel mai rapid reprezentant al regnului Animalia! Viteza de 320 km/h pe care o poate atinge atunci cand vaneaza nu este egalata de niciun alt animal de pe Terra.

Soimul calator atinge aceasta viteza impresionanta doar in picaj - in plan orizontal, pasarea zboara cu o viteza maxima de circa 90 km/h. In Romania, soimul calator, reprezentat in fauna locala de trei subspecii, poate fi intalnit pe crestele muntilor inalti.

p_falcon.jpg

2. Ghepardul

Pe uscat, 
ghepardul (Acinonyx jubatus) este cel mai rapid mamifer, atingand in timpul vanatorii viteze chiar si de 115 km/h. In plus, felina poate atinge aceasta viteza impresionanta in doar 3 secunde, depasind cu brio performanta chiar si celui mai puternic bolid conceput vreodata!

cheetah-run_494_990x742.jpg

3. Pestele-evantai

Pestele-evantai, raspandit in apele calde tropicale ale Oceanului Planetar, este cea mai rapida vietuitoare acvatica, atingand o viteza de pana la 110 km/h! In prezent, exista doua specii recunoscute de 
peste-evantai, ambele avand o lungime maxima de 3,5 m si fiind prevazute cu cate o inotatoare dorsala impunatoare.

O specie inrudia pestelui-eventai, marlinul negru, inoata la randul sau cu o viteza foarte mare, de circa 80 km/h!

4-sailfish.jpg

4. Antilopa americana

Fara a fi o antilopa propriu-zisa, ci mai degraba o reprezentanta a unei vechi familii de cerbi, antilopa americana (Antilocapra Americana) poate atinge viteze de circa 98 km/h, fiind considerata al doilea cel mai rapid animal de uscat, dupa ghepard.

De altfel, capacitatea sa de a atinge viteze atat de mari contribuie cu succes la evitarea pradatorilor, precum coiotii, cu atat mai mult cu cat antilopa americana poate mentine viteza ridicata timp indelungat.

Pronghorn-Antelope-Antilocapra-americana

5. Strutul

Strutul (Struthio camelus) a fost desemnat drept cel mai rapid animal biped, multumita incredibilei viteze de 97,5 km/h pe care o poate atinge, la nevoie.

6. Gnuul dungat

Gnuul dungat (Connochaetes taurinus), un mamifer de mari dimensiuni din familia antilopelor, poate alerga, atunci cand este amenintat, cu o viteza de pana la 80 km/h. Impresionanta viteza ii foloseste pentru a scapa de pradatori precum leul - de altfel, felina atinge, la randul sau, o viteza similara gnuului dungat atunci cand vaneaza.

Wildebeest-Connochaetes-taurinus-jumping

7. Iepurele de camp

Simpaticul 
iepure de camp (Lepus europaeus) se poate lauda cu o pereche de membre anterioare care il ajuta sa atinga viteze de pana la 77 km/h, comparabile celor atinse de principalul sau pradator, vulpea.

In Romania, exista doua subspecii de iepure de camp: iepurele comun (Lepus europaeus) si subspecia transilvana (Lepus Europaeus Transsilvanicus).

source: click

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.